Waarom u aan social selling moet doen

Waarom je aan social selling moet doen

Met ‘social selling’ zet je jouw sociale media zo in dat je meer waarde aan je sociale netwerk(en) toevoegt. Je gebruikt het om waardevolle connecties te vinden, relaties te bouwen en te onderhouden of salestargets te behalen.

Waarom social selling - Hays.nl

Wordt cold calling bedreigd?

De voorstanders van social selling noemen het ook wel het einde van cold calling. Want, zo zeggen ze, social selling zou cold calling overbodig maken. In ons recruitmentvak is dat zeker niet het geval. Het gebruik van sociale netwerken blijft één uit meerdere beschikbare tools om klanten of kandidaten te benaderen. Na enige rondvraag is ook de algemene mening dat ‘koud bellen’ voor veel verschillende branches zeer relevant zal blijven. 

Maar cold calling verliest het zeker van social selling wanneer het gaat om timing. Natuurlijk kan een connectieverzoek op een sociaal netwerk als ongevraagd of ongepast overkomen, alleen biedt een digitale (tekstuele) benadering de keuze aan de ontvanger om te reageren of niet. Een ongevraagde telefonische benadering daarentegen, is sterk afhankelijk van het sentiment of men gelegen belt of niet.

De wereld binnen handbereik

De grootste toegevoegde waarde van social selling is wel het feit dat alle tools en potentiele relaties in feite allemaal te bedienen zijn binnen het sociale netwerk. Neem LinkedIn. Met 450 miljoen zakelijke leden, waarvan 6 miljoen in Nederland, ben je maar een paar clicks verwijderd van een connectie die jou mogelijk veel waarde op gaat leveren. De website is inmiddels zo ver ontwikkeld dat je LinkedIn als voorwaardige sales tool, inclusief relatiemanagementsysteem kunt gebruiken.

Hoe maak je een goed LinkedIn profiel aan?

Bovendien laten cijfers van LinkedIn zien dat de mate van betrokkenheid na een digitale benadering op hun netwerk, vele malen hoger ligt dan de cijfers van personen die geen social media gebruiken in hun sales. Ook dit heeft te maken met de alles-in-één functie van LinkedIn. Om te beginnen is de gebruikservaring van de website en mobiele app natuurlijk zeer aantrekkelijk en laagdrempelig. Daar komt bij dat de handelingen van de gebruiker gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeuren en interesses. Dat maakt dat connecties en gebruik van het netwerk uitgaan van een hoge betrokkenheid.

Hoe schrijf je een LinkedIn aanbeveling?

Personal branding

Of het nu gaat om een organisatie of een individu, doelstellingen van een salesafdeling of dat je op zoek bent naar een nieuwe carrière-uitdaging, social selling kan tientallen procenten meer mogelijkheden opleveren dan traditionele middelen.

Jezelf actief professioneel profileren op social media noemen we personal branding. Werkend of werkzoekende, personal branding draagt er aan bij hoe jij overkomt op (potentiele) relaties. Jouw personal brand verhoogt je authenticiteit en wanneer je daarbij social selling inzet, kan je jouw persoonlijke merk vertalen in de communicatie op sociale netwerken. Want je verkoopt vooropgesteld niet ‘iets’, maar altijd eerst jezelf.

Ter afsluiting enkele tips

Potentiële connecties zijn in jou geïnteresseerd wanneer je ‘thought leadership’ toont op het betreffende onderwerp. Door bijvoorbeeld op LinkedIn te bloggen en je kennis en inzichten te delen, toon je je als onderscheidend en betrouwbaar persoon aan het netwerk of de potentiele relatie. 

Of wanneer je op LinkedIn bijvoorbeeld met de betaalde berichtendienst ’InMail’ aan de gang gaat, kunt je onder andere rekening houden met;

Wat werkt om de aandacht te trekken van een potentiele connectie?

  • Start een conversatie
  • Maak het persoonlijk
  • Gebruik een sterke subject-line
  • Houd het kort en to the point
  • Noem gedeelde connecties

Waarom personen niet reageren op bepaalde benaderingen?

  • Door gebruik van jargon of business-praat
  • Wanneer het feit dat je ‘verkoopt’ er te dik bovenop ligt

block carriere advies logo

Career coach - Hays.nl

block zoek vacatures

Search jobs

We believe the right job can change your life.

Search jobs

block carrièreplan training

Free cv template

We developed a free resume template for you to download.

block volg hays op social

Are we already connected?

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl