Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Woordvoerster Hays

Toon je gretig
tips voor starters op de arbeidsmarkt

Bouke_van_LotringenDiploma op zak, maar nog geen baan? Een schrale troost misschien, maar je bent beslist niet de enige. De jeugdwerkloosheid in Nederland is opgelopen naar 17%. Hoe kom je toch aan een goede job?

„Als je pas na je afstuderen gaat nadenken over hoe je je kansen op de huidige moeilijke arbeidsmarkt kunt vergroten, ben je eigenlijk al te laat”, stelt Bouke van Lotringen, business manager bij de internationale recruitmentspecialist Hays en gastdocent salesmanagement aan de Hogeschool Amsterdam. „Het is vooral belangrijk om al tijdens je studie de juiste keuzen te maken.”

Extra activiteiten ontplooien is van oudsher al advies nummer een. „Een bestuursfunctie bij het corps is leuk, maar verstandiger is het om je daarnaast aan te sluiten bij een studievereniging, die past bij je toekomstige vakgebied. Door bijvoorbeeld deel te nemen aan bedrijfsbezoeken kun je al een netwerk opbouwen en jezelf profileren”, legt Van Lotringen uit. Zorg ook dat je aanwezig bent op seminars, die aansluiten bij jouw studie of specialisatie. „Ook daar kun je goede, nieuwe contacten leggen en jezelf in de kijker spelen van eventueel toekomstige werkgevers.”

Buitenlandervaring opdoen, is eveneens een slimme manier om je te onderscheiden van andere starters op de arbeidsmarkt. „Veel studenten wonen tegenwoordig nog thuis. Het grijze muizen-imago ligt dan op de loer. Op eigen benen leren staan en een eigen persoonlijkheid ontwikkelen, is nodig. Tijdelijk in het buitenland werken, kan daarbij helpen”, zegt Van Lotringen, die zelf rechten studeerde en enige tijd als jurist werkzaam was voordat hij voor een loopbaan als recruiter koos.

Bovendien kan je zo je talenkennis opvijzelen. Ook niet onbelangrijk als je jouw cv eruit wilt laten springen. Naast het Engels nog een tweede buitenlandse taal goed beheersen zoals Spaans, Duits of Frans geeft je een streepje voor.

„Maar”, benadrukt Van Lotringen, „zorg er vooral ook voor dat je het Nederlands tot in de puntjes beheerst. Ik zie bij mijn studenten dat het daar nog al eens aan ontbreekt. Ik krijg veel opdrachten of brieven terug vol taal- of spelfouten. Vaak is het nonchalance. In het moderne competentiegerichte onderwijs komen jongeren weg met grammaticafouten, maar een goede taalbeheersing, juist van de Nederlandse taal, is in mijn ogen de basis voor een succesvolle carrière. Is dit niet jouw sterkste punt, werk er dan aan!”

Slimme studenten halen ook het beste uit hun stage. „Stel je pro-actief op. Laat je meerwaarde voor de organisatie zien door met eigen ideeën te komen, leergierig en gretig te zijn.” Volgens Van Lotringen is het een goed idee om ook na je stage contact te blijven houden en bijvoorbeeld regelmatig een bedrijfsborrel bij te wonen en je oud-collega’s op de hoogte te houden van je verdere ontwikkeling. Een ludieke actie, zoals onbetaald een project aanbieden, dat past bij de organisatie en waarin je jouw kennis en talent inzet om hen verder te helpen, kan je ook aan een vaste job helpen.”

Eenmaal driftig aan het solliciteren? Laat je dan niet door afwijzingen uit het veld slaan. „Zorg altijd dat je tenminste tien ijzers in het vuur hebt. Solliciteren is een dagtaak. En schroom niet om je netwerk in te zetten. Bel gerust die studievriend wiens vader piloot bij de KLM is met het verzoek om jou te introduceren bij de manager van de controllingsafdeling."


De Telegraaf
Door: Paola van de Velde

|

Volg Hays op social media