Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Woordvoerster Hays

Financieel directeur
is méér dan dosis ervaring

Amsterdam, 11 november 2014 – De huidige financieel directeur komt niet alleen meer op z’n positie door jarenlange cijferkennis. De Nederlandse financieel directeuren noemen zelden hun ervaring als belangrijkste reden voor succes, maar een proactieve houding en sterke people skills zijn de essentiële eigenschappen van een goede FD. Dat blijkt uit onderzoek van recruitment organisatie Hays onder ruim zeventig Nederlandse FD’s. Hays ontleedde het DNA van 70 FD’s en vroeg hen naar de belangrijkste vaardigheden in hun vak.

Groot belang van soft skills
Een derde van de FD’s van tegenwoordig vindt vooral goed ontwikkelde soft skills belangrijk: voor 27 procent van de respondenten is goed people management de belangrijkste eigenschap die een FD moet hebben. Paul van Giersbergen, Interim FD en deelnemer aan het onderzoek: "Zonder soft skills kun je geen impact maken en geen verandering teweeg brengen. Soft skills zijn essentieel voor een financieel directeur." Ook communicatieve vaardigheden blijken belangrijk. Bouke van Lotringen, Business Manager Hays: "Door de toenemende complexiteit van financiële verslaglegging, maar ook de hoeveelheid stakeholders waarmee een FD in aanraking komt, is helder en effectief communiceren - binnen alle geledingen van de organisatie - een steeds grotere component van succes. Steeds meer vragen onze opdrachtgevers kandidaten in de markt te traceren die deze competenties op een hoog niveau ontwikkeld hebben."

Hard werken en doorgaan
Daarnaast vindt een zeer ruime meerderheid (86%) dat hun opgedane buitenlandervaring een substantiële bijdrage aan de carrière leverde. Bijna zestig procent van de FD’s heeft wel eens in het buitenland gewerkt. Andere factoren die hebben bijgedragen aan hun succes zijn: een proactieve houding (73%) en hard werken (63%). Dirk Jan Smit, financieel directeur van The Student Hotel en deelnemer aan het onderzoek: “In dit vakgebied is doorzettingsvermogen een belangrijke eigenschap. Je moet oplossingen kunnen vinden voor problemen waarvan je eerst denkt: daar gaan we geen oplossing voor vinden. Het geeft een enorme voldoening als het lukt.”

FD veelal ervaren man
FD’s zijn doorgaans mannen (84%). Van de respondenten is 69 procent ouder dan 45 jaar en zit 46 procent al meer dan 20 jaar in het vak. Als grootste persoonlijke uitdagingen worden genoemd: het behalen van de bedrijfsdoelstellingen (37%) en het vinden van tijd om te blijven werken aan de eigen ontwikkeling (24%). Driekwart van de zittende FD’s geeft de nieuwe generatie als belangrijkste tip mee om people skills te ontwikkelen. Daarnaast wordt genoemd dat FD’s niet alleen op cijfers moeten focussen, maar men moet zich ook verdiepen in de operationele kant van de organisatie. “Je moet cijfers kunnen vertalen in beleid voor de toekomst," verklaart Harold Jansen, financieel directeur van Hays.

Uitdagingen voor de toekomst
Over de toekomst zijn de ondervraagden positief. Als uitdagingen worden genoemd: de economische omgeving (46%), het managen van risico’s (44%) en uitdagingen met betrekking tot de bedrijfscultuur (39%). Harold Jansen: “Een tip voor de toekomstige FD is om de cijfers waarmee je werkt, om te zetten naar informatie die je goed kunt communiceren naar het grote publiek. Je moet het verhaal grijpbaar maken.” In de komende vijf jaar zal daarnaast een grotere nadruk komen te liggen op compliance en regulering, zegt bijna 60 procent. Ook zal de FD naar verwachting een meer adviserende rol gaan aannemen (51%) en neemt de behoefte aan commercieel inzicht toe (41%).

Voor meer informatie over het onderzoek verwijzen we naar het rapport dat te downloaden is op www.hays.nl/dna/financieel-directeur.
 

|

Volg Hays op social media