Wat is talent waard?

Wat is talent waard?

Wat is talent waard? - Hays.nl
Leestijd: 3 minuten | Door Jurgen Jaarsma - Head of HTS France Benelux

Wie het weet mag het zeggen, maar ik denk dat talenten het meest waardevolle bezit zijn van een mens. Samen met gezondheid. Beide zaken die je deels krijgt, maar waar je ook zelf hard aan kunt werken. Om beter te worden.

Iedere markt heeft zijn eigen marktprijzen. Die van het voetbal is een wereld op zich. Op de transfermarkt werd deze zomer druk gehandeld, tot aan de laatste dag op 31 augustus. Nog nooit werd zo veel betaald voor talent.

Hoofdprijzen

De hoofdprijs werd behaald door en betaald voor Neymar. De Braziliaanse voetballer verhuisde van Barcelona naar Parijs voor een bedrag van maar liefst 222 miljoen euro. Hiermee is hij in één klap veruit de duurste voetballer ooit. De nummer twee op die lijst werd ook in deze transfer window verkocht: FC Barcelona betaalde Borussia Dortmund een bedrag dat kan oplopen tot 147 miljoen euro voor Dembélé. Op de derde plaats staat de Fransman Pogba voor wie Manchester United vorig jaar 105 miljoen over had.

Hoewel de prijs voor Neymar duizelingwekkend is, is hij geen uitzondering. De prijs van voetbaltalent zit over de hele markt in de lift. Kijk bijvoorbeeld naar de overgang van Ajax-verdediger Sanchez naar Tottenham Hotspur voor ruim 40 miljoen. Ajax haalde die speler nog maar jaar geleden binnen voor zo’n 5 miljoen euro.

Gekte. Of niet?

Het is natuurlijk gemakkelijk om dit soort bedragen af te doen als belachelijk. Maar wie het nuchter en rationeel bekijkt, komt tot de conclusie dat het wellicht helemaal niet zo gek is. Het is een investering in toptalent die zich in het overgrote deel van de gevallen terugverdient. En meer: ook zeer winstgevend blijkt.

Onder meer dankzij merchandising, verkoop van extra seizoenkaarten (meer klanten), aantrekken van sponsors en promotie. Als sponsor van Manchester City kunnen wij hier bij Hays over meepraten. Maar het gaat verder dan het terugverdienen van een investering. Met het aantrekken van supertalent Neymar heeft Paris Saint Germain de kans op winst in de Champions League in één klap flink vergroot. Positieve resultaten en prijzen zullen zo verdere groei aanwakkeren.

Talenten worden steeds duurder

Met een aantrekkende economie is ook de Nederlandse arbeidsmarkt momenteel weer krap. Daarmee worden talenten steeds duurder.

Succesvolle organisaties kunnen daarbij twee strategieën kiezen: de eerste is de durf om te investeren in toptalent en de tweede is het optimaal scouten van de minder zichtbare (en jongere) talenten daaronder. De winnende bedrijven doen het allebei.

Oog hebben voor talent

Zelf blijf ik het fascinerend vinden om talent te scouten en bedrijven te adviseren en te coachen bij het vinden van de juiste talenten. Natuurlijk is het de kunst om oog te hebben voor de groep talenten die nog niet aan hun top zit.

De toppers kent iedereen, maar ik schep er veel plezier in om breder te kijken en verder te denken en zo ook de onvermoede talenten te ontdekken.

Groeibriljantjes

Steeds merk ik dat in de meeste talenten veel meer zit dan ze zelf denken. Door aandacht te hebben voor mensen en werkelijk met ze in gesprek te gaan, kun je hen helpen om hun talenten verder te laten groeien.

Zoals Ajax steeds nieuwe jeugdspelers opleidt. Groeibriljantjes. Want als talenten groeien, groeien ook de organisaties waar zij hun werk doen. En groeit de Nederlandse economie als geheel.

Investering voor groei

Want wat is de grens van groei? In 1987 betaalde AC Milan 1,7 miljoen gulden (775.000 euro) voor Marco van Basten. Twintig jaar later legt Paris Saint Germain het 290-voudige op tafel voor de meest getalenteerde speler van dit moment.

Zo bezien is de stap van 222 miljoen naar één miljard een relatief kleine. Wie weet wordt er ooit werkelijk een miljard betaald voor een voetballer en is de prijs nog te verdedigen ook. Het gaat namelijk om wat het betreffende talent oplevert.

Zie talent dus niet als een prijs voor een product, maar als een investering voor groei.

Block over de schrijvers Jurgen

Over de schrijver

Jurgen Jaarsma - Head of Hays Talent Solutions France Benelux

Jurgen is Head of Hays Talent Solutions Frankrijk en Benelux, een onderdeel van Hays dat outsourced recruitment oplossingen op maat biedt. Hij werkt al meer dan vijftien jaar in de recruitmentsector en vervulde diverse rollen. Van het bemiddelen van uitzendkrachten, via advisering van bank- en verzekeringswezen op gebied van recruitment, tot zijn huidige functie als directeur. Samen met zijn team van ruim vijftig ambitieuze en gemotiveerde professionals werkt hij dagelijks voor grote organisaties als NXP Semiconductors, Friesland Campina en a.s.r. Verzekeringen. Hij is trots op de goede relaties met zijn klanten en op zijn mensen die samen een sterk team vormen. Een club die hij zorgvuldig opbouwde en die in staat is om bedrijven en organisaties te laten groeien. Omdat ze klanten zien als partners en samen met hen de beste oplossingen creëren.

Blogs van Jurgen

block volg hays op social

Are we already connected?

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block ik heb een vacature

Recruiting now?

We believe the right person can transform your business.

Block SFMC contact fomr

Contact me

Want to know more about our services? We are happy to contact you.
  •  
  • By submitting this form you indicate that you are aware of  our privacy policy, which explains what we do with your personal data.