Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Woordvoerster Hays

Omzetranglijst
Herstel voor publieke sector?

De publieke sector is al lang niet meer de veilige haven voor flexleveranciers die de crisis willen ontvluchten. De krimppercentages zijn dubbelcijferig, maar er zijn lichtpuntjes voor overheidsdetacheerders.

De concurrentie in de publieke sector is hevig. Maandag, dat tot vorig jaar steevast cijfers aanleverde voor de Omzetranglijst, zag daar dit jaar vanaf  ‘uit concurrentieoverwegingen’. Cijfers van concurrenten als BMC Groep en Kooyenga Beheer Groep zijn wel bekend. En die onderstrepen het algehele beeld van de publieke sector: voor generieke detachering en het bemiddelen van interimmers bij gemeenten, departementen en andere overheidsorganen is nauwelijks nog plaats voor de bureaus. Zzp’ers hebben die markt door de populariteit van marktplaatsen, interimpools en MSP-constructies in rap tempo overgenomen. Dat de grote bureaus de laatste drie jaar meerdere reorganisaties en afvloeiingsrondes hebben uitgevoerd heeft het leger aan zelfstandige overheidsinterimmers alleen maar laten groeien.

Soortgelijke trends gelden eveneens voor de zorgsector, die ook in 2012 dubbelcijferig kromp. Net als de publieke sector is de zorgsector een laatcyclische markt, waar in het eerste jaar na de crisis nog veel  leveranciers werkzaam waren die op de commerciële markt actief zijn.
Maar de zorgsector kampt met een probleem dat veel detacheerders en uitzendbureaus ervan weerhoudt om ertoe toe te treden: de btw-kwestie. Zorginstellingen mogen geen btw in rekening brengen voor hun diensten.  Als ze externen, gedetacheerden of uitzendkrachten inhuren krijgen de instellingen bovenop de kale prijs wel een btw-premie van 21 procent te verstouwen. Als gevolg daarvan zoeken zorginstellingen koortsachtig naar interne mogelijkheden om te flexibiliseren. Uitzendbedrijven zijn daarom ‘per definitie 21 procent duurder dan elke andere oplossing die ze zelf creëren’.

Lichtpuntjes
In de publieke sector zijn wel lichtpuntjes zichtbaar. Niet alleen Randstad meldt dat de vraag van de sector sinds eind vorig jaar stabiliseert, maar ook de Britse recruitmentfirma’s Hays Plc en Michael Page rapporteerden eerder al een kentering in de Britse overheidsvraag. De vraag naar flexibele arbeid van Britse overheden -een markt die in dat land sterk is ontwikkeld- is voor beide recruitmentgiganten dubbelcijferig groeiende. De hoop is dat dat een voorteken is voor de Nederlandse publieke sector. Eén zo’n seintje heeft minister Ronald Plasterk afgelopen februari al gegeven. In een brief aan de Tweede Kamer gaf hij aan dat het percentage dat externe inhuur op de complete begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken inneemt van 17 procent in 2012 zal groeien naar bijna 21 procent in 2013. De reden is dat de Rijksoverheid door nijpende capaciteitsbehoefte tijdelijk extra arbeidskrachten nodig heeft bij enkele agentschappen. Op termijn moet de externe inhuur van deze organen weer zakken naar 10 procent van de begroting, maar tot die tijd kan de uitzendmarkt in ieder geval profiteren van een kleine opleving.


Flexmarkt
door: Wilbert Geijtenbeek
 

|

Volg Hays op social media