Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Woordvoerster Hays

Toename aantal ZZP’ers
in IT-sector

Hoewel de arbeidsomstandigheden in Europa en Nederland uitdagend blijven, is er volgens recruitmentorganisatie Hays een zichtbare toename in het aantal IT specialisten die een carrière als zelfstandige starten en vaker op projectbasis werkzaam zijn in Nederland en Europa. 

Een aantrekkelijk uurtarief is een belangrijke drijfveer voor IT professionals om als zelfstandige aan de slag te gaan, maar er schuilt vaak meer achter deze keuze. Xander van der Zijden, Business Manager IT Contracting bij Hays: “Er zijn een aantal aantrekkelijke factoren voor zzp’ers, waaronder de variëteit en kwaliteit van de opdrachten. Daarnaast stelt projectmatig werken hen in staat om zich te kunnen concentreren op specialismes binnen bijvoorbeeld niches.’’ Andere veelvoorkomende redenen om als freelancer te gaan werken, zijn flexibiliteit, de mogelijkheid om projecten te kiezen, het zelf bepalen en indelen van het aantal gewerkte uren en de contractduur.  

Flexibiliteit van belang voor IT-bedrijven
Maar er zijn niet alleen voordelen voor de zzp’ers. Van der Zijden vervolgt: “Organisaties willen graag flexibiliteit, zeker als er sterk projectmatig gewerkt wordt zoals in de IT-sector. Het vermogen om snel in te kunnen spelen op nieuwe (markt)omstandigheden is van groot belang. Organisaties hebben steeds meer behoefte aan diepgaande kennis, zowel inhoudelijk op het gebied van IT als ervaring in de industrie. Daarvoor wil men voor de duur van een project kunnen beschikken over professionals die een vliegende start kunnen maken en beschikken over de benodigde kennis en ervaring die meestal niet in de organisatie aanwezig is.”  

Meest gevraagde IT-functies
De specifieke beroepsgroepen waar werkgevers naar zoeken, zijn vaak heel divers en omvatten verschillende rollen. De meest gevraagde interim IT-professionals van dit moment zijn: softwareontwikkelaars en business intelligence professionals, zo blijkt uit algemene marktcijfers. Van der Zijden: “De vraag naar deze beroepsgroepen zien we ook als we kijken naar de meest voorkomende tijdelijke opdrachten binnen onze IT Contracting afdeling. Specifieke ervaring met Apple iOS en Google Android staat op dit moment ook hoog op de lijst van gewenste vaardigheden. Deze vraag zal verder toenemen vanwege de verwachte groeiende ICT-bestedingen in 2014, met name binnen de markt van cloud-diensten, tablets en smartphones. Dit heeft ook zijn weerslag op de vraag naar expertise voor onder andere security en software development. Voorlopig blijft het voor ervaren IT-professionals dan ook erg aantrekkelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan.”

|

Volg Hays op social media