Skip to content
Hays Recruiting experts worldwide
  1. Ik ben
    Ik ben
  2. Heb je al een login voor hays.nl of hays-response.nl log dan in met je bestaande gegevens

Generatiediversiteit

Wat uw bedrijf kan leren van de voetbalwereld

Welke functie we ook hebben, in welk team we ook spelen, we hebben allemaal te maken met een generatiekloof. De manager die van de kloof een voordeel weet te maken door verschillende generaties goed te laten samenwerken, heeft de basis voor een sterk team gesmeed.

generatiediversiteit - hays.nl

Menig voetbalcoach weet dat ervaring het best gecombineerd kan worden met jeugd en vice versa om de beste resultaten te boeken. Welke lessen kan het bedrijfsleven hieruit halen?

Vers op de markt

Profvoetballers en young professionals hebben meer gemeen dan u zou denken. Ze moeten snel wennen aan een nieuwe omgeving, een nieuwe locatie, hun netwerk groeit snel en – niet te vergeten – ze moeten omgaan met bepaalde verwachtingen.

Beginnende professionals en voetballers hebben dus beide te maken met een werkdruk die ze nog niet eerder hebben ervaren. Een gegeven waarbij oudere collega’s de helpende hand kunnen bieden door coaching en ondersteuning.  

Een manager als coach

Bij City heeft de Franse legende Patrick Vieira dit principe toegepast; na 17 jaar op het veld vervolgt hij zijn succesvolle voetbalcarrière als Football Development Executive bij de jeugdafdeling. Na zijn promotie tot Elite Development Squad Manager van het reserveteam is Vieira sinds 2016 hoofdcoach van New York City FC, de zusterclub van Manchester City.

 

generatiediversiteit manchester city - hays.nl 

Aanstormende talenten van de club profiteren van waardevolle inzichten van de 40-jarige Vieira, die maar liefst zeven kampioenschappen, vijf FA Cup’s, een Europa Cup en een WK op zijn naam heeft staan.

Succes in het bedrijfsleven

Het voetbal leert ons dat elk succesvol team een mix aan generaties en ervaring nodig heeft. Millennials en starters brengen verse inzichten, generatie X en babyboomers weten juist om te gaan met werkdruk, samenwerking en het behalen van doelen.

Elke generatie heeft specifieke kenmerken, maar die kunnen ook soms botsen. Een young professional kan soms te direct uit de hoek komen of de babyboomer kan zich gepasseerd voelen.

 

Generatiediversiteit Manchester City - Hays.nl

Hoewel dergelijke spanningen op de werkvloer niet ongewoon zijn, kan de manager met de volgende uitgangspunten het beste uit generatiediversiteit halen:

  • Hou rekening met mentaliteit en samenwerking bij het werven
  • Kies bewust voor een mix aan generaties in uw team
  • Creëer een milieu waarin uw teamleden van elkaar leren
  • Maak van respectvol omgaan met elkaar een prioriteit
  • Blijf de organisatiecultuur voeden

Meer lessen uit de voetbalwereld

Op zoek naar young professionals? Zo spot u talent! Of wilt u juist bouwen aan een optimale omgeving voor uw team? Lees over de vier communicatielessen van het voetbalveld.