Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Woordvoerster Hays

Chronisch tekort hoogopgeleiden
is wereldwijd probleem

Veel landen worden op dit moment geconfronteerd met een hoge, stijgende werkloosheid maar tegelijkertijd met een chronisch tekort aan hooggeschoold personeel. Dit wordt veroorzaakt door een inflexibele arbeidsmarkt, kwaliteit van onderwijs en de economische crisis. Dit leidt tot een hevig wereldwijde concurrentiestrijd om talent en stijgende salarissen voor hooggekwalificeerd personeel. Deze conclusies komen voort uit onderzoek van werving- en selectiebureau Hays en Oxford Economics.

De Hays Global Skills Index 2012 geeft de dynamiek weer van de arbeidsmarkten en de beschikbaarheid van professionele competenties in de 27 belangrijkste economieën van de wereld. Volgens het onderzoek is er in Nederland nauwelijks sprake van een ‘talent mismatch’, een lange termijn werkloosheid in combinatie met lang openstaande vacatures. Het beschikbare arbeidspotentieel in ons land beschikt over de vaardigheden waar werkgevers naar op zoek zijn. Ook is er in Nederland geen sprake van een algemene loondruk op de arbeidsmarkt. Wel is er een hoge loondruk binnen industrieën met een grote behoefte aan talent, zoals de high-techsector. 

Wereldwijde situatie
Volgens het rapport wordt elk onderzocht land geconfronteerd met specifieke problemen op de arbeidsmarkt voor professionals. Zestien van de 27 landen hebben een zekere last van krapte op de arbeidsmarkt ondanks de wereldeconomie. Hierdoor ontstaat looninflatie maar worden ook belangrijke functies niet ingevuld, wat verdere economische groei tegenhoudt. De zwaarst getroffen landen zijn Duitsland en de Verenigde Staten, met grote tekorten aan hooggeschoold personeel en tegelijkertijd een hoge werkloosheid. Aan de andere kant van de schaal zitten landen met wat meer speelruimte op de arbeidsmarkt. Italië en België hebben het minst te maken met een tekort aan hoogopgeleiden.
De Hays Global Skills Index geeft elk land een score tussen de 0 en 10 op basis van zeven factoren die invloed uitoefenen op de arbeidsmarkt. Bij een score boven 5.0 hebben werkgevers moeite om de benodigde competenties in te vullenen is er schaarste op de arbeidsmarkt. Nederland scoort een 4.2; vraag en aanbod zijn redelijk in balans en de druk op de arbeidsmarkt is gematigd. Maar binnen technische en innovatieve sectoren doen zich wel degelijk tekorten aan hooggeschoold personeel voor.


AT Aandrijftechniek

|

Volg Hays op social media