Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Lastige vragen tijdens het sollicitatiegesprek

U zit midden in een gesprek en alles verloopt naar wens. U antwoordt vlot en kernachtig en u voelt zich op uw gemak. Dan vraagt de interviewer een eenvoudige vraag, “Bent u getrouwd?” of “Heeft u een kinderwens?”. Mag een interviewer deze vragen stellen? Hoe antwoordt u daarop?

lastige vragen.jpg

De vraag mag dan wel onschuldig lijken en meestal wordt ze ook in alle onschuld gevraagd, maar de vraag heeft niets te maken met uw kwaliteiten en geschiktheid.

Onwettige vragen

De wet tegen seksuele discriminatie en rassendiscriminatie verbiedt elke vorm van discriminatie door werkgevers op basis van geslacht, ras, nationaliteit of handicap. Wanneer u weet welke soort vragen wettig en onwettig zijn en u kent de techniek om dergelijke antwoorden te onderscheppen, dan kunt u efficiënt antwoorden in dergelijke situaties.

Omgaan met discriminerende vragen tijdens uw sollicitatiegesprek

Hoe gaat u nu om met een situatie waarin tijdens het sollicitatiegesprek een gevoelige of discriminerende vraag wordt gesteld met betrekking tot geslacht, ras of handicap?

Hier volgen enkele antwoorden op vragen die niet gesteld mogen worden, zoals “Bent u gelovig?”, “Valt u op mannen of vrouwen?”, “Bent u zwanger, of van plan dit te worden?” of “In welk land bent u geboren?”.

  • Vertel de interviewer beleefd dat u op een dergelijke ongepaste of onwettige vraag niet wenst in te gaan. U mag hem er gerust vriendelijk op wijzen dat hij een dergelijke vraag niet stellen mag.
  • Antwoord als volgt: “Het spijt me, dit verbaast me, ik begrijp niet wat deze vraag met mijn carrièreplannen te maken heeft?”
  • Negeer de ongepaste vraag en ga dieper in op de bezorgdheid die aan de basis ervan ligt. U kunt bijvoorbeeld zeggen “Ik denk dat wat u vraagt ... is”. U kiest het antwoord dat u aan de interviewer wenst te geven.
  • Het is belangrijk om te beseffen dat, hoewel het gerechtvaardigd zou zijn om het antwoord op een ongepaste vraag te weigeren, dit zou kunnen betekenen dat u geen baan aangeboden krijgt. Geef de onderneming het voordeel van de twijfel voor de duur van het gesprek. Beslis daarna of u voor de onderneming wenst te werken.


Behoud de controle

Hoewel onwettige vragen vaak ontstaan uit een echte interesse, moet u op uw hoede blijven voor andere drijfveren.  Het is essentieel dat u uw rechten kent en dat u weet hoe u ongepaste vragen tijdens een sollicitatiegesprek kunt onderscheppen. Een zaak voor een rechtbank aanhangig maken is extreem, maar het werd reeds gedaan. Wees tactvol en u behoudt de controle over het gesprek. Antwoord bondig en ga verder naar een volgend onderwerp, of negeer de vraag volledig en breng het gesprek op een ander onderwerp.

|

Trends & Opinie

Volg Hays op social media