Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Onze bloggers:

Big Data onmisbaar in uw IT carrière

Big Data - Hays.nl
Leestijd: 2 minuten | Door Hays IT | 15 juli 2014

De ICT markt is volop in beweging. Op het gebied van sociale media en smartphone app’s wordt er flink doorontwikkeld. Alles moet beter, sneller en het liefst zo interactief mogelijk.
 

We zien opvallende veranderingen in de markt. Zo verdween Windows XP en zien we steeds meer (private) clouddiensten. Ook de big data systemen  ontwikkelen zich in een rap tempo.

Keala en The METISfiles hebben onderzoek gedaan onder 600 CEO’s, CIO’s en CMO’s over het gebruik van big data. De sterkste groei van big Data projecten wordt verwacht in 2015. Tweederde van de respondenten verwacht  dat kennis over big data en het gebruik van big data systemen  voor hun organisatie in 2017 pure noodzaak is.

Big data is dus een belangrijke factor voor werkgelegenheid binnen de IT op de arbeidsmarkt. Er wordt veel over gesproken en geschreven in de media maar wat is big data  eigenlijk? Wikipedia beschrijft big data als volgt; men spreekt van big data wanneer men werkt met één of meer datasets die te groot zijn om met reguliere databasemanagementsystemen onderhouden te worden. big data is dus niets meer en niets minder dan gestructureerde en ongestructureerde data die binnen een bedrijf omgaat. 

Big data is van belang voor de gehele bedrijfsvoering, bijvoorbeeld  voor financiële –  en marketinganalyse en  Enterprise resource planning. De uitdaging zit in het ‘real time’ kunnen gebruiken van deze data en dus de juiste (en zinvolle) data te extraheren, te structureren en te presenteren om zodoende waarde te creëren. De verwachting is dat de komende 4 jaar big data en de groei van alle data exponentieel zal groeien. Voor IT professionals is dit een carrièrekans en daarom  goed om deze ontwikkelingen op de voet te volgen. Voor bedrijven in de e-commerce; grote webwinkels zoals Bol.com en overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst speelt big data nu al dagelijks een grote rol in de bedrijfsvoering. Hiervoor is niet alleen nog meer opslagcapaciteit nodig, zoals datacenters, maar ook deskundig personeel. Deze IT’ers zijn momenteel lastig te vinden. De vraag naar IT’ers binnen de overheid en het bedrijfsleven, groter is dan het aanbod van professionals op de arbeidsmarkt.

Voor startende IT’ers maar ook ervaren IT’ers is kennis over big data en het kunnen werken met big data systemen een belangrijke carrièrekans.  Zie big data dus niet alleen als één van de vele ‘’hippe IT termen’’ , maar neem dit serieus als groeimarkt.  Zorg er daarom voor dat je je kennis op peil houdt.  Volg relevante cursussen, behaal je certificeringen en lees vaknieuws over ontwikkelingen in de IT branche.

Functies die we nu kennen binnen de IT waarbij big data een grote rol speelt zijn; Big Data Architect, Big Data Analist, Business Intelligence Consultant en Datawarehouse Consultant. Wil je jouw carrière binnen de IT op peil houden? Zorg dan dat je je kennis en vaardigheden actueel houdt. Je moet dan denken aan ETL kennis /vaardigheden,  Oracle , SAP (bv HANA) ,SAS kennis en kennis van verschillende Business Intelligence, Datamining en Big data tools.