Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Onze bloggers:

Krijgsmacht als bron van inspiratie in war for talent

Jaap Jonkers, Managing Consultant bij Hays
Leestijd: 2 minuten | Door Jaap Jonkers – Teamleader Banking, Insurance & Consulting | 30 augustus 2016

Jaap Jonkers (rechts) is Teamleader bij Hays en Luitenant (reservist) bij het Civiel en Militair Interactie Commando van de Koninklijke Landmacht. In zijn blog vertelt hij welke competenties bij zowel de landmacht als in de wereld van recruitment belangrijk zijn.


De ‘war for talent’ woedt in volle hevigheid en voor werkgevers in verschillende sectoren blijft het een grote uitdaging om tijdig de juiste mensen te vinden. Voor recruiters brengt dit een urgente en interessante uitdaging met zich mee. Om die de baas te kunnen zijn, is het voor recruiters de moeite waard om te kijken naar een aantal competenties waar professionals in de krijgsmacht vaak in excelleren.

Planning

Neem bijvoorbeeld de competentie planning. Zaken tot in de puntjes voorbereiden - in termen van middelen en menskracht - is iets waar het leger in excelleert.  Betere lange en korte termijnplanning kan ervoor zorgen dat een proces transparanter is voor alle partijen. Hier streeft Hays vanzelfsprekend ook naar door in de communicatie met opdrachtgever én kandidaat duidelijk aan te geven wat de vervolgstappen zijn.

Stakeholdermanagement

Een tweede competentie waar binnen het leger specifiek aandacht aan wordt besteed is zorgvuldig stakeholdermanagement. Dat betekent met name het toekennen van het juiste gewicht aan verschillende stakeholders. Vertaald naar de recruitmentwereld betekent dit dat er in de juiste mate - en zonder persoonlijke voorkeur - aandacht wordt besteed aan zowel kandidaat als opdrachtgever. Vóór, tijdens en ook na het recruitmentproces.

Crisissituaties

Waar het gaat om werken in een crisissituatie kan vrijwel iedere sector wat leren van het leger. Het is nuttig om te bestuderen hoe er door militaire professionals wordt omgegaan met situaties waarbij er in korte tijd veel informatie wordt uitgewisseld en moet worden geïnterpreteerd, de belangen groot zijn en de omstandigheden continu veranderen. Wat mij betreft kunnen we in het ‘burgerleven’ op dit punt nog een aantal verbeteringen doorvoeren. Bij Hays ondervind ik zelf ook wel eens situaties waarbij er snel en effectief gehandeld moet worden. Door mijn ervaringen als luitenant in te zetten in dergelijke situaties probeer ik vooral het overzicht te bewaren en de andere partijen altijd in acht te nemen.

Persoonlijk leiderschap

Ook op het gebied van persoonlijk leiderschap is de krijgsmacht een bron van inspiratie. Voor mij betekent leiderschap vooral: in staat zijn om mensen goed te laten samenwerken en om juist de junior collega’s verantwoordelijkheden te geven. Een leider is in staat mensen om zich heen het gevoel te geven dat zij werken aan een gezamenlijk doel. Dat is hoe het binnen ieder legeronderdeel werkt en waar sommige recruiters, die soms erg zelfstandig werken, wat van kunnen leren. Zeker als het doel is om gezamenlijk de ‘war for talent’ te winnen.

war on talent - hays.nl

Al met al kunnen we in de recruitmentwereld effectiever zijn door open te staan voor de precisie en discipline waarmee militairen te werk gaan. Business as usual zal niet toereikend zijn om de ‘war for talent’ te winnen. Ik probeer als recruiter het verschil te maken door lessen te halen uit mijn ervaringen bij Defensie.