Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Goed leiderschap: als u een goede leider wilt zijn - leer dan een betere manager te worden

Als u wilt doorgroeien in een grote organisatie bent u waarschijnlijk gefocust op het ontwikkelen van uw leiderschapskwaliteiten, en niet per se uw managementvaardigheden. Maar goede managementvaardigheden zijn essentieel voor succesvol leiderschap.
 

Goed leiderschap - Hays.nl
Leestijd: 2½ minuut | Door  Gordon Tinline - bedrijfspsycholoog

De meeste dagelijkse organisatorische activiteiten en eisen moeten goed worden gemanaged. De werkdruk die binnen veel bedrijven heerst, komt vaak voort uit gebrekkig tijd- en takenmanagement.

Het is goed om geïnspireerd te zijn en anderen te inspireren, maar als we constant bedolven worden onder een berg aan slecht gemanagede activiteiten, is het niet genoeg.

Goed leiderschap

Kijk naar de belangrijkste oorzaken van stress binnen bedrijven, zoals een te hoge werklast, het idee dat er te weinig controle is, en het gevoel niet gesteund te worden.

Deze valkuilen kunnen deels worden vermeden door een duidelijke richting te kiezen en mensen te inspireren, maar het vermogen om dit soort uitdagingen effectief te managen speelt ook een belangrijke rol.

Door de werklast goed te reguleren, wordt u een betere leider

De meesten van ons gedijen goed in een werkomgeving waarin we ons competent en effectief voelen en af en toe uit onze comfortzone worden getrokken.

In werkelijkheid voelen de meeste leidinggevenden die ik beroepshalve tegenkom zich constant overbelast en ondergewaardeerd, hebben ze nooit genoeg tijd om hun werk zo goed te doen als ze zouden willen en staan ze doorgaans enigszins cynisch tegenover werkzaamheden die als nieuwe uitdaging worden gepresenteerd.

Dat komt omdat ze te veel belemmerende stressfactoren tegenkomen. Dat zijn factoren die we als een last ervaren, die ervoor zorgen dat we ons niet kunnen richten op wat echt van belang is en die we vooral als tijdverspilling zien. En als uw dagen en weken volgepropt zitten met dat soort obstakels loopt u het risico dat de psychologische tol te groot wordt, dat u met minder plezier naar uw werk gaat en u zich minder kunt inzetten voor de organisatie.

Als we willen floreren, ons potentieel op het werk willen verzilveren en effectief leiding willen geven, moet de werklast goed worden gereguleerd.

Hoe reguleert u de werklast?

 • Probeer aan het begin van de dag na te denken over waar u aandacht aan moet besteden om een zo groot mogelijk effect teweeg te brengen.
  Bedenk een manier om ervoor te zorgen dat u niet afgeleid wordt van wat echt belangrijk is, in elk geval niet in die mate dat uw dag door randzaken wordt opgeslokt. Bespreek dit alles aan het begin van de dag in een korte teamvergadering
 • Neem de tijd om de reflecteren op hoe u en uw team reageren op nieuwe uitdagingen.
  Nemen jullie weloverwogen beslissingen over waar de prioriteiten liggen en worden de beschikbare tijd, financiële middelen en expertise als gevolg daarvan nuttig ingezet? Of wordt er vooral gereageerd op wat er voorbijkomt of wie het hardst schreeuwt?
 • Analyseer regelmatig hoeveel hooi u op uw vork neemt

  Bedenk waarmee u hulp nodig hebt en wat u kunt delegeren.
   

Wanneer u de uitdagingen en werkdruk waarmee u wordt geconfronteerd goed kunt managen, heeft u een grotere kans dat u effectief kunt leidinggeven.

Zo niet, dan is het alsof u probeert vorderingen te maken en van richting te veranderen terwijl u zich een weg baant door de modder: het is niet onmogelijk, maar wel ongelofelijk moeilijk.

|

Volg Hays op social media

Zoek vacatures