Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Een sollicitatiebrief schrijven

De sollicitatiebrief is het eerste wat een recruiter of werkgever onder ogen krijgt. Het is de introductie voor uzelf en uw cv. Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Hoewel er niet zoiets bestaat als de perfecte sollicitatiebrief, zal een basisformule u op weg helpen en zal uw sollicitatiebrief een waardige introductie tot uw cv vormen.

sollicitatiebrief.png

Veel mensen vragen zich af of de handgeschreven brief de voorkeur heeft boven een sollicitatie per e-mail. Het voordeel van een handgeschreven brief is dat daaruit blijkt dat u de tijd hebt genomen om uw sollicitatie te personaliseren. Maar het is tegenwoordig wenselijk uw sollicitatie per e-mail te versturen.

Probeer uw brief zo veel mogelijk af te stemmen op de functie waarop u solliciteert. Alleen zo valt u op. Het kost wellicht meer tijd dan een standaard brief maar het is een goede investering waarin u laat zien nagedacht te hebben over de functie en de organisatie.

Wat is de opbouw van een goede sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatiebrief kunt u het best opbouwen in vier paragrafen. 

Eerste paragraaf

Vertel waarom u schrijft. Zorg ervoor dat u de lezer dwingt om verder te lezen. Als u antwoordt op een advertentie, schrijf dan waar en wanneer u deze las en vermeld het referentienummer.

Tweede paragraaf

Leg kort uit wat uw huidige job en kwalificaties zijn en probeer werkervaring op te schrijven die van toepassing is op de vacature. De overige ervaring en opleiding vermeldt u in het cv.

Derde paragraaf

Vertel waarom u nu juist op déze vacature reageert en waarom u een goede werknemer zou zijn, maar overdrijf niet. Toon aan dat u meer weet over de organisatie, bekijk de website en informeer uzelf.

Vierde paragraaf

Schrijf dat u hen wil ontmoeten voor een interview en dat u op hun antwoord wacht of dat u hen binnen enkele dagen zal bellen. Probeer niet te opdringerig over te komen, maar toon wel initiatief.

Tips sollicitatiebrief schrijven - Wat zijn de Do's en Dont's?

Zorg voor een duidelijke adressering

Gaat u een sollicitatiebrief schrijven, zend uw brief dan niet aan "de heer", "mevrouw", of "L.S.", maar kom te weten wie uw contactpersoon is en richt de brief aan die persoon. Adresseer uw brief aan de juiste persoon op het juiste adres. Let goed op de spelling. Vermeld al uw contactgegevens in de brief: adres, telefoonnummer, e-mailadres.

Alles op één pagina

Zorg dat uw brief niet te lang wordt, maar kort en bondig. Gegevens die in uw cv staan, hoeft u niet ook nog in de brief te noemen. Zorg dat zowel de brief als uw cv goed nagekeken zijn op spelfouten en zinsopbouw.

Personaliseer!

Personaliseer uw brief. Iedereen kan een standaardbrief downloaden, maar door hem te personaliseren toont u dat u echt geïnteresseerd bent en moeite hebt genomen. Vermeld bepaalde eigenschappen of vaardigheden uit de advertentie die op u van toepassing zijn.

Belangrijke punten om in gedachten te houden

Vermeld geen negatieve informatie zoals persoonlijke conflicten met vorige werkgevers, details van rechtszaken of negatief commentaar op uw huidige werkgever. Gebruik ook geen lange zinnen of moeilijke woorden om indruk te maken. Laat uw brief dus niet door iemand anders schrijven.
Wanneer u beweringen over uzelf schrijft, wees dan voorbereid deze bij een eventueel sollicitatiegesprek nader te kunnen uitleggen.

|

Trends & Opinie

Volg Hays op social media