3 redenen waarom je niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek

3 redenen waarom je niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek

Het zoeken naar een nieuwe baan vergt veel tijd en energie. Je hebt menig sollicitatiebrief geschreven waar je hart en ziel in hebt gestopt. Toch gaat die telefoon niet rinkelen en krijg je de ene na de andere afwijzing in je mailbox.

Sollicitatiegesprek | Waarom word je niet uitgenodigd? - Hays.nl

Wij leggen je graag uit hoe dit komt, én we geven daarna tips hoe je dit kan voorkomen. 

3 redenen waarom je mogelijk niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek

Je schiet met hagel

Velen hebben de neiging om op zoveel mogelijk functies te reageren, vooral wanneer het solliciteren nog niet heeft geresulteerd in een gesprek. Echter, verkies altijd kwaliteit boven kwantiteit en reageer alleen op functies die je ook écht wilt en die bij je passen.

Zorg er bovendien voor dat je jouw cv, en de sollicitatiebrief, op maat maakt voor de betreffende functie en het bedrijf. Bestudeer de vacature aandachtig. Vervolgens laat je met een personal statement zien waarom jij denkt dat deze functie bij jou past en waarom je solliciteert.

Je benut social media nog niet 100 procent

Slimme kandidaten benutten de volle potentie van social media. Enkel een LinkedIn profiel updaten wanneer nodig is niet meer voldoende.

Tips om je social media goed te benutten
  • Volg bedrijven die je interessant vindt en houd de vacatures in de gaten.
  • Laat betrokkenheid zien met hun netwerk door het delen en reageren op relevante content.
  • Zoek contact met recruiters en ontdek wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.
  • Voeg links toe aan je online profiel om relevant werk te laten zien.
  • Werk je online profielen regelmatig bij. Zorg dat je geen kansen mist door missende contactgegevens of omdat je meest recente competenties, resultaten of projecten niet zichtbaar zijn. Jouw online aanwezigheid is belangrijker dan ooit.
  • Heb oog voor detail: zorg dat je LinkedIn profiel overeenkomt met je cv.
  • Maak gebruik van social media om een persoonlijk merk te bouwen en je expertise en interesses te laten zien. Tweet bijvoorbeeld over events of seminars waar je aan deelneemt. Of laat met Instagram je persoonlijke passie voor een branche of werk gerelateerd onderwerp zien. 

Je verstopt je achter je toetsenbord

Inderdaad, tegenwoordig regelen en doen we van alles online. Daarbij vergeten we wel eens de kracht van een ouderwets kopje koffie, oftewel een face-to-face gesprek.

Het ontmoeten van mensen is een goede manier om vertrouwen te genereren, te werken aan je reputatie en wellicht deuren te openen die je anders dicht waren gebleven. Bovendien geeft offline netwerken de mogelijkheid om op een sterkere manier je werkervaring en sterke punten over te brengen, in vergelijking tot een benadering via bijvoorbeeld enkel LinkedIn.

Tips om de kans op een sollicitatiegesprek te verhogen

Zorg voor een duidelijk doel voor ogen

Ga efficiënt te werk en bedenk eerst goed wat voor functie je ambieert. Welke eisen stel jij aan een nieuwe rol? Denk hierbij aan de branche waar je graag in zou willen werken, grootte van het bedrijf, welke doorgroeimogelijkheden jij belangrijk vindt en wat voor soort bedrijfscultuur. 

Niet alleen heb je dan voor jezelf een concrete en heldere zoekvraag, maar is het ook voor je gesprekspartner duidelijker hoe hij of zij jou zou kunnen helpen.

Met onze gratis carrièreplan-training komt je vast een eind op weg.

Wie ken je in je netwerk?

Heb je eenmaal een duidelijk doel voor ogen, vraag jezelf dan af wie van de personen in jouw netwerk werkzaam is in de desbetreffende branche. Heb je contacten met een soortgelijke functie?

Wees voorzichtig met een te directe benadering zoals bijvoorbeeld: “Jij werkt in de marketing branche, weet jij een vacature?”. Vraag in plaats daarvan om advies: “Wat zou jij iemand adviseren die op zoek is naar een marketing functie?”.

Zoek naar de juiste evenementen

Netwerken met mensen die je al kent is wellicht eenvoudiger in je schema te passen. Maar denk ook eens aan netwerkevenementen, conferenties en congressen. Zo kan je kennis opdoen, maar ook in gesprek gaan met professionals die in de beoogde branches werkzaam zijn.

Wil je meer advies voor zoeken naar werk of tips voor sollicitatiegesprekken?