Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

IT Contracting made simple
Deel 3: Zes landen, honderden IT Contracting mogelijkheden

Heeft u de kernvragen omtrent contracting bekeken en weet u wat u moet doen om zelfstandig te werken? Dan vraagt u zich misschien af waar uw eerste project vandaan zal komen.
 

IT Contracting made simple - hays.nl

Werken met een ervaren recruitment consultant helpt velen om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Het bespaart hen de moeilijke en tijdrovende taak om op het juiste moment bedrijven te vinden die op zoek zijn naar hun functie / skills.

Bij Hays zijn we gedifferentieerd van andere IT recruitment bedrijven door onze grote internationale organisatie. Dit komt erop neer dat we sterke relaties hebben met internationale werkgevers en toegang hebben tot de beste projecten in de industrie. Dat is waarom veel van de top contractors van over de hele wereld ervoor kiezen om met ons te werken.

Om deze claim te onderbouwen hebben we enkele van onze Europese consultants gevraagd om de huidige klanten in kaart te brengen en de functies waar ze voor zoeken aan te geven, hetgeen een breder inzicht in de huidige markttrends oplevert.

Voor het derde deel van deze ITC Made Simple blog serie, zullen we het woord geven aan onze collega’s. Zij zullen u inzicht geven in de mogelijkheden van dit moment.
Dit is wat er gaande is in een aantal van onze belangrijkste Europese markten:

1. Polen

De afgelopen jaren hebben Poolse developers internationaal een sterke reputatie opgebouwd. U vindt Poolse developers werkzaam in de UK, Duitsland, US, Canada, Australië en de Scandinavische landen (een opwaartse trend in de laatste 2 jaar). Veel internationale bedrijven investeren hun R&D budget in Polen om de technische, taal (Engels maar ook steeds vaker Duits) en zakelijke skills van het personeelsbestand te vergroten. Met als resultaat dat Poolse developers erg in trek zijn en internationale bedrijven studenten in hun eerste of tweede jaar vaak internationale stages aanbieden om hun diensten veilig te stellen zodra ze afstuderen.

Een multinational in consumenten producten heeft recent een IT innovatie centre geopend in Warschau om te werken aan hun meest vooruitstrevende projecten en applicaties. Momenteel hebben ze een team van developers die een app voor iOS en Android aan het schrijven zijn en wij hebben de UX/UI contractors geleverd om te werken aan de interface. Het doel van de app is om de klant te helpen voor het eerst één van hun producten te lanceren in China. Een unieke kans voor onze contractors om deel te nemen aan zo’n groot project. Dit project toevoegen aan hun portfolio zal deuren naar internationale markten voor ze openen en nadat ik hen recent op locatie heb ontmoet, kan ik zeggen dat ze allemaal erg enthousiast zijn over deze kans.

Zie hier welke functies wij momenteel beschikbaar hebben via Hays Poland
Liubov Panuli, Senior Accountmanager, IT Contracting


2. Tsjechië

De grootste concentratie van contractors in Tsjechië vindt u in Praag en Brno. In deze regio’s is het aanbod van IT services tot op zekere hoogte beperkt en kosten nemen toe door budget dat nodig is voor verhuizen of transport. De bereidheid van contractors om binnen Tsjechië te verhuizen is relatief laag, echter, gebruik maken van een kantoor aan huis is een alternatief. De technologieën die momenteel het meest in trek zijn, zijn onder andere Java, .NET, PHP, C++ en mobiele apps. Daar tegenover is er een afnemende vraag naar Python, C, Flex Delphi, SAP en Perl.

Met betrekking tot Hays projecten hebben we een sterke relatie met wereldwijde telecom bedrijven en leveren we momenteel Java developers aan hen. Hierbij wordt er gewerkt aan bestaande web applicaties, wat kleine UI aanpassingen en een uitbreiding van functionaliteit aan de bestaande code. We werken voor hen ook aan een nieuw systeem. Dit nieuwe systeem zal een vervanging zijn van een bestaande dierentuin aan batch scripts. Het bestaat uit twee aparte delen: een web interface voor handmatige data processing en de batch applicatie zelf. De gebruikte frameworks zijn spring, spring batch en spring integratie voor het batch gedeelte van de app en Primefaces/JSF2 voor het web gedeelte. Apache commons wordt gebruikt en Java 8 is de programmeertaal van het project. Als u een Java developer bent op zoek naar werk met een vooruitstrevende technologie, dan is dit hét project voor u.

Zie hier welke functies wij momenteel beschikbaar hebben via Hays Tsjechië
Kristýna Baumanová, IT Contracting Manager


3. Nederland

Het grote nieuwe op de Nederlandse IT Contractingmarkt is de nieuwe Wet DBA die in mei 2016 effectief is geworden. Dit had betrekking op bedrijven die mensen op contractbasis inhuurden (en dus verder geen loonheffing aan de overheid hoefden af te dragen), maar hen behandelde als een de facto permanente werknemer. Dit heeft logischerwijs wat nervositeit gecreëerd om van bedrijven in te huren, omdat ze niet in de problemen willen komen door nieuwe regels. Echter, de IT Contractingmarkt in Nederland is nog steeds een levendige en we zien nog steeds uitdagende nieuwe projecten ontstaan.

Een grote klant van ons is een wereldwijd semiconductor productiebedrijf met wie we een Managed Service Provider overeenkomst hebben om hen contractors te leveren. We voorzien hen van Linux developers, waarop het infrastructuursysteem en het afgesloten security systeem van het bedrijf werkt. De engineers die werken in deze omgeving ontwikkelen hun volgende generatie producten zoals chips voor de nieuwste Tesla auto. Wat dit bedrijf onderscheidt is dat ze er altijd klaar voor zijn om nieuwe technologieën aan te nemen – hetgeen ongebruikelijk is in erg grote organisaties. Ze waren het eerste bedrijf dat een veilige omgeving migreerde naar de cloud met gebruik van Amazon Web Services en wij hebben één van de tien Amazon teamleden voor hen gevonden die de oorspronkelijke technologie bouwde. Met de mogelijkheid om aangepaste add-ons te creëren en met een ware expert aan boord waren de mogelijkheden onbeperkt. Je weet gewoon dat projecten super moeten zijn geweest als contractors ons bellen om te bedanken voor de plaatsing bij het bedrijf!

Zie hier welke functies wij momenteel beschikbaar hebben via Hays Nederland
Sinan Ural, Teamleader, IT Contracting


4. Luxemburg

De ITC markt in Luxemburg wordt voornamelijk gedreven door twee sectoren – Finance (met grofweg 45% marktaandeel) en de Europese publieke sector (35% marktaandeel). De andere 20% bestaat voornamelijk uit bedrijven in de telecom, energie en industriële sector. We zien vier kerntrends in de markt:

1) Applicatie projecten gedreven door digitalisering, papierloos werken en data-management trends (BI en Big-Data)
2) Financieel Wettelijke projecten waaronder transformaties van banken door regelgeving (bijvoorbeeld Mifid, Fatca, EMIR en Prybs)
3) IT infrastructuur outsourcing: Luxemburg is een van de toplanden voor datacentra met een paar sterke partijen in de markt (IBM, EbRC of CSC) en meerdere “Tier IV” datacentra
4) Security en risk control consulting gericht op controle en bestuur. De ITC markt in Luxemburg is relatief onvolwassen vergeleken met haar grotere buurlanden maar toenemende liberalisering van de economie opent meer mogelijkheden voor ambitieuze contractors.

Kijkend naar onze eigen ervaring in de ITC markt, dan is een consultancy project voor een advocatenkantoor dat we recent hebben aangenomen een interessante opdracht. Het bedrijf was bezig kantoren te verhuizen en de CIO had een budget van €5m voor het project en om alle IT infrastructuur te veranderen, inclusief nieuwe laptops, PC’s, servers etc. Hij had hulp nodig dit project te managen en wij hebben twee consultants gevonden om te helpen. De eerste consultant hielp bij de project kick-off, door een audit te doen van de huidige IT infrastructuur en uit te vinden wat gedaan moest worden. Ze hebben toen een RFP opgesteld en uitgezet naar de markt en hebben de klant geholpen met de onderhandelingen met leveranciers. Het resultaat was een €2m besparing op het budget. We hebben toen de tweede consultant in dienst genomen om het project zelf te managen. Dit was een ongebruikelijke afspraak aangezien onze eind vergoeding gekoppeld was aan de besparing die we de klant hielpen te krijgen. De klant kreeg het binnen de tijd, kosten en budget af en het is onnodig om te zeggen dat wij dat voordeel ook voelden.

Zie hier welke functies wij momenteel beschikbaar hebben via Hays Luxemburg
Pierre Gromada, Division Manager, IT & Finance Contracting


5. Denemarken

Vanuit een recruitment perspectief hebben we op de IT contracting markt in Denemarken een groei gezien in het aantal kandidaten met een internationaal profiel. Deense bedrijven (met name grote corporates) zijn nu meer bereid om buiten het eigen land te kijken om de specialist te vinden die ze nodig hebben om hun hoge prioriteit projecten af te ronden. We hebben dit vooral gezien met betrekking tot senior SAP functies waarbij bedrijven bereid waren de kosten voor verhuizingen etc. voor hun rekening te nemen en zo talent veilig te stellen waar wereldwijd veel vraag naar is. Dit werd geïllustreerd in een recent project met een van onze klanten.

Een jaar geleden hadden we nul contractors bij dit wereldwijde productiebedrijf – nu werken we met hen als de vertrouwde adviseur op hun technologie projecten. Initieel belden zij ons om een Project Manager te vinden voor een gigantisch project met een team van meer dan 250 mensen – we plaatsten de perfecte kandidaat, binnen een week! Het betreffende project was gericht op het opzetten van een nieuw BI platform voor het bedrijf met daarbij een holistische kijk op hun data. Het project duurde al drie jaar en stagneerde door de omvang en complexiteit. De aantredende Project Manager herstructureerde het programma en schakelde de resources omhoog bij. We hielpen ook een paar nieuwe mensen te vinden voor de invulling van het project. Met een project dat in drie jaar maar voor een derde was afgerond, heeft het vernieuwde team de resterende twee derde binnen een jaar afgerond en het project zal naar alle waarschijnlijk binnenkort klaar zijn.

Omdat wij, en natuurlijk onze contractors, in staat waren te leveren, werken we nu met de klant op een strategisch niveau en helpen we bij de personele bezetting van aankomende projecten. Een perfecte win-win situatie. Typische rollen waar men naar op zoek is zijn SAP BI/BW/BO Consultants, Project Managers, Scrum Masters BI Environment en SAP Audit Consultants voor het BW landschap. We moesten echt ons internationale netwerk gebruiken om de juiste mensen te identificeren en veel van de consultants kwamen uit de UK, Duitsland en Polen. Onze sterke relatie met onze contractors hielp ook aangezien zij ons collega’s van voorgaande projecten konden aanbevelen en hen adviseerden met ons te werken. Ons internationale bereik is een concurrentievoordeel voor ons omdat wij klanten kunnen garanderen dat wij de juiste mensen voor hen zullen vinden. En wij kunnen onze contractors een uiteenlopend aanbod van uitdagende projecten bieden.

Zie hier welke functies wij momenteel beschikbaar hebben via Hays Denemarken
Lars-Kristian Lassen, Senior Recruitment Consultant


6. Italië

De IT Contracting markt in Italië is voornamelijk geconcentreerd in het noorden, specifiek Milaan, maar Rome biedt ook interessante mogelijkheden. Ook al is de markt niet ontwikkeld als enkele noordelijke buurlanden zoals Duitsland, Denemarken en Nederland, er zijn nog steeds genoeg vruchtbare projecten voor Italiaanse contractors om hun tanden in te zetten. Java en .NET developers zijn altijd erg gewild en er is ook een sterke vraag naar contractors met ervaring met web- en front-end technologieën zoals PHP, JavaScript, AngularJS, HTML5 en CSS. We hebben een aantal klantprojecten gezien bij Hays die erop gericht waren dynamische web applicaties te bouwen.

Werkende met de beroemde business directory, hebben wij hen voorzien van Senior Web Developers, Mobile Developers (iOS en Android) en Java Experts om te werken aan de IT projecten. Het meest interessante project bij het bedrijf was het ontwikkelen van een service vergelijkbaar met Google Maps maar dan gericht op bedrijven. De Java mannen werden betrokken bij het vormgeven van het algoritme dat de beste route vindt tussen startlocaties en lokale bedrijven etc. De applicatie is ook ontwikkeld voor mobiele apparaten en onze iOS en Android developers hebben bijgedragen aan het vormgeven van de hele mobiele architectuur – zeker een fantastisch project om op je cv te hebben.

Zie hier welke functies wij momenteel beschikbaar hebben via Hays Italië
Marco Nestasio, Head of Hays IT Services, Italië

Verder met deel 4: Hoe behoudt u succes als IT Contractor?

U heeft een contract binnengehaald en bent aan het werk op locatie bij de klantorganisatie, maar wat dan? Dat zullen we bespreken in het volgende deel van  ITC Made Simple. 

Lees deel 4

Volg Hays op social media

IT Contracting iets voor u?

Stuur ons uw cv