Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

IT Contracting made simple
Deel 2: Hoe word ik een IT Contractor?

Eerder besteedden wij aandacht aan de definitie van IT Contracting en de 3 meest gestelde vragen die opkomen bij een IT specialist die overweegt om contractor te worden. Ervan uitgaande dat die vragen zijn beantwoord, bent u nu wellicht aan het overwegen om uw carrièredoelen te behalen als contractor.


hoe word ik IT contractor? - hays.nl


Helaas is er geen magische knop waarmee u uzelf van de één op de andere dag in een contractor kan veranderen. Er zijn een aantal overwegingen die u moet maken om uzelf voor te bereiden op de wereld van contracting vanuit commercieel en juridisch oogpunt.

1. Wees er zeker van dat er een markt is voor uw vaardigheden.

Wij hebben dit onderwerp besproken in deel 1, maar nu moet u er zeker van zijn dat er een grote pool van opdrachtgevers op zoek is naar iemand met uw vaardigheden.

Het afstruinen van jobboards en websites van recruitment organisaties zullen u een idee geven van het aantal organisaties dat momenteel werft voor verschillende IT functies. Wanneer er veel aanbod is voor functies op permanent basis die uw vaardigheden dekken, kunt u ervan uitgaan dat tijdelijke functies ook gangbaar zijn.

Volg daarnaast ook populaire blogs en websites om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in de markt. Bestaat uw functie over twee jaar nog of zijn er andere vaardigheden die u onder de knie moet krijgen om de concurrentie een stap voor te blijven. Continu investeren in training is cruciaal voor een succesvolle IT Contractor.

Tenslotte kan het spreken met een ervaren recruitment consultant zeer waardevol zijn om een deskundig perspectief op de arbeidsmarkt te krijgen. Bij Hays werken consultants die verschillende specialismen binnen IT en locaties bedienen. Op deze manier kunnen wij u een duidelijk beeld van de markt geven dat relevant is voor uw persoonlijke situatie.

2. Het opzetten van een juridische structuur.

Ten eerste is het belangrijk om te vermelden dat er duidelijke verschillen zijn in het arbeidsrecht per land waar Hays actief is. Wij informeren u graag telefonisch over het lokale arbeidsrecht.

Wanneer u aan het werk bent voor een opdrachtgever is het belangrijk om te onthouden dat u niet hetzelfde bent als het vaste personeel, ook al werkt u misschien zij aan zij met hen op een project. Natuurlijk wordt er van u verwacht dat u integreert in het team, maar wees ervan bewust dat u te allen tijde als zelfstandige werkt. Zorg ervoor dat u altijd visitekaartjes bij u heeft, u weet maar nooit wanneer zich een kans voordoet om uw netwerk uit te breiden.

3. Wees voorbereid op het regelen van belastingen en administratie.

Zoals elke eigenaar van een organisatie bent u ook verantwoordelijk voor de belastingen en administratie die gemoeid gaan bij het runnen van uw eigen business. Wanneer u dit niet goed regelt kan het flink misgaan. Sommige contractors besluiten dit uit te besteden aan een accountant. Hun expertise is vooral handig wanneer u te maken krijgt met ingewikkelde fiscale kwesties.

Daarnaast is het raadzaam om geld te sparen voor als u de tijd tussen projecten moet overbruggen of tijd nodig heeft om te herstellen van een ziekte. Pensioenplanning is eveneens belangrijk om actief te beheren.

U zal uw bedrijf en u als persoon moeten verzekeren om te voorkomen dat u wordt aangeklaagd wanneer u een fout maakt in een complexe technische omgeving, welke zeer kostbaar zijn. Deze gevallen zijn zeldzaam, maar het is belangrijk om uzelf te beschermen. De meeste opdrachtgevers verwerken dit als verplichting in het contract.
 
Werken als contractor biedt veel voordelen, zowel op professioneel als financieel vlak. Echter u zal pas in staat zijn om van de voordelen te genieten wanneer u zorgdraagt voor alle extra’s die komen kijken bij het werken als contractor.

Benieuwd wat IT Contracting voor u kan betekenen, neem contact op met onze lokale recruitment experts in uw markt.

Verder met deel 3: De projecten

In het volgende deel van de IT Contracting Made Simple reeks bespreken we de verschillende typen projecten, met recente Hays voorbeelden. 

Lees deel 3: De Projecten

Volg Hays op social media

IT Contracting iets voor u?

Stuur ons uw cv

Online brochure IT Contracting