Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

IT Contracting

Freelance cv

Als contractor bent u vertrouwd met de voordelen die tijdelijke opdrachten met zich meebrengen. Van de mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan ervaring op te doen en uw netwerk uit te breiden, tot een betere werk/privé balans. Deze voordelen maken tijdelijke opdrachten zeer gewild. Wilt u de concurrentie aan gaan met andere professionals, dan zal uw cv op orde en onderscheidend moeten zijn.


Freelance cv

Waarin verschilt een freelance cv ten opzichte van een cv voor een vaste baan? Lees hier waaraan u moet denken wanneer u een freelance cv maakt.

Freelance cv maken

1. Maak uw beschikbaarheid voor werk duidelijk

Als contractor is uw beschikbaarheid cruciale informatie. Organisaties die tijdelijke rollen aanbieden hebben vaak al een concreet project. Waar zij naar op zoek zijn, is de professional met de juiste vaardigheden en de juiste beschikbaarheid, op het juiste moment. Maak duidelijk op uw cv wat uw beschikbaarheid is, dit is als professional uw verkoopargument. Hoeveel uren per week bent u beschikbaar? Denk er bovendien aan om de verwachte voltooiingsdatum van uw huidige opdracht te vermelden en uw opzegtermijn al dan niet per (kalender)maand.

2. Maak een overzichtelijke samenvatting van uw vaardigheden en branchekennis

Maak onder uw personal statement in één oogopslag duidelijk welke vaardigheden u heeft, en met welke technologieën en systemen exact u heeft gewerkt. In welke branches heeft u ervaring opgedaan? Sommige werkgevers zijn op zoek naar contractors met een specifieke branche ervaring. Een overzichtelijke samenvatting geeft recruiters en hiring managers direct een duidelijk beeld van uw expertise. Werkgevers hebben tenslotte geen tijd om een contractor op te leiden, u zult vanaf de eerste dag al waarde toe moeten voegen.

3. Vermeld duidelijk de juiste vaardigheden voor de rol

Contractors worden meestal ingehuurd om een specifieke behoefte snel te vervullen. Daarom moet duidelijk genoeg zijn of uw vaardigheden en opgedane ervaring voldoen aan de gestelde criteria van de hiring manager. Er gelden voor contract rollen korte procedures en er wordt scherper en kritischer naar cv’s gekeken. Vaak wil men na één enkel gesprek een helder beeld hebben gevormd over de persoon in kwestie of zelfs al een keuze maken. Kwantificeer bij elke rol die u op uw cv noemt uw verantwoordelijkheden, behaalde vaardigheden en behaalde resultaten.

Benoem ook de gevraagde expertise in de opdracht expliciet op uw cv, zelfs wanneer deze kennis voor u vanzelfsprekend is binnen uw opgedane ervaring. Zo vergroot u de kans dat u opvalt bij de persoon die uw cv in behandeling neemt en kan uiteindelijk het verschil maken. U kunt er niet vanuit gaan dat alle personen in de procedure beschikken over dezelfde technische kennis als de hiring manager. 

4. Benoem uw soft skills

Hoewel uw technische expertise belangrijk is, zijn soft skills ook in toenemende mate belangrijke criteria. Dit zijn de vaardigheden die uw persoonlijkheid reflecteren, en kunnen u onderscheiden van andere contractors. Gebruik uw soft skills om uw motivatie voor de opdracht te versterken.

Enkele soft skills die kenmerkend zijn voor contractors:
 • Communicatieve vaardigheden
  Het vermogen om te communiceren met andere afdelingen in een taal die door iedereen wordt begrepen in plaats van vakjargon (IT en business). Denk bijvoorbeeld ook aan stakeholder management.
   
 • Aanpassingsvermogen
  Het vermogen om snel aan te passen aan nieuwe omgevingen en om te integreren met een nieuw team en cultuur in een organisatie.
   
 • Bereidheid om te leren
  Het vermogen om nieuwe kennis snel op te nemen en ermee uit de voeten kunnen en op die manier op hoog tempo up en running te kunnen zijn. Daarmee wordt er ook een beroep gedaan op de mate van zelfstandigheid.
   
 • Samenwerken
  Het vermogen de sparringpartner van de business te zijn. Laat zien dat u niet alleen achter uw computer zit maar samen tot oplossingen kunt komen.
   

Steeds meer professionals kiezen voor contracting, en daarmee wordt het ook steeds belangrijker om te laten zien op welke manier u uzelf onderscheidt van de concurrentie. Dit begint met het optimaliseren van uw cv, waarmee u laat zien wat u in huis heeft en waarom u de juiste persoon voor de opdracht bent. 
 

Iets voor u?

Lees de 3 meest belangrijkste redenen om een carrière als IT Contractor te overwegen.

3 reden voor IT Contracting

Freelance cv maken

Waarin verschilt een freelance cv van een cv voor een vaste baan?

Lees waar u aan moet denken

Waarom Hays?

Ontdek de voordelen van een carrière als IT Contractor via Hays.

Wat zijn uw voordelen?

Zoek vacatures

Rapport: Soft Skills in IT Contracting

Volg Hays op social media