Skip to content
Hays Recruiting experts worldwide
  1. Ik ben
    Ik ben
  2. Heb je al een login voor hays.nl of hays-response.nl log dan in met je bestaande gegevens

Vacaturemarkt 2016: De Randstad blijft terrein verliezen ten opzichte van Noord-Brabant

Als expert op het gebied van recruitment houden wij u graag op de hoogte van de trends en ontwikkelingen in uw vakgebied. Welke provincies hadden meer vacatures dan vorig jaar, en welke minder? In welke beroepsklasse is het aantal vacatures het meest toegenomen en in welke zijn deze het meest gedaald.

vacaturemarkt 2016 - hays.nl

Wat is het marktaandeel in online vacatures per provincie?

2016 ligt inmiddels achter ons, maar dat maakt het niet minder waardevol om eens terug te kijken naar de statistieken van de vacaturemarkt in 2016 ten opzichte van 2015.  In dit artikel gaan we in op deze vragen en belichten we de gehele Nederlandse vacaturemarkt van 2016, waarbij we ons baseren op data van Jobfeed, de Big Data tool van Textkernel voor arbeidsmarktanalyse.

In de bovenstaande grafiek is te zien dat de marktaandelen van zowel Noord-Holland als Zuid-Holland terrein hebben verloren, vooral ten opzichte van Noord-Brabant. Zoals we in ons vorige artikel al aangaven, wint Noord-Brabant dus terrein ten opzichte van de Randstad. Of de Randstad in 2017 al wordt ingehaald is de echter vraag, zoals te zien is, hebben de twee grootste provincies nog altijd een marktaandeel van bijna 20%, waardoor het statistisch gezien nog wel een aantal jaren zou kunnen duren.

Wat is het marktaandeel in online vacatures per beroepsklasse?

Het is belangrijk om aan te geven dat het aantal vacatures in Nederland in 2016 ten opzichte van 2015 met maar liefst 26,5% is gestegen. Hierin is de sector ‘Handel’ met 20,2% nog steeds de grootste, met de kanttekening dat het aandeel van deze sector wel met 1,7% is gedaald ten opzichte van 2015. Op de tweede plek staat de sector ‘Gezondheidszorg & Welzijn’ met een marktaandeel van 17,0%, gevolgd door de sector ‘Onderwijs/Onderzoek’ met een aandeel van 9,0%.

Nu we weten welke sectoren het grootste zijn, is het interessant om te kijken naar de ontwikkelingen van vacatures per beroepsklasse. ICT blijft hierin nog steeds koploper met een marktaandeel van 11,7%, waarbij opvallend is dat dit aandeel met 1,4% is gedaald ten opzichte van 2015. De beroepsklassen ‘Verkoop en Handel’ en ‘Administratie en Klantenservice’ completeren de top 3. De verschillen ten opzichte van 2015 zijn klein, de grootste stijger van 2016 is de beroepsklasse ‘Bouw en Delfstoffenwinning’.

marktaandeel per beroepsklasse - Hays.nl

Bron: Hays baseert zich in deze analyse op cijfers van Jobfeed, dat het unieke aantal online geadverteerde vacatures in Nederland in kaart brengt. Jobfeed is een initiatief van Textkernel B.V. Download hier het volledige rapport.

 

Via LinkedIn meer waardevolle artikelen lezen?

Klik op volgen:

 

 

|