Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Woordvoerster Hays

Hoger opgeleiden
missen de juiste competenties

Hoge werkloosheid en toch een chronisch tekort aan hoog opgeleid personeel. Het is een wereldwijde trend, zegt wervingsbureau Hays.

De werkloosheid loopt op, maar toch hebben werkgevers wereldwijd moeite om vacatures voor hoogopgeleid personeel te vullen. Die conclusie trekt werving- en selectiebureau Hays uit hun jaarlijkse Hays Global Skills Index. Werkzoekenden beschikken niet over de professionele competenties waar bedrijven naar op zoek zijn.

Dat heeft volgens Hays verschillende oorzaken:

  • de kwaliteit van het onderwijs sluit niet aan op de eisen van bedrijven
  • de arbeidsmarkt is inflexibel
  • door de economische crisis is er een nog hevigere wereldwijde concurrentiestrijd om talentvol personeel

Nog meer werklozen
Het gevolg van dit chronische tekort aan hoogopgeleid personeel is dat belangrijke functies niet worden vervuld, waardoor verdere economische groei wordt tegengehouden. Alistair Cox, CEO van Hays vindt dat doordoor een vicieuze cirkel ontstaat. “Ironisch genoeg heeft de wereld een tekort aan professionals die kunnen helpen bij het stimuleren van economische groei, en daarmee kansen kunnen creëren voor werklozen.” De zwaarst getroffen landen zijn Duitsland en de Verenigde Staten. In de eurozone gaat het beter. Landen als Italië en België hebben het minst te maken met een tekort aan hoogopgeleiden.

In Nederland valt de situatie volgens het rapport van Hays nog mee. Werknemers beschikken hier wel over de vaardigheden waar bedrijven naar op zoek zijn. Toch doken al eerder in Nederland berichten op over een 'talent mismatch', vooral in de technische en hightech sector, waar de loondruk volgens Hays ook hoog is.

Zelf opleiden
Verschillende sectoren zijn dan ook bezig om zelf potentiële werknemers bij te spijkeren. Zo leidt energiebedrijf Alliander zelf jongeren op in samenwerking met onderwijsinstellingen vertelde Maurits Derksen, directeur HRM bij Alliander aan HR Praktijk. Ook in de IT onstaan dit soort initatieven. AkzoNobel, De Nederlandsche Bank en Stork kondigden onlangs in Computable aan zelf IT-managers te gaan opleiden. In de IT raken vacatures voor hoger opgeleiden moeilijk vervuld.


Intermediair
door: Irina Mak

|

Volg Hays op social media