Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Contact

Visie op Outsourced Recruitment

Jurgen Jaarsma, Director Talent Solutions bij Hays, kijkt naar de trends in Outsourced Recruitment.
 

Tekort aan talent zorgt voor concurrerende markt

Met een aantrekkende economie wordt het voor bedrijven in 2017 snel lastiger om de juiste professionals te vinden. Onder meer in sectoren als IT en techniek zien we al een toenemend tekort aan goed opgeleide professionals en deze trend zet de komende jaren door. In vrijwel alle sectoren wordt het vechten om talent en gaan lonen stijgen.

Deze trend wordt nog eens versterkt door de globalisering van de arbeidsmarkt. Zowel organisaties als kandidaten denken steeds internationaler. Zijn talenten met bepaalde skills niet te krijgen in Nederland? Dan werven bedrijven net zo makkelijk in Azië. Andersom kijken kandidaten ook makkelijker over de grens.

Deze schaarste vraagt om slim recruitmentbeleid van organisaties. In 2017 en de jaren daarna is het van levensbelang voor bedrijven om aantrekkelijk te worden en te blijven voor kandidaten. Dat gaat verder dan een fijne functie en goede arbeidsvoorwaarden. Dat is slechts de basis. Organisaties zullen een goed verhaal moeten hebben, waarbij het voor kandidaten direct duidelijk is waar het bedrijf voor staat en waar het voor gaat. Want wie werft vanuit zijn unieke waarden, heeft minder concurrenten.

Vast of tijdelijk geen issue: talent staat centraal

Organisaties zijn continu op zoek naar de beste talenten. De contractvorm is daarbij steeds minder interessant, het gaat om het talent van de kandidaat. Om dat te bereiken, integreren steeds meer bedrijven de werving & selectie van vast en tijdelijk personeel. In 2017 zien we een duidelijke trend waarbij organisaties het recruitment van vast en flex binnen één afdeling organiseren.

In de meeste gevallen wordt de HR-afdeling het recruitmentcentrum van de organisatie. Een nieuwe ontwikkeling voor HR.

Van oorsprong is de HR-afdeling gericht op het binnenhalen van vaste medewerkers. Door verandering van paradigma van ‘contractvorm’ naar ‘menselijk talent’, krijgt HR nu ook de verantwoordelijkheid over het aantrekken van talenten die tijdelijk aan het bedrijf worden verbonden. Dit biedt voordelen, zowel voor de organisatie als de kandidaten. De HR-afdeling overziet nu het complete plaatje: zowel de vaste medewerkers als de flexibele schil. Meer inzicht, meer grip op kosten en kansen.

Zo creëren bedrijven sterke HR-afdelingen die sturen op de behoeften van de organisatie en die van de kandidaten in de markt. Waarbij ze in hun dienstverlening bewust kiezen voor werving & selectie-taken die de HR-afdeling zélf uitvoert en voor welke onderdelen het de expertise van een recruitmentbureau inschakelt. Om zo de kans op het binnenhalen van het juiste talent te maximaliseren.

Bouwen aan duurzame inzetbaarheid

Met de flexibilisering van de arbeidsmarkt, de focus op talent en de toenemende inzet van zzp’ers en freelancers wordt het in 2017 nog belangrijker om flexibele krachten op een duurzame manier te binden aan uw bedrijf. Deze ‘externen’ hebben niet alleen waardevolle vakkennis, ze bouwen ook kennis op over de organisatie waarin zij (tijdelijk) werken. Zonde om deze opgebouwde ervaring aan het einde van de contractperiode zomaar de deur uit te laten lopen.

Een nieuwe trend om slimmer om te gaan met talenten die tijdelijk worden inzet, is het bouwen van talentpools rond een bedrijf: een netwerk van talenten. Met de inzet van technologie is het vrij eenvoudig om contact te houden met de flexibele arbeidskrachten rond de organisatie. Professionals  die eerder hun waarde hebben bewezen, worden zo op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via een intelligent content-platform met relevante verhalen.

Slimme organisaties gaan ook zelf werk scouten voor de ZZP’ers en freelancers die ze aan zich willen binden. Door vooruit te kijken in de eigen organisatie en hen actief nieuwe opdrachten aan te bieden. Dan wordt het bedrijf een vertrouwde en gewaardeerde partner en voelt de ‘externe’ zich geen buitenstaander, maar een gewaardeerde kracht. Een flexkracht die een voorkeur ontwikkelt voor specifieke bedrijven als opdrachtgever.

 

Visie op recruitment 2017
Lees hier de andere onderwerpen

visie2017_arbeidsmarkt.png visie2017_hr.png visie2017_marketing.png

 

|

Trends & Opinie

Volg Hays op social media