Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Onze bloggers:

Engineers; in Rotterdam gebeurt het!

Engineers in Rotterdam - Hays.nl
Leestijd: 2 minuten | Door Hays Engineering | 29 oktober 2014

Als engineer kun je (bijna) overal aan een baan komen. Veel mensen denken bij engineering aan robotica en steden als Delft en Eindhoven. Maar wat te denken van de olie & gassector en de stad Rotterdam waar veel bedrijven uit deze sector zijn gevestigd?
 

Het aantal banen in de olie- en gassector is in 2014 gestegen. In Nederland moeten we het vooral hebben van de offshore markt. In deze markt zien we een stijging van het aantal vacatures vanwege de vele nieuwe (inter-) nationale projecten die hun oorsprong hebben in Nederland. Het gaat dan met name om een toename van vacatures op het gebied van engineering, procurement, constructie management en project management.

Offshore

Binnen de olie & gassector speelt offshore voor Nederland dus een hoofdrol. Nederland heeft grote projecten in haar portefeuille. Offshore betekent letterlijk ‘aflandig’ dus met offshore werken wordt werk bedoeld dat niet op land wordt uitgevoerd. Bekende offshore projecten zijn het boren naar gas en olie. Tegenwoordig zijn echter alternatieve ‘groene’ energiebronnen erg in trek. Zo komen er steeds meer windmolens op zee. Maar ook het leggen van pijpen naar andere landen en zelfs andere continenten en het bergen van gezonken schepen vallen onder offshore.

Carrière in de offshore

Werken op zee is niet voor iedereen weggelegd. Maar in de offshore kun je als engineer ook op kantoor een mooi carrière pad volgen. Van monteur naar technisch specialist of supervisor naar een managementfunctie zoals manager engineering, project engineer of project manager. Engineers met leidinggevende ambities zitten goed in de offshore. Maar ook op inhoudelijk vlak kun je als engineer je hart ophalen. Echte vakspecialisten zien we bijvoorbeeld terug als E&I engineer.   

Op dit moment schreeuwt de markt om maintenance planners, managers en maintenance engineers. Ook zijn er veel banen beschikbaar voor project engineers, process engineers, E&I specialisten, technische supervisors en project managers.

Werken in Rotterdam

En als je dan toch op kantoor zit, waarom niet in Rotterdam. Rotterdam is een bruisende stad en een aantrekkelijke plek voor engineers om te werken. Niet alleen de stad, maar ook de haven van Rotterdam biedt geweldige carrièrekansen. De haven is een dynamische internationale omgeving waar dagelijks meer dan 87.000 mensen werken om jaarlijks meer dan 450 miljoen ton goederen te verwerken en te vervoeren naar het achterland. Door de uitbreiding van de Maasvlakte 1 en aanleg van Maasvlakte 2 zullen de komende jaren veel nieuwe vacatures ontstaan. Naar verwachting is in 2030 behoefte aan 10.000 extra werknemers.                                   

Naast het feit dat Rotterdam veel werkgelegenheid biedt, heeft de stad ook andere voordelen. De gemeente doet er alles aan om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor hoger opgeleiden om in de stad te gaan wonen, er is van alles te zien en te doen, Wat te denken van de geweldige architectuur. Een voorbeeld is de onlangs geopende markthal; een uniek gebouw, een overdekte food markt zo groot als een voetbalveld.