6 stappen om uw carrièredoelen voor te bereiden

6 stappen om uw carrièredoelen voor te bereiden

Gepland door uw werkgever of wellicht op uw eigen verzoek staat er in uw agenda een meeting om uw carrièredoelen voor het komende jaar te bespreken. Het enige probleem is dat u niet weet waar te beginnen.

Carrièredoelen voorbereiden - Hays.nl
Leestijd: 5½ minuut | Door Susie Timlin - Global Director of People & Culture bij Hays 

Als dit bekend klinkt, raad ik u aan om stil te staan en terug te kijken op het afgelopen jaar en de doelen die u tijdens dit jaar hebt bereikt, voordat u de volgende set doelen opstelt. 

Om u verder te helpen in dit proces heb ik een aantal inzichten van het Manchester City Women’s team verzameld over hoe zij terugblikken op hun afgelopen seizoen.

Is uw carrièreplan hetzelfde als afgelopen jaar?

Voordat u begint, check of uw over-all carrièreplan nog steeds compleet is en dat u nog steeds naar een passend doel toewerkt. In het voorgaande jaar kunt u een duidelijk idee hebben gehad van welke richting u wilt volgen, maar sindsdien kan er één en ander veranderd zijn in uw passies, prioriteiten en de taken die u met plezier uitvoert in uw dagelijkse werkzaamheden.

Carrièredoelen - Hays.nl

Door na te gaan of uw carrièreplan nog voldoet aan de huidige standaard heeft u een mooi startpunt om uw doelen voor het komende jaar op te stellen.

Stap 1: Kijk terug op wat u heeft bereikt

Met uw carrièreplan vers in het geheugen kunt u op een rijtje zetten wat u allemaal hebt bereikt afgelopen jaar. Denk daarbij niet alleen aan uw carriereplan, maar ook aan de doelstellingen die uit uw vorige performancegesprek zijn gekomen. Hoe scoorde u op de volgende aspecten:

  • Concrete afspraken nakomen
  • Vaardigheden en kennis ontwikkelen
  • Trainingen, cursussen en kwalificaties behalen
  • Nieuwe verantwoordelijkheden oppakken
  • Nieuwe relaties aangaan met interne/externe stakeholders
  • Gelegenheden benutten om uit uw comfortzone te stappen
  • Positieve feedback ontvangen van collega’s en klanten

Stap 2: Documenteer uw prestaties

Het is belangrijk dat u doorlopend al uw formele plannen of afspraken met uw manager rondom uw carrièreontwikkelingen bijhoudt. Ook uw cv en LinkedIn-profiel worden idealiter regelmatig bijgewerkt. 

Zo weet u zeker dat u geen enkele prestatie vergeet of dat u te weinig materiaal heeft om uw professionele groei aan te tonen als u de volgende stap in uw carrière wilt nemen. Niet alleen handig voor het komende gesprek met uw baas, maar ook als u een promotie wilt aankaarten of de banenmarkt opnieuw betreedt.

Stap 3: Geef uzelf de lof die u verdient

Uw prestaties erkennen is ook zeer zeker goed voor het moraal. Volgens Kiera Walsh, Women’s FA Cup Player of the Game, doet het wonderen voor uw motivatie als u stilstaat bij de vruchten van uw werk.

“De Women’s FA Cup winnen was voor ons hét bewijs voor het harde werk en de toewijding die we er dit seizoen in hebben gestopt. Het hele team waardeerde enorm hoe ver we zijn gekomen. Elke overwinning, klein en groot, beschouwen we als bewijs dat hard werken je dichterbij je doelen brengt. Dus blijf doorzetten.” - Kiera Walsh, Women’s FA Cup Player of the Game  


Soms vergeten we, door alle pieken en dalen in ons dagelijkse werkzaamheden, om onszelf te prijzen voor wat we hebben bereikt. Of om daar een welverdiende pauze voor in te lassen, zoals mijn collega Michael Jones schreef in zijn blog: “Net als in de professionele sport moeten we onszelf tijd geven om te herstellen voordat we toewerken naar het volgende doel.”

Stap 4: Houd de vaart erin

Zo belangrijk als het is om succes te erkennen en te vieren, zo cruciaal is het om de vaart erin te houden en niet zelfgenoegzaam te worden. Geef uzelf een schouderklopje voor uw prestaties, maar bedenk ook hoe u hierop kunt bouwen voor de toekomst. 

Beoordeel alles wat u heeft bereikt dit jaar tot in de details en ga na wat u in het bijzonder heeft gedaan dat dit zo’n succes is geworden. Wat kunt u hiervan gebruiken om een basis te leggen voor de volgende stappen in uw carrièreplan?

Toni Duggan, Manchester City Women’s Top Scorer in de WSL Spring Series, vertelt hierover: “Welke recente successen we ook behaald hebben in het seizoen, we kijken altijd vooruit naar wat we nog meer kunnen bereiken. Door de lat steeds hoger te leggen helpen we de club vooruit.”

Wat we van Toni kunnen leren, is dat we niet moeten berusten in wat we hebben gedaan en in onze sterke punten moeten opschakelen in onze carrières.

Stap 5: Bedenk wat u kan verbeteren
Na de successen is het tijd om na te denken wat er dit jaar niet zo goed is gegaan. Welke doelen heeft u afgelopen jaar niet bereikt? Waarom was dit zo en welke lessen kunt u hieruit trekken voor het komende jaar? Vraag uw manager om feedback voordat u uw performancegesprek voert, zodat u concrete verbeterpunten kunt opstellen en goed voorbereid uw meeting ingaat.

Een voorbeeld: Uw werkbelasting was afgelopen jaar zo groot, dat u niet de tijd had om voldoende te focussen op uw carrièreplan of op wat u dag-tot-dag nodig had om uzelf te ontwikkelen. Dan kan u beoordelen hoe efficiënt u bent in time management en welke stappen u moet ondernemen om uw productiviteit te vergroten. U kunt ook bekijken of een cursus in time management u verder kan helpen.
 

Sprekend uit eigen ervaring, legt Steph Houghton, Manchester City Women’s Team Captain, uit: ”Ik probeer niet te blijven hangen in gemiste kansen. Liever leer ik ervan wat ik volgende keer beter kan doen. Hoe kan ik dan wel succes behalen? Met zo’n houding ontwikkel je jezelf professioneel en persoonlijk.”

Stap 6: Stel uw doelen voor komend jaar

Nu u de tijd heeft genomen voor een eerlijke portie zelfreflectie kunt u uw inzichten doorvertalen naar uw carrièredoelen voor komend jaar. Van de fouten die u wilt voorkomen tot de prestaties waarop u kunt bouwen en die u wilt aanvullen. 

Wees realistisch, maar ook ambitieus. Baseer uw doelen op uw vooruitgang en neem uw manager hierin mee tijdens het gesprek.

Zet ook op een rijtje wat u nodig hebt om uw doelen te bereiken en beter te presteren. Dat kan steun van het team zijn, tools zoals software of bepaalde cursussen. Onderzoek de mogelijkheden en geef de opties door aan uw manager.

Klaar voor het gesprek?

Het is tijd voor uw gesprek. Als u uzelf goed voorbereid heeft en mijn advies heeft gevolgd, staat uw manager open om u verder te helpen in uw carrièreplan. 

Kan hij of zij u toch niet verder helpen, probeer de achterliggende reden te achterhalen. Wellicht gelooft uw manager dat u nog niet klaar bent en in dit geval doet u er goed aan goed te luisteren naar de feedback om hier een vervolg aan te geven. Ligt het echter aan budget of een personeelstekort, bedenk dan of uw huidige omgeving nog wel past bij wat u voor ogen heeft.

Van plan naar planning

Kortom, neem de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Zowel de prestaties die hebben bijgedragen aan uw carrièreplan als de obstakels die u in de weg hebben gezeten. Hieruit zijn altijd waardevolle lessen te halen om uw doelen voor het komende jaren te bepalen. 

Zowel voor uw over-all carrièreplan als uw losse carrièredoelen kunt u vervolgens een planning opstellen. Dat geeft u de discipline om binnen een bepaalde tijd actie te ondernemen om gericht uw carrière naar het volgende niveau te brengen.