Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

IT Contracting made simple
Deel 1: Wat is IT Contracting?

Eenvoudig gezegd, met IT Contracting biedt een IT professional zijn of haar expertise aan vanuit juridische contractsvormen, bijvoorbeeld als zzp’er. Deze specialisten worden gecontracteerd voor een bepaalde tijd, meestal om te werken aan individuele projecten, in tegenstelling tot personeel dat vast in dienst is.


itc made simple

Ook al is deze definitie eenvoudig, het hebben van een succesvolle carrière als IT Contractor is dat niet. Om deze reden is de IT Contracting Made Simple reeks geschreven. In verschillende artikelen brengen wij u alle kennis bij die nodig is om vol vertrouwen de wereld van IT Contracting voor de eerste keer in te stappen.

Vele kandidaten hebben verschillende successen geboekt na hun overstap naar Contracting. In hun eerste contact met Hays, wanneer ze nog onderzoeken of contracting iets voor hen is, komen altijd een paar belangrijke vragen naar voren.

Drie vragen die het meest gesteld worden:

1. Wat is IT Contracting?

De eenvoudige, technische definitie is eerder al gegeven maar er komt nog veel meer bij kijken om een IT contractor te zijn dan alleen het opzetten van een eigen bedrijf.

IT Contracting gaat over het leveren van diensten – niet over bepaalde resultaten of producten. De IT contractor biedt vaardigheden op aanvraag en helpt daarmee de klant om te doen wat belangrijk is voor de onderneming.

Contracting kan vergeleken worden met het zijn van de ruggengraat van de economie. Net zoals de ruggengraat het lichaam laat buigen en bewegen om de omgeving te navigeren, geeft contracting de economie de flexibiliteit die het nodig heeft om zich aan te passen aan de veranderende omgeving.

Bedrijven kunnen de vaardigheden krijgen die ze nodig hebben, wanneer ze deze nodig hebben en zich ontdoen van financiële lasten wanneer ze deze niet meer nodig hebben. In een wereldeconomie waar tekorten aan vaardigheden lijken te groeien zijn getalenteerde individuen niet aan handen en voeten gebonden en kunnen zij hun expertise delen met meerdere organisaties en worden ze dienovereenkomstig beloond. Uiteindelijk kunnen alle partijen hun doelstellingen bereiken en floreren.

2. Wat levert het mij op?

De bedrijfscultuur van de vorige eeuw werd gedeeltelijk gedefinieerd door de ‘baan voor het leven’, waar individuen die de arbeidsmarkt betraden hun hele carrière bij één bedrijf bleven en zich omhoog werkten.

Maar de nieuwe generatie werknemers wil niet langer dan tien jaar op dezelfde plek werken, vooral de Millennials. Men wilt meer ervaring opdoen en in international teams werken wat vaak zal leiden tot een toename in het ‘jobhoppen’.

Een geweldige manier om dit te doen is door een contractor te worden – hiermee geeft u uzelf de flexibiliteit om te kiezen wanneer en waar u werkt. U zult ook meer verdienen dan in een vaste baan omdat klanten de concurrentiestrijd om uw vaardigheden zullen aangaan en niet beperkt zijn door de lasten die ze hebben wanneer ze vast personeel aannemen.
Maar om klanten voor uw vaardigheden te laten strijden, moet u iets hebben wat ze willen. Om een succesvol IT contractor te zijn moet u in een expertise gebied werken waar veel vraag naar is en waarvoor een organisatie moeite zou hebben om er iemand voor te werven in een vaste aanstelling. Waarom zouden ze u meer betalen om werk te doen dat ook gedaan kan worden door één van hun huidige werknemers?

Praten met een ervaren wervingsprofessional is vaak de eerste stap in het onderzoeken of er vraag is naar uw vaardigheden in de markt en of het worden van een IT Contractor voordelig zou zijn voor u – u kunt hier contact opnemen met uw lokale Hays kantoor

Als IT contractor kunt u verwachten goed geld te verdienen in een flexibele werkomgeving en dit alles terwijl u uw vaardigheden en kennis ontwikkelt.

3. Wat is het kenmerkende profiel van een IT contractor?

Het is essentieel om over de vaardigheden te bezitten die klanten willen. Als het moeilijk voor u is om een vaste baan te vinden dan zal u nog meer moeite hebben als contractor.

Zelfs voor ervaren contractors is het cruciaal om nieuwe vaardigheden te leren en up-to-date te blijven van de laatste trends en technieken. Net als reguliere bedrijven die moeten investeren in hun infrastructuur, mensen en producten, moet een IT contractor voortdurend investeren in zijn eigen bedrijf (zichzelf) om te kunnen overleven en floreren. Aan de andere kant heeft u meer controle over hoe u uzelf ontwikkelt en u bepaalt uw eigen carrièrepad.

IT contractors moeten genieten van de risico versus beloning dynamiek in hun werkende levens, ze moeten kunnen omgaan met de druk van klanten, want mensen verwachten topkwaliteit voor het flinke bedrag dat ze moeten neertellen. Daarnaast moeten ze goede sociale vaardigheden bezitten om snel te kunnen integreren in nieuwe teams.  

Eén van de meest succesvolle contractors waar we mee gewerkt hebben is Michael Grüne bij Hays Duitsland. Hij bezit al deze kenmerken en heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd in IT Contracting, wat resulteerde in het winnen van de prestigieuze IT Contractor van het jaar-prijs van IT Job Magazin.

Het moet niet over het hoofd gezien worden dat u een bedreven verkoper moet zijn om klanten op te bellen en over te halen zaken met u te doen. Hierbij kan het werken met een ervaren werver als Hays gunstig zijn, wij hebben al een groot netwerk van contacten en kunnen de moeilijke en tijdrovende taak van het vinden van bedrijven die zoeken naar uw rol/vaardigheden op het juiste tijdstip op ons nemen. U hoeft alleen maar op te komen dagen bij het sollicitatiegesprek!

Samenvattend, een top IT contractor heeft een sterke ondernemersgeest; ze zijn bereid om te reizen naar waar het werk is; ze zijn zakelijk ingesteld, ze regelen hun financiën (belasting, administratie enz.) en ze creëren een ‘financiële airbag’ voor als ze tussen twee projecten zitten; sommige IT contractors hebben zelfs eigen bedrijven met een paar werknemers om hun vaardigheden en kennis door te geven.

Als dit klinkt alsof het u op het lijf geschreven is, dan bent u de uitstekende kandidaat om u in de wereld van de IT Contractors te gaan begeven!

Verder met deel 2: Hoe word ik een IT Contractor?

In het volgende deel van de IT Contracting Made Simple reeks leggen we uit hoe u zich kunt vestigen als IT Contractor.

Lees Deel 2: Hoe word ik een IT Contractor?

Volg Hays op social media

IT Contracting iets voor u?

Online brochure IT Contracting