Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Archief

De voordelen van kennis

Hays Journal artikel voordelen van kennis

Men zegt dat de oprichter van Microsoft, Bill Gates, zijn medewerkers wekelijkse een e-mail stuurde met het onderwerp “De fouten die ik deze week gemaakt heb”.

Zijn doel was niet dat ze zich beter zouden voelen over zichzelf of om hen te laten lachen - het was om te laten zien dat fouten maken een belangrijk deel uitmaakt van het leerproces en om er zeker van te zijn dat zijn medewerkers niet dezelfde fouten zouden maken.
 

Het registreren, actueel houden en het delen van kennis zijn van levensbelang voor de duurzaamheid van een bedrijf en haar vermogen om een concurrentievoordeel te behouden. Met werknemers die wisselen van projecten, de organisatie verlaten of pensioneren,  zijn organisaties genoodzaakt innovatieve strategieën te ontwikkelen die de interne kennis opslaan en beheren. Maar hoe kunnen waardevolle kennis of ervaringen van werknemers vastgelegd worden? 

In het artikel ‘De voordelen van kennis’ worden verschillende manieren besproken om waardevolle kennis en ervaringen te kunnen waarborgen. Wereldwijd opererend ingenieursbureau Laing O’Rourke laat met het creëren van de nieuwe rol voor de Kennis Manager zien hoe belangrijk deze kwestie voor de organisatie is geworden. Dit resulteerde in de online kennisplatform iKnow, waar medewerkers gebruik van kunnen maken zodra zij op zoek zijn naar specifieke kennis over een project. Het delen van kennis laat tevens een groeiende trend zien richting ‘social learning’. Hierin delen medewerkers op informele wijze waardevolle informatie met collega’s via een TED talk in een onlinediscussiegroep of tijdens ‘lunch en leer’ sessies.

Het vastleggen van een stukje kennis binnen een organisatie lijkt een onmogelijk streven, maar zal op de lange termijn alleen maar zijn vruchten afwerpen omdat van fouten wordt geleerd en waardevolle ervaringen worden doorgegeven.