Skip to content
Hays Recruiting experts worldwide
  1. Ik ben
    Ik ben
  2. Heb je al een login voor hays.nl of hays-response.nl log dan in met je bestaande gegevens

Leercontracten: een oplossing voor de over- gekwalificeerden en de onervaren

leercon 160x160.gif

Universitaire diploma's zijn nog steeds nodig voor de meeste banen, maar er is een evenwicht die afgestudeerden nodig hebben tussen academisch en werkervaring om te voorkomen overgekwalificeerd en onervaren te raken.

Er zijn een aantal beroepen waar het hebben van een diploma van het grootste belang is, zoals die binnen de accountancy en financiën, juridisch, technologie, engineering en life sciences. Werkgevers die op zoek zijn naar kandidaten in deze sectoren, verlangen dat kandidaten de basis academische kwalificaties of diploma’s hebben die ervoor zorgen dat ze over de nodige technische vaardigheden en kennis beschikken om de taak uit te voeren. Echter, ervaring weegt ook zwaar.

Verkrijg een voorsprong

Het is geen geheim dat universitair afgestudeerden, die beschikken over goede werkervaring, opvallen tijdens het zoeken naar werk. Werkervaring geeft afgestudeerden een duidelijk voordeel ten opzichte van degenen die het niet hebben.

Werkervaring is ook van cruciaal belang voor degenen die een MBA of verdere kwalificaties onmiddellijk na het behalen van hun diploma overwegen. De eisen voor een MBA bepalen meestal dat je een zekere mate van werkervaring als bagage moet hebben.

Voor degenen die te vroeg in hun carrière of nog voor dat ze zich begeven op de arbeidsmarkt doorstuderen - zoals postdoctoraal -, is er een risico dat hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt zal worden belemmerd omdat ze steeds te academisch gekwalificeerd zijn en niet voldoende commerciële ervaring en scherpzinnigheid hebben.

Een van de plaatsen waar dit acuut wordt gevoeld is het Verenigd Koninkrijk, waar onlangs werd onthuld dat er een 2,2 procent daling was van het aantal afgestudeerden in de leeftijd 21 tot 30 in geschoold werk, vergeleken met een jaar eerder. Daarom is het geen verrassing dat het aantal 18-jarigen met leercontracten in het Verenigd Koninkrijk is gestegen met bijna 20 procent sinds 2010.

Leercontracten kunnen de oplossing zijn

Het Verenigd Koninkrijk heeft een geavanceerd en doeltreffend systeem van leercontracten die wordt geroemd door landen over de hele wereld. In China wil de regering de niveaus van vaardigheden verbeteren om kritische tekort aan vaardigheden binnen de high-skill beroepen in te vullen. Teneinde de economie te verschuiven van laaggeschoolde fabricage tot een hogere kwaliteit van producten en service exporteur. Het Chinese Ministerie van Onderwijs heeft een beleid geïntroduceerd om met verschillende leercontracten-pilots het Britse leercontractenmodel na te streven, met als doel de kwaliteit van de werknemers te verhogen.

“Er is een mismatch tussen de beschikbare en de benodigde vaardigheden"

Niet alleen in China of Azië, maar over de hele wereld is er een mismatch tussen vaardigheden die nodig zijn op de arbeidsmarkt en die van het beschikbare talent. Leercontracten kunnen de oplossing zijn die nodig is om het gat naar vaardigheden te dichten, jeugdwerkloosheid te beëindigen en professionals te ontwikkelen die zijn uitgerust met de vaardigheden die werkgevers nodig hebben in onze wereld van het werk.

Werkgevers willen talenten hebben met de vaardigheden en ervaring om op een rijdende trein te stappen, en wie direct waarde toe kunnen voegen aan hun organisatie. Leercontracten zijn een bijzonder gunstige oplossing in sectoren zoals de bouw, waar je wordt uitgerust met de praktische vaardigheden die werkgevers op de werkvloer nodig hebben. Deze vorm van training, of soortgelijke branche-specifieke programma's, combineert meestal klassikaal leren met on-the-job training om een duidelijk carrière ingangspunt te verschaffen.

Leercontracten werden door onze CEO Alistair Cox gezien als een belangrijk onderdeel van een oplossing voor de alomtegenwoordige tekort aan vaardigheden die aan het voetlicht kwam in onze Hays Global Skills Index. Alistair legt uit: "Onderwijs en opleidingsprogramma's moeten beter worden afgestemd en afgestemd om voldoende niveau van de geschoolde middelen die bedrijven nodig hebben te produceren".

Houdingen ten opzichte van leercontracten

De Hays Global Skills Index identificeerde vorige jaar een dreigend tekort aan vaardigheden in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Spanje, Japan en ga zo maar door, maar hoe kwamen we tot dit punt?

Sommige mensen achten het tekort aan vaardigheden het resultaat van een onderwijssysteem dat er niet aan heeft voldaan jongeren voor te bereiden op het beroepsleven. Terwijl anderen het beschrijven als een symptoom van de inspanningen van de werkgever om de last om werknemers te trainen tot academici, af te wentelen in plaats van er zelf in te investeren.

Een recente studie uitgelicht in het laatste nummer van de Hays Journal suggereert dat gebrek aan kennis bij ouders over leercontracten, een barrière kan zijn bij studenten om leercontracten te overwegen als een optie. De Barclays Apprenticeships Study naar 1.000 universitaire studenten bleek dat 42 procent zei dat hun ouders belangrijkste beïnvloeder waren bij het nemen van beslissingen over de verdere opleiding en werk. Maar van de 1.000 ondervraagde ouders hadden ook slechts acht procent vertrouwen in hun kennis over leercontracten, terwijl 65 procent geloofde dat de universiteit de beste optie was voor hun kind.

Kan de voorkeur voor universitair onderwijs de kansen op de arbeidsmarkt van de volgende generatie verstikken?

Wat brengt de toekomst ons?

Veel werkgevers hebben met succes leercontracten gebruikt om entry-level talent binnen te loodsen en ze te trainen in de vaardigheden die ze nodig hebben. Terwijl de technologische vooruitgang een aantal van de carrièremogelijkheden waarvoor leerlingen in aanmerking zouden komen hebben verwijderd - denk maar aan banen in de landbouw en industrie die nu worden uitgevoerd door robots en machines - bieden ze ook een fantastische kans om nieuwe of aangepaste beroepen te creëren, zoals onderzocht in de nieuwste Hays Journal.

“Voor elke 20 banen verloren door automatisering, zullen er 13 worden verkregen"

Leslie Wilcocks, hoogleraar Technologie, Werk en Globalisering aan de London School of Economics (LSE), wordt geciteerd in de Hays Journal met: "Voor elke 20 arbeidsplaatsen die verloren gaan door het gecombineerde effect van de technologie, digitale fabricage, Internet of Things, big data, kennis van automatisering en robotica, zal nog eens 13 worden gewonnen ".

Samen met deze nieuwe en evolueerde rollen komt een kans voor bedrijven om hun leercontracten te verbeteren, aan te passen en te verfijnen. Leercontracten worden waarschijnlijk meer op maat gemaakt, ingewikkelder en, uiteindelijk de moeite waard.

Om het allemaal samen te brengen

Ongeacht moeten werkgevers en werkzoekenden van vandaag de dag de voordelen van een leercontract erkennen. Voor werkgevers, sluiten zij het vaardighedentekort en creëren duurzame trajecten voor de ontwikkeling van vaardigheden. Voor werkzoekenden, bieden ze een solide basis voor jouw gekozen beroep en rusten je uit met de vaardigheden die werkgevers nodig hebben, zodat je kunt niet alleen toe kunt treden, maar ook kunt uitblinken in de wereld van het werk.

[Een deel van dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in de Classified Post Career Guide / Career Doctors sectie, hier te zien]

Wij hopen dat u bovenstaand advies nuttig heeft gevonden. Hier zijn enkele andere blogs die je helpen je personeel te managen of je carrière te bevorderen:

 

|