Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Contact of feedback?

Hays ontmoet:

Hays ontmoet Joyce Jelks, Head of HR bij New York City FC

In het verlengde van onze # MatchYourAmbition-serie hebben we een aantal belangrijke personeelsleden van New York City Footbal Club gesproken om te zien hoe zij hun invloed op de Club uitoefenen. In dit interview deelt Joyce Jelks (Head of HR) haar carrièreverhaal en inzichten in haar rol bij NYCFC.


Joyce Jelks New York City FC - Hays.nl

Kun je ons vertellen over je carrière tot nu toe en hoe je je huidige positie hebt bereikt?

Ik werk nu een jaar bij NYCFC. Daarvoor zat ik bij het ijshockey team New Jersey Devils en daarvoor was ik 4 jaar werkzaam in het Barclays Center met de Brooklyn Nets (basketbal) en New York Islanders (ijshockey).

Vóór mijn carrière in de sportwereld, ging ik op mijn 17e naar het leger. Ik begon als een soldaat zonder rang en wilde graag officier worden. Daarom ging ik naar het Reserve Officers’ Training Corps, studeerde af en ging daarna in actieve dienst. Ik heb twee jaar in special operations gewerkt en ben daarna overgestapt naar een functie als Executive Officer (XO) voor een SES-2, wat staat voor een tweesterren Generaal. Hij werkte in financiën voor 'South Com', die verantwoordelijk zijn voor alle legeractiviteiten in Zuid-Amerika. Voordat ik bij de Brooklyn Nets ging werken, werkte ik in Washington DC aan een project in Guantanamo Bay.

Ik ben nog steeds in het leger werkzaam als majoor voor de reservegroep South Com. Mijn 18-jarig jubileum begint eind 2018.

Waardoor voelde je je aangetrokken tot NYCFC?

Toen ik de rol voor het eerst zag was het de kans om in een andere sport te werken die mij was opgevallen en ook het feit dat New York City FC zo'n nieuw team was.

Beschrijf jouw typische dagelijkse taken en markeer de elementen die je het leukst vindt.

We zijn een klein HR-team en hebben daardoor elke dag wel met alle facetten van HR te maken. Variërend van het behandelen van benchmarking en analyse, het ontwerp van de organisatiestructuur en hoe deze zich zal ontwikkelen met het nieuwe stadion tot voordelen onderhandelen en personeel werven en behouden .

Een van mijn belangrijkste aandachtspunten op dit moment is cultuurvorming, een leuke en aangename plek creëren voor iedereen om te werken. Ik denk dat het hebben van een fijne werkomgeving je in staat zal stellen om zo productief mogelijk te zij. En wij kunnen de nodige tools leveren om dit te laten gebeuren.

Hoe denk je dat jouw specifieke rol zich de komende vijf jaar zal ontwikkelen?

Ik denk dat het mij met name gaat om een sterkere zakenpartner te worden, gespecialiseerd en deskundig in HR. Het zal belangrijk zijn dat ik onze directeur en de rest van het bedrijf kan helpen met personeelsbezetting, promoties en progressie.

Het project voor het nieuwe stadion zal alle afdelingen de mogelijkheid bieden om te groeien en  te ontwikkelen. Dit heeft me er op dit moment toe gebracht mijn eigen loopbaanontwikkeling te overwegen - heb ik de juiste technische kennis en vaardigheden voor wanneer het project begint? Ik ga me concentreren op continu leren, kennis en ideeën bij andere mensen opdoen en elke gelegenheid aangrijpen om succes te verzekeren.

Het behouden van onze cultuur tijdens deze periode van verandering zal ook iets zijn waar we ons op moeten concentreren. NYCFC is waarschijnlijk een van de beste culturen die ik buiten het leger ben tegengekomen; iedereen is geweldig, heeft goede bedoelingen en we moeten ervoor zorgen dat we dat blijven houden, iets dat vaak moeilijk is voor organisaties wanneer ze groeien.

Hebben technologische ontwikkelingen in de afgelopen paar jaar invloed gehad op jouw rol, en zo ja, hoe?

Absoluut. Overal waar ik heb gewerkt had ik te maken met een nieuw HR-systeem. Deze veranderen en evolueren voortdurend. Ik denk ook dat de manier waarop mensen leren steeds meer afhankelijk wordt van technologie. Gen Z is blijkbaar bijna volledig afhankelijk van technologie, dus ik moet absoluut zeker weten dat ik de verschillende trends volg en begrijp hoe verschillende generaties leren.

Wat de club betreft, hebben we een partnerschap met SAP, een enorm geavanceerd systeem. En met alle technologie zijn er ook zoveel verschillende digitale platforms. Een van mijn taken op dit moment is hoe alles aan te sluiten. Ik werk aan een zogenaamde ‘curio-connectie’ om ervoor te zorgen dat als je één update uitvoert, je dit niet tien verschillende keren op verschillende platforms hoeft te doen. We moeten alles werkzaam maken om met elkaar te verbinden.

Welke aspecten van je rol zijn het meest uitdagend en hoe overwin je die uitdagingen?

Ik denk dat het een uitdaging kan zijn om te leren met verschillende mensen en persoonlijkheden om te gaan. Je moet ervoor zorgen dat je communiceert op een manier waarop je bericht door iedereen wordt ontvangen. Elk mens neemt informatie anders op, ze hebben verschillende percepties en ervaringen. Je moet er bij HR altijd voor zorgen dat je op goede voet met de mense staat, en dat de zorg er altijd is.

Ik heb toevallig gisteravond een boek uitgelezen, 'The Team Player', dat ging over nederig, hongerig en slim zijn.

In HR moet je jezelf voortdurend ontwikkelen zodat je anderen kunt helpen. Als je niet diep graaft en die tests doet, ben je niet in staat om de beste persoon voor je team te zijn.

Wat waren de leukste of meest innovatieve projecten waaraan je in je huidige rol hebt gewerkt?

In slechts een jaar tijd zijn dat er al zoveel geweest! De aspecten waar ik echt van geniet, zijn de professionele ontwikkelingskansen die we aan onze medewerkers kunnen geven en de inzichten/persoonlijkheid-ontdekking die we met het personeel doen. Het zorgt ervoor dat mensen hun eigen waarden ontwikkelen en dingen laten zien die ze niet over zichzelf wisten.

Ook het ontwikkelen van kansen die helpen met teamdynamica, iets bieden dat mensen interactie geeft en hen uit het kantoor haalt, dat vind ik eerlijk gezegd het leukst.

Wat zijn enkele van de grootste HR-initiatieven waaraan je momenteel werkt?

Dat zijn er veel! Op dit moment ligt de focus op het verkrijgen van de juiste mensen voor de organisatie en het opzetten van een effectieve structuur. We willen een pijplijn van talent opbouwen en een ‘best place to work’ worden.

Onlangs hebben we een verkoopmix-evenement opgezet. We hebben een exclusieve uitnodiging gestuurd aan mensen die we eerder op LinkedIn hebben gezien of die eerder hebben gesolliciteerd waarin we vragen ons te vergezellen in een skybox tijdens een wedstrijd. We bieden zo de kans ons te ontmoeten, meer over ons te weten komen en het spel te ervaren. Dit stelt ons in staat om op een unieke manier de juiste mensen binnen te halen. Ze krijgen de cultuur te zien en krijgen of behouden vertrouwen in ons als organisatie. Zelfs als ze niet bij ons komen werken, geeft het hen een goed idee van wat we doen en helpt het ons ons werkgeversmerk te vergroten.

Wat is je aanpak bij het werven en behouden van millennials? Is het proces anders dan bij het aantrekken van andere generaties?

Ik heb het gevoel dat het een kwestie is van waarde tonen en in staat zijn om mensen zich betrokken te laten voelen. Er zijn meer generaties die dit willen, zich betrokken voelen. Iets anders dat consistent is tussen generaties, is dat mensen willen weten dat je om hen geeft, dus laat een medewerker zien dat het je interesseert.

Hoe zie je dat jouw huidige rol bijdraagt aan het algehele succes van de onderneming?

Je hebt het bedrijf en je hebt de mensen, HR linkt daar direct tussen. Als je niet de juiste mensen hebt, zal de organisatie niet gedijen. Mensen zijn de brandstof die het voortstuwt.
Je kunt een bedrijf hebben maar geen identiteit, omdat zij niet om hun werknemers geven.

Met dat in mijn achterhoofd denk ik dat mensen gemotiveerd houden, wij die de juiste mensen aannemen, zorgen dat we transparant zijn, communiceren, en er in het algemeen voor zorgen dat medewerkers zich goed voelen, dat dat altijd zal bijdragen aan het succes. Onze klanten zullen ook zien dat werknemers belangrijke woordvoerders zijn, vooral in sport en entertainment wanneer een medewerker op sociale media praat over hoe geweldig een evenement was. Dat zegt veel en mensen willen worden geassocieerd met organisaties die hun medewerkers goed behandelen.

Wat is volgens jou de belangrijkste uitdaging voor HR in de komende vijf jaar?

Ik denk dat het zeker gaat over relevant en behulpzaam blijven. Een ding dat HR kan beïnvloeden is dat je soms HR-mensen hebt die veel zware administratie- en verwerkingsactiviteiten uitvoeren, wat een element is waarvan ik denk dat het in de toekomst zal verdwijnen. Er komen bedrijven om dit van je over te nemen. Er is vooruitgang geboekt in de automatisering, dus ik denk dat we van de meer handmatige dingen zullen afstappen en dat deze meer gestroomlijnd gaan worden.

Denk je dat het belangrijk is om voortdurend je vaardigheden te ontwikkelen en, zo ja, hoe doe je dat?

Zeker! Toen ik de overstap maakte vanuit het leger en een civiele rol kreeg, wilde ik zeker weten dat ik de juiste vaardigheden had om succesvol te zijn in mijn nieuwe baan. Elke certificering die je kunt bedenken, heb ik gedaan. Ik heb mijn Master in HR, ik ben onlangs begonnen aan een nieuwe cursus voor hoger onderwijs die 18 maanden duurt en daarna wil ik naar de Cornell Labour Law School gaan.

Ik heb het gevoel dat het voor mij persoonlijk belangrijk is om mijn opleiding voort te zetten, dat geeft mij vertrouwen dat ik de middelen heb om mensen te geven wat ze nodig hebben. Ik heb het gevoel dat als ik niet doorga met mijn opleiding, ik niet in mijn rol zou moeten zitten. Het is natuurlijk persoonlijk, maar ik voel het meest zelfverzekerd als ik door blijf leren.

Welk advies zou je geven aan mensen die op zoek zijn naar een vergelijkbare carrière?

Ik heb er twee:

  • Blijf leren, pak elke kans die je hebt om te kunnen leren
  • Wees goed voor mensen. Het is een kleine wereld en het is zo gebruikelijk om elkaars paden te kruisen. Ik geloof in goed karma, ‘what goes around comes around’ en ik wil altijd aan de positieve kant staan
     

Wat is het beste loopbaanadvies dat je ooit hebt gekregen?

‘Pay it forward’. Ik heb geweldige kansen gehad. Ik had nooit gedacht dat ik hier zou belanden en had geen idee dat dit mijn traject zou zijn, maar gaandeweg hebben mensen me geholpen en iets in mij gezien. Ik heb altijd gevraagd wat ik terug kan doen omdat ze zoveel voor mij hebben gedaan en zij vroegen me enkel ‘to pay it forward’ – verleen elkaar een gunst zonder er iets voor terug te willen, en geef dit idee door aan anderen.

Ik heb het kunnen zien bij mensen die voor me hebben gewerkt, mensen die ik heb begeleid, ze zijn naar andere teams gegaan, en streven andere dingen na. Het is zo lonend om mijn invloed te zien en de positieve impact die deze op anderen heeft.

Heb je advies voor vrouwelijke professionals die werkzaam zijn in- of op zoek zijn om te werken in een management- of leiderschapsrol?

Mijn advies zou zijn om hard te werken, te blijven leren en geen genoegen te nemen met nee. Als je het gevoel hebt dat je beperkt wordt, dan is dat waarschijnlijk waar, dus je moet beslissen of je wilt blijven of doorgaan, maar laat niemand een plafond plaatsen boven wat je weet dat je kunt. Dat is mij overkomen en je moet uit die situatie komen, doorgaan en vooruitgang boeken. Laat niemand een stop zetten op het potentieel waarvan je weet dat je het hebt. Je leeft maar één keer!

Wat is het grootste risico dat je nam om te komen waar je nu bent?

Het overstappen van actieve dienst naar een civiele carrière was een cruciaal punt. Ik zou ook zeggen dat elke keer dat je een baan verlaat of uit je comfortzone komt, er een beetje een risico is.

Waar ben je het meest trots op in je carrière?

De mensen die ik heb kunnen ontwikkelen. Zien dat ze hun Masters halen en verdere certificering krijgen, maakt me echt trots.

Ook het in staat zijn om diverse teams te bouwen. Ik vind dat de sport- en entertainmentindustrie een door mannen gedomineerd gebied is en er is niet veel diversiteit, dus hier het verschil kunnen maken maakt me trots.
 

|

Volg Hays op social media

Gelijkenissen tussen de wereld van voetbal en de wereld van werk