Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Vakantie
Work-life integration

Vakantie work life integration - hays.nl
Leestijd: 3 minuten | Door: Robert van Veggel - Managing Director bij Hays | 11 juli 2017

De vakantieperiode breekt weer aan. Even afschakelen en nieuwe energie opdoen. Maar dankzij de vervagende grenzen tussen werk en privé – met andere woorden: work-life integration – gaat het werk steeds vaker mee op vakantie.
 

Nu sinds 15 juni de roamingkosten in de EU zijn afgeschaft, wordt bellen en internetten in het buitenland goedkoper en gemakkelijker. De tijd dat je zonder bereik op je vakantiebestemming zat en als vanzelf offline ging, is voorbij. Een last of een zegen? Dat ligt aan de afspraken die je maakt. Met jezelf, je gezin, je werkgever en je collega’s.

Persoonlijk kijk ik erg uit naar de vakantie met mijn gezin. Tijd voor elkaar en lekker opladen, dat is belangrijk. Mijn mobiel en iPad neem ik mee. Ik blijf eindverantwoordelijk voor de Nederlandse business van Hays en ik vind het prettig om af en toe mijn mail te bekijken en antwoord te geven op dringende vragen. Die momenten waarop ik werk, geven me de rust gedurende de overige tijd in de vakantie. Ik krijgt juist stress als het werk wekenlang een soort ‘black box’ wordt en ik na enkele heerlijke weken tegen een berg mails en voldongen feiten aankijk. Dat betekent niet dat ik op vakantie continu aan het werk ben. Hier maak ik duidelijke afspraken over met mijn gezinsleden. Ik sta niet de hele dag op mijn telefoon te kijken, maar plan dit op rustige momenten. En nu de kinderen groter worden, gaat dat steeds natuurlijker, merk ik. Zij lopen de halve dag met hun mobiel in de hand om hun vakantiemomenten te delen op Facebook. Dan kan ik mooi even mijn mails bekijken. Het blijft bij mij overigens bij de telefoon en tablet. Mijn laptop laat ik thuis. Die associeer ik echt met werk. Als ik mijn laptop openklap dan zit ik er binnen no time helemaal in. Die mag niet mee op vakantie.

Social connected

Dankzij de sociale media komen collega’s elkaar ook steeds vaker tegen tijdens de vakantie, in ieder geval online. Omdat werk en privé zich steeds meer afspelen in hetzelfde domein, worden collega’s in toenemende mate een soort vrienden. Dat betekent dat zij onder meer met elkaar zijn verbonden via sociale netwerken als Facebook. Zo geven ze elkaar inzicht in hun persoonlijke leven. Daardoor kennen en begrijpen collega’s elkaar beter, wat weer bijdraagt aan een soepele samenwerking op het werk. Al is het raadzaam om ook op dit gebied na te denken en afspraken te maken met jezelf. Wat wil je delen en wat houd je liever helemaal privé? Welke foto’s vind je gepast en welke deel je liever niet met een grote groep?

Work-life integration

Zo bezien is de overloop tussen privé en werk op persoonlijk gebied goed vergelijkbaar met de afwegingen die bedrijven moeten maken als het gaat om ‘work-life integration’. Waar en wanneer werk je? Welke vrijheden neem en geef je als het gaat om werktijden? Vertrouw je jezelf en elkaar dat je goed omgaat met de tijd die je besteedt aan je werk en je privéleven? Als professional word je door de toenemende flexibilisering in zekere zin een beetje je eigen werkgever. Dat kan het begrip tussen werkgevers en werknemers behoorlijk bevorderen, zolang je open staat voor elkaars belangen en heldere afspraken maakt.

Kies voor vakantie

Of je deze flexibele manier van werken en je mogelijke bereikbaarheid ervaart als een last of een zegen, hangt vooral af van jezelf. Kies voor vakantie. Wees duidelijk tegen je omgeving dat je de nodige rust neemt. Die hebben we na een druk en hectisch werkjaar hard nodig om daarna weer optimaal te kunnen presteren. En wanneer het echt nodig is, kunnen de technologische mogelijkheden waarover we tegenwoordig beschikken voor je werken als een zegen. Bijvoorbeeld wanneer je voor de rust in je eigen hoofd toch graag snel antwoord geeft op die ene prangende vraag. Maar spreek met jezelf ook vooral af wat je niet doet. De vakantieperiode is jouw moment.

Dus onthoud: afspraak = afspraak.

Fijne vakantie!

|