Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Woordvoerster Hays

Tekort aan hoogopgeleiden
bedreigt economie

AMSTERDAM – Nederland kent op dit moment nog nauwelijks een tekort aan hoogopgeleid talent. Dat blijkt uit onderzoek van Hays, in samenwerking met Oxford Economics, dat vandaag wordt gepresenteerd. Het opleidingsniveau van Nederlandse werknemers is de laatste jaren toegenomen. Ook is ons land aantrekkelijk als vestigingsplek voor internationale arbeidskrachten waardoor de druk op hoogopgeleid personeel niet extreem groot is.

Deze op het oog positieve berichten over de Nederlandse arbeidsmarkt worden echter vertekend door de huidige laagconjunctuur. “Zodra de economie weer aantrekt, kan wel degelijk een ernstig tekort ontstaan aan hooggeschoolde werknemers”, stelt Judith Peeters, operationeel directeur bij Hays Nederland.

Met name in de hightechnindustrie, olie & gas, chemiesector en foodbranche dreigen op termijn serieuze problemen door vergrijzing en ontgroening van de arbeidsmarkt. “De hoge uitstroom van ouderen wordt niet gecompenseerd door voldoende instroom. Nog altijd kiezen te weinig jongeren voor een technische opleiding.”

Volgens Peeters moet Nederland dan ook de vinger scherp aan de pols houden. “Er zijn verschillende maatregelen nodig. Allereerst het bevorderen van een flexibele arbeidsmarkt, door het versoepelen van het ontslagrecht. Maar ook het vereenvoudigen van immigratieprocedures.”

Het onderzoek toont aan dat Nederland in vergelijking met andere landen goed scoort op de flexibiliteit van het onderwijs. “Ons land heeft een lage jeugdwerkloosheid en er wordt extra geld gestoken in projecten om pas afgestudeerden en schoolverlaters aan het werk te helpen. Bovendien zien we in de praktijk al dat onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven steeds vaker met elkaar praten over de samenstelling van vakkenpakketten. Ook lopen docenten stage bij bedrijven, opdat zij hun lesstof beter kunnen laten aansluiten bij de noden uit de markt.”


De Telegraaf
Door: Paola van de Velde
 

|

Volg Hays op social media