Groepsgevoel bij thuiswerken

Hoe behoudt u het groepsgevoel bij thuiswerken?

Het concept van thuiswerken, of op een andere plek dan kantoor, is geen nieuw fenomeen. Door de vooruitgang in technologie, globalisering en werkwijzen is remote werken de afgelopen jaren echter aanzienlijk gegroeid.

Thuiswerken maar toch een groepsgevoel - Hays.nl
Leestijd: 2½ minuut | Door: Hays Marketing

Werken met een groep thuiswerkers en het managen op afstand vereist een andere aanpak dan wanneer uw team bij u op kantoor zit. 

Om het beste uit elkaar te halen zal u gebruik moeten maken van andere, wellicht nieuwe,  communicatiemethoden en -technieken. 

Zonder uw team om u heen, en zonder dat ook zij bij elkaar zitten, kunnen er soms belemmeringen in communicatie ontstaan. Maar ook samenwerking, het opbouwen van relaties en het delen van kennis binnen het team kunnen in het gedrang komen bij remote werken.

Sommigen van u denken misschien dat thuiswerken en ‘een geolied team zijn’  niet samengaan. Maar wanneer u de volgende tips in acht neemt zal u zien dat dit prima kan werken.

4 tips voor het behouden van het groepsgevoel bij thuiswerken

1. Zorg voor een duidelijke communicatiestrategie

Wanneer u en uw team remote werken is het belangrijk dat u een communicatieplatform heeft en regelmatig met elkaar afspreekt. Denk bijvoorbeeld aan Skype, Microsoft Teams, of Fuze. Regelmatig afspreken – waarbij iedereen zijn camera aan heeft staan -  stelt u in staat gemeenschappelijke doelen te communiceren en te bespreken wat iedereen van elkaar nodig heeft. Houd het gesprek open en geef elke deelnemer de kans om te spreken en updates te geven. Dit zorgt voor een sterker gevoel van teamgeest en bouwt een eenheid. 

Maar ook gewoon een ‘ goedemorgen’- appje (inclusief selfie van uw thuiswerkplek) verhoogt het groepsgevoel. Maak bijvoorbeeld een WhatsApp-groep aan en laat iedereen WhatApp Web gebruiken. Een ander platform voor ‘ontspannen’ berichten, zoals het delen van een succes, of het stellen van een vraag is Yammer.

Bij thuiswerken is het gebruik van enkel e-mail is af te raden. Het gevaar hierbij is dat u kunt verzanden in nooit eindigende e-mails en dat mensen vergeten andere mensen op te volgen. Door het ontbreken van camera is e-mail ook onpersoonlijker dan de eerder genoemde platformen.

2. Zorg dat iedereen deelneemt

Spoor iedereen aan deel te nemen aan deze virtuele meetings, aangezien deze gesprekken de fysieke teamvergadering vervangen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat met thuiswerken iedereen op de hoogte wordt gehouden en deel uitmaakt van het team.

3. Stimuleer het delen van kennis

Moedig een cultuur van kennisuitwisseling aan. Vraag medewerkers bijvoorbeeld om een webinar, podcast of powerpoint te maken. Dit kan tijdens een ‘lunch & learn’ op een onstpannen manier gepresenteerd worden (via de eerder genoemde platformen zoals Skype of Fuze). Trap zelf af met de eerste presentatie.

Het zal helpen om uw team te verenigen en elkaar op waarde in te schatten.

4. Wees opmerkzaam

Tijdens een fysieke vergadering kunt u de lichaamstaal en gezichtsuitdrukking van mensen ‘lezen’, waaraan u mogelijke conflicten, spanningen of problemen kunt herkennen. Bij enkel telefonische meeting is dit niet mogelijk. Probeer ook daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van een platform waarbij mensen hun camera’s kunnen aanzetten en iedereen elkaar kan zien.

Hoewel videogesprekken het probleem kunnen helpen oplossen, kan het nog steeds lastig zijn om de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van mensen goed te lezen. Camerakwaliteit of invalshoek kunnen bij remote werken niet altijd optimaal zijn. Ben dus ook goed opmerkzaam op de stemmen van mensen - eventuele veranderingen in toon, toonhoogte of tempo.

Wanneer u bovenstaand tips gebruikt, zal u zien dat thuiswerken en een teamgevoel heel goed samen kunnen gaan.

Meer tips voor thuiswerksituaties

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.
 

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.

     

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl