Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Over de schrijver

Kijk buiten de eigen muren en grenzen om IT talent te vinden

IT talent - Hays.nl
Leestijd: 2 minuten | Door Rob Teeuwen - sr. Section Manager IT & sr. Teamleader S&M bij Hays |
18 december 2015

Het economisch bureau van ABN-AMRO concludeerde onlangs dat de IT-markt net als dit jaar ook in 2016 sneller groeit dan de economie. Dat zorgt onvermijdelijk voor een tekort aan hoogopgeleid IT-personeel.
 

Uiteraard leidden de bevindingen van de grootbank tot een oproep aan overheid en bedrijfsleven om omscholingstrajecten te stimuleren. Professionals worden daarbij in relatief snel tempo tot IT-er opgeleid. In beginsel een goed voornemen en het valt natuurlijk toe te juichen dat de overheid op dit punt bereid is te investeren.

Maar er is een harde realiteit: door omscholing gaan individuele organisaties het enorme gat tussen vraag en aanbod niet dichten. Daarvoor moet ook worden gezocht naar een oplossing buiten de eigen muren. En eigenlijk buiten de grenzen, waar een grote groep talentvolle IT-ers zich bevindt.

Er zijn momenteel nog teveel ondernemingen die vasthouden aan de eis dat nieuwe medewerkers de Nederlandse taal moeten beheersen. Dat is niet meer van deze tijd. Sterker nog, waarom maken we Engels niet de voertaal op IT-afdelingen? Door zo strikt vast te houden aan een taal-eis loop je als bedrijf natuurlijk het risico dat toptalent gevonden wordt door concurrenten die internationaler - moderner zo u wilt - zijn ingesteld.

Als we nog wat verder gaan dan het loslaten van het spreken van Nederlands als
CV-eis, is een logische vraag waarom niet gekeken wordt naar talent in het buitenland. Er is een groot aantal landen waar hoogopgeleid talent staat te trappelen om in Nederland aan de slag te gaan. Er is een enorme talentpool van mensen die wat willen en bovendien wat kunnen. In Europa en daarbuiten. Waarom zetten we onze deuren niet wat wijder open voor juist die groep of beter nog: kiezen we voor een actieve benadering en halen we het talent binnen? Andersom zijn er talloze Nederlanders die met hun specifieke ervaring en skill-set veel zouden kunnen betekenen in het buitenland.

Om de war on talent ook op de lange termijn te winnen zal je als onderneming internationaal moeten gaan denken en handelen. Zelfs als je niet actief bent buiten de Nederlandse grenzen.
 

Over de schrijver

Rob Teeuwen - sr. Section Manager IT en sr. Teamleader S&M

rob_teeuwen100x100.jpg

"IT is een specialisme dat altijd in ontwikkeling is en diepgang vraagt voor het maken van de juiste match. Recruitment is complex. Gedurende de jaren heb ik de vaardigheden eigen gemaakt om succesvol te zijn in een vak waar alleen de nummer 1 positie telt." Lees meer...

Alle blogs van Rob:

|