Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Woordvoerster Hays

Arbeidsmarkt nog
te weinig dynamisch

DEN HAAG – Ondanks een hoge arbeidsparticipatie en goede salarissen voor hogeropgeleiden staat Nederland in het klassement van dynamische arbeidsmarkten, samengesteld door Oxford Economics, er bleekjes bij. Oxford geeft Nederland een 4,3, net als India. Dan doen Japan, de VS, Duitsland en Zweden het aanzienlijk beter.

Oxford Economics onderzocht voor de tweede keer in opdracht van recruteringsbureau Hays de dynamiek van de arbeidsmarkt in dertig geïndustrialiseerde landen. Nederland staat – net als bij het eerste onderzoek – op de 25e plaats. Economen vergeleken onder meer de hoogte van de salarissen, de moeite die bedrijven hebben om het juiste personeel te vinden, de loondruk, de arbeidsparticipatie, de flexibiliteit op de arbeidsmarkt én in het onderwijs. Nederland scoort nu beneden de maat. Ook de ‘Europese crisislanden’ Portugal, Spanje en Ierland scoren beter. De drie Europese landen die het slechten doen dan Nederland zijn Denemarken, Italië en België.

Toch is het niet alleen kommer en kwel. Sterker, het rapport signaleert dat Nederland goede besluiten neemt met het ook op de toekomst. Dat zegt ook Judith Peeters van Hays. “Er is een goede flexibele ‘schil’ in Nederland en het onderwijs speelt goed in op de vraag van het bedrijfsleven.” Een van de positieve elementen is dat er in Nederland relatief weinig mismatchen zijn tussen banen en de mensen die die banen moeten vervullen. “Nederland is ook een interessant vestigingsland voor buitenlands toptalent.”

Het heeft te maken met de hoogwaardige industrie en de relatief hoge salarissen. Waar Nederland volgens het rapport hard aan zal moeten trekken is om voldoende mensen te vinden voor de maakindustrie. “Techniek blijft een punt van zorg. Toch zien we wel lokale initiatieven als in regio Eindhoven, waar bedrijven beurzen verstrekken aan studenten als ze later bij die bedrijven komen werken.” Ook op mbo-niveau wordt er in de technische opleidingen hard aan getrokken om jongeren te interesseren. De overheid moet daar volgens het rapport een stimulerende rol in spelen. Wat ook voor Nederland pleit, is de relatief lage werkloosheid. Dat betekent dat er uiteindelijk weinig mensen zijn van wie kennis er ervaring wegkwijnt zolang ze geen baan hebben.


Eindhovens Dagblad
Door: Wilko Voordouw

|

Volg Hays op social media