Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Woordvoerster Hays

Extra talenkennis
geeft de doorslag

Jonge hoogopgeleide professionals die hun kansen op een succesvolle internationale carrière willen vergroten, doen er verstandig aan om niet alleen in de juiste opleiding en ervaring te investeren. Uit onderzoek van werving- en selectiebureau Hays blijkt dat het vaak juist de zogenaamde ‘zachte’ competenties zijn, zoals talenkennis, interculturele sensitiviteit en communicatievaardigheden, die het verschil maken tussen een geslaagde of mislukte loopbaan als topmanager. “Alleen een aardig mondje Engels spreken is niet genoeg”, zegt Robert van Veggel, director bij Hays.

Hoewel de jaren geleden voorspelde ‘war for talent’ door de huidige economische tegenwind nog niet in volle hevigheid is losgebarsten, blijven uitzonderlijke talenten op de internationale arbeidsmarkt schaars. “Wereldwijd vragen organisaties steeds vaker naar specifieke competenties, maar werknemers die aan alle vereisten voeldoen liggen beslist niet voor het oprapen, zo merken onze cliënten”, vertelt Van Veggel. “Wij zijn in tweeëndertig landen actief en zien dat overal de vraag van onze klanten naar managers met deze zachte competenties aanzienlijk groter is dan het aanbod.”

De recruitmentspecialist heeft een top tien samengesteld van de meest gevraagde vaardigheden wereldwijd. Met stip op één staat extra talenkennis. “Nederlandse managers onderscheiden zich veelal positief op dit punt. De meesten beheersen het Engels, de voertaal in de wereldeconomie, goed. Maar ze vergeten steeds vaker een derde net zo belangrijke handelstaal te leren, zoals Spaans, Frans of Duits. Tijdens een sollicitatieprocedure kan die extra taal doorslaggevend zijn”, zegt Van Veggel. “Bovendien helpt een ruime talenkennis je ook bij het omgaan met mensen uit verschillende landen en andere culturen. Nederlanders hebben over het algemeen een open mind en zijn vaak flink bereisd, waardoor ze ook op dit punt aardig scoren, maar het kan altijd beter. Juist omdat het belang van interculturele sensitiviteit in onze open economie in de nabije toekomst alleen maar groter wordt.”

Ook mensenkennis en communicatievaardigheden zijn uiterst belangrijk. “Uit ons onderzoek blijkt dat dertig procent van de kandidaten moeite heeft met conflicthantering, beïnvloeding en weerstand van personeel. Vooral Nederlandse managers vinden het moeilijk om anderen te moeten zeggen wat ze moeten doen. Dat zijn we niet gewend en past niet in onze weinig hiërarchisch georganiseerde cultuur”, legt Van Veggel uit. “Werkgevers zoeken mensen met goede presentatievaardigheden, die efficiënt kunnen werken in teamverband en uitstekend relaties kunnen opbouwen. Mensen die leiderschap tonen, maar ook teamwork stimuleren. Ze zijn op zoek naar de ideale mix tussen een taakgerichte, harde manager en een mensgerichte, softere leidinggevende. Vaak slaan kandidaten echter door in ofwel de harde of de zachte kant. Met opleidingen en trainingen kunnen zij deze twee aspecten in hun karakter meer in balans brengen.”
 

De Telegraaf
krant, d.d. 02-06-2012 

|

Volg Hays op social media