Skip to content
Hays Recruiting experts worldwide
  1. Ik ben
    Ik ben
  2. Heb je al een login voor hays.nl of hays-response.nl log dan in met je bestaande gegevens

Licht, camera, actie:

Hoe maak je indruk tijdens een video interview
videointerview 160x160 copy.gif

Voor sommigen kan het vermeende gebrek aan echte intermenselijke interactie tijdens een video-interview de oorzaak zijn voor angst. Lichaamstaal staat voor een groot deel van de communicatie, en zonder zal het vermogen om onszelf te uiten aanzienlijk verminderen.

Het is belangrijk dat je dit en andere onconventionele aspecten van een video-interview tegen gaat, door de nodige aanpassingen aan je interviewstijl te maken. Hier zijn drie tips voor jou om te volgen:

1. Heb alles tijdig op orde

“Jouw interviewer zal niet erg onder de indruk zijn als je moet blijven re-dialen."
Technologie is een overweging die meestal uniek is voor video-interviews. Zorg ervoor dat je geen gênante technische problemen hebt door tijdig de nodige programma's en software geïnstalleerd te hebben en dat je ook weet wat je moet doen als het fout gaat.
Test je verbinding en video-software tal van malen op voorhand door een paar test-calls te maken om beeld- en geluidskwaliteit te controleren. Jouw interviewer zal waarschijnlijk een drukke agenda hebben en zal niet erg onder de indruk zijn als je moet blijven re-dialen.

Een goede recruitment consultant zal je helpen je op het gesprek voor te bereiden en je adviseren over de aard van de vragen die je waarschijnlijk gesteld gaan worden, maar het is echt aan jou om ervoor te zorgen dat de technologie niet wankelt.
Kleed je formeel voor video-interviews, zelfs als je het interview vanuit je woonkamer doet; je moet je kleden zoals je zou doen naar het hoofdkantoor van een werkgever. Zoek een nette, overzichtelijke plek om het interview te doen; je wilt ervoor zorgen dat je alle niet-relevante objecten uit het frame hebt verwijderd. Als je werkt met een recruiter kan je zelfs worden uitgenodigd om het interview te doen vanuit hun kantoor, in welk geval er geen zorg hoeft te zijn over dit laatste punt.

2. Word comfortabel met de technologie

“Weersta de verleiding van het kijken naar je eigen afbeelding op het scherm."
Het is belangrijk dat je er comfortabel mee bent om te kijken naar een camera en te spreken in een microfoon. In de camera kijken is belangrijk om oogcontact met de interviewer te maken, terwijl duidelijk spreken in de microfoon handig is voor het vermijden van herhaling. Weersta de verleiding van het kijken naar jouw eigen afbeeld op het scherm! Vergeet ook niet te lachen. Lachen is zeer effectief en kan, terwijl je dat misschien niet denkt, zelfs aan de telefoon worden herkend.

Luister heel goed naar de vragen die de interviewer je stelt. Er kan een vertraging zitten in het videobellen of op de netwerkaansluiting en als je vast komt te zitten op een vraag, vraag dan of je door kunt gaan en er op terug kan komen als je de juiste gedachten hebt verzameld. Stiltes kunnen moeilijk zijn als je niet in dezelfde kamer bent, dus probeer ze te vermijden. Je kunt helpen om ongemakkelijke pauzes tot een minimum te beperken door het interview te repeteren met een familielid of vriend; dit zal je helpen om mogelijke vertragingen te voorspellen die de technologie mogelijk heeft.

3. Straal vertrouwen uit en blijf kalm

"Vertrouwen is nog meer een bepalende factor in video-interviews."
Tijdens een video-interview kan het moeilijk zijn om de gebruikelijke lichaamstaal te tonen die laat zien dat je luistert, geïnteresseerd en enthousiast bent, dus zorg ervoor dat je dit ook over brengt in wat je zegt, terwijl je bewust blijft van je bewegingen.

Het stellen van vragen is altijd positief, dus zorg ervoor dat je wat hebt voorbereid.

Professioneel en rustig blijven zal je helpen om de vragen correct te beantwoorden. Als het video-interview een vertraging in de flow van het gesprek veroorzaakt, is het beste om te wachten en er zeker van te zijn dat de interviewer klaar is met de vraag, om enige verwarring te stoppen en het interview onder controle te houden. Je kunt hieraan ook bijdragen, door te zorgen dat je antwoorden duidelijk en beknopt zijn. Als je interviewer meer informatie wil, zullen zij hier om vragen.

Vertrouwen is nog meer een beslissende factor in video-interviews dan tijdens normale face-to-face interviews. Zonder de aanmoediging van jouw zelfbewuste lichaamstaal, kan de interviewer moeite hebben om een indruk van je te krijgen. Laat ze in geen enkele twijfel over je geloof in je eigen vermogen door te allen tijde te communiceren met vertrouwen.

Een final thought

Hoe goed voorbereid je ook bent, vergeet niet dat er bij het gebruik van technologie en software  voor videogesprekken, factoren buiten je controle kunnen zijn, die de oproep kunnen verstoren, of het signaal of de verbinding kunnen verbreken. In dit geval doe je er goed aan om de verbinding te herstellen en het gesprek opnieuw op te starten, en dan snel contact met je gesprekspartner op te nemen voor een update, zodat jullie zo snel mogelijk door kunnen met het interview.

Anders dan de drie bovengenoemde punten, hebben video-interviews veel gemeen met de reguliere face-to-face interviews.

Wij hopen dat je het bovenstaande advies nuttig vond. Hier zijn enkele andere artikelen die je helpen je personeel te managen of je carrière te bevorderen:

|