Burn-outs jongeren

Burn-outs jongeren
5 tips om stress bij jongeren te voorkomen

Pas afgestudeerden verwachten soms iets heel anders van hun eerste ‘echte’ baan, ze voelen direct al een te grote werkdruk of durven als starter geen nee te zeggen. Al deze factoren zorgen voor een verhoogde mate van stress bij jongeren, iets dat resulteert in een stijging van het aantal jongeren met een burn-out. 

Burn outs jongeren | Stress bij jongeren - Hays.nl

Maar liefst 36 procent van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Hoe voorkom je een burn-out en verlaag je de stressfactor?

5 tips om burn-outs bij jongeren te voorkomen

1. Bereid je goed voor en zorg voor voldoende begeleiding

Een burn-out is een gevolg van stress, en juist stress kun je verminderen door jezelf goed voor te bereiden en door te zorgen voor voldoende begeleiding.

Zorg er dus voor dat je jezelf goed inleest, en dat je weet wat er van je verwacht wordt. Dit laatste kan enorm bevrijdend zijn omdat je zelf wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dan ook belangrijk dat je naar deze verwachtingen vraagt en frequent contact houdt over deze onderdelen met jouw leidinggevende.

2. Geef toe

Eén van de grootste problemen onder jongeren is het feit dat het als zwak wordt bestempeld om je ziek te melden door stress. Deze symptomen worden niet serieus genomen en dit zorgt ervoor dat er steeds meer ruimte komt voor burn-outs bij jongeren.

Het is dus aan te raden om op tijd toe te geven aan de stress en oplossingen te zoeken. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben burn-out klachten, dus je bent echt niet de enige! Hoe cliché het ook klinkt: pak echt eens goed je rust. Maak gebruik van je (lunch) pauze en probeer ervoor te zorgen dat je in de avonden en vooral het weekend dingen doet die jou gelukkig maken.

3. Durf nee te zeggen

Een grote oorzaak van stress bij jongeren zijn de onbegrensde mogelijkheden om online te zijn. Het is soms enorm verleidelijk om ’s avonds je e-mail te checken om zo de volgende dag tijd te besparen, maar dit is niet goed voor jouw persoonlijke welzijn.

Durf dan ook eens 'nee' te zeggen en bouw voor jezelf zekerheden in.

Vaak denk je dat je een goede indruk maakt op je manager door te laten zien dat je ook ’s avonds werkt, of bereid bent te werken, maar in de meeste gevallen ziet je leidinggevende liever dat je geniet van je vrije tijd en daardoor productiever en creatiever bent tijdens kantooruren.

4. Blijf bewegen

Bewegen zorgt aantoonbaar voor minder stress, dus het is zeker aan te raden om hier een vast moment voor in te bouwen. Daarbij is het belangrijk dat je jezelf de tijd gunt voor beweging en iets doet dat je leuk vindt. Zo zorg je ervoor dat je blijft sporten, in plaats van alleen te starten.

5. Zorg voor een mentor

Een laatst tip om burn-outs bij jongeren te voorkomen is het nemen van een mentor. Als starter op de arbeidsmarkt is het zeer waardevol om een mentor te hebben binnen het bedrijf. Deze persoon hoeft daar echt niet speciaal voor aangewezen te zijn, maar door gewoon frequent contact te hebben met iemand die al veel ervaring heeft binnen het bedrijf, zorg je ervoor dat je minder snel voor onverwachte situaties komt te staan. Dit zorgt er vervolgens voor dat je je minder zorgen gaat maken om onbekende situaties en het zorgt voor een afname van onterechte of verkeerde verwachtingen.

Het is makkelijker een burn-out te voorkomen dan te genezen, dus probeer de bovenstaande tips goed in acht te nemen om zo stress te verminderen. De belangrijkste les is dat je opmerkzaam (mindful) bent voor signalen. Vaak zegt je intuïtie je al genoeg. Dan hoef je niet meteen te stoppen met wat je doet, maar door goed te luisteren naar jezelf begrijp je ten minste dat je moet opletten of voorzichtig moet zijn.

Wil je meer weten over mindfulness of werk-en-wellbeing?

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures

block work wellbeing logo

Work & Wellbeing - Hays.nl