Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

3 Redenen om contracting te overwegen

Meer flexibiliteit, hogere salarissen en een betere balans tussen werk en privé zijn de drie belangrijkste voordelen van contracting. Als gevolg hiervan kiezen een toenemend aantal werknemers een carrière als contractor.
 

Aantal contractors neemt toe

Technologische innovaties zoals het internet en mobiele telefonie hebben nieuwe kansen gecreëerd voor het flexibele werken. Een studie van het Amerikaanse softwarebedrijf Intuit voorspelde dat in 2020 de traditionele werkgelegenheid niet langer de norm zal zijn in de grootste economie ter wereld; 40% van de beroepsbevolking zal bestaan uit zzp’ers, contractors, uitzendkrachten en deeltijdwerkers. 

In 2010 lag dit rond de 25-30%. Bedrijven maken steeds meer gebruik van contractors om de tekorten aan vaardigheden op het gebied van compliance, IT en cyberveiligheid op te lossen.

it contracting

Contracting wordt steeds populairder omdat het zoveel voordelen heeft, bijvoorbeeld:

1. Flexibiliteit en variatie

Contractors kunnen hun eigen klanten en opdrachten kiezen en regelmatig veranderen. Het biedt hen ook de kans om te ontdekken hoe een bedrijf werkt en of het hen bevalt voordat ze beslissen om er in vast dienstverband te gaan werken.

Een contractor die bij een grote investeringsbank werkt vertelt: “Het vinden van de juiste vaste baan duurt veel langer dan ik verwacht had. Contracting is een goede manier om me niet te committeren aan iets blijvends wat me in de verkeerde carrièrerichting duwt.”

2. Toegenomen verdiensten

De financiële voordelen zijn ook aantrekkelijk vooral in een tijd waarin de vergoeding nog een inhaalslag moet maken ten opzichte van pre-kredietcrisis niveaus, “Er is dus veel minder stimulans om te werken in een vaste functie ten opzichte van een eenmalige jaarlijkse discretionaire betaling.”

Daar komt nog bij dat naast hogere dagtarieven de belastingstatus van contractors hen ook nog in staat stelt om netto aanzienlijk veel meer te verdienen dan werknemers in vaste banen. In sommige landen kunnen contractors ook aanspraak maken op reis- en verblijfkosten en deze verrekenen met hun aanslagbiljet.

3. Betere balans tussen werk en privé

Contractors kunnen een contract voor een heel jaar hebben of vrij nemen wanneer zij dit willen. Toegenomen verdiensten maken het mogelijk om vrij te nemen in de schoolvakanties, nieuwe vaardigheden aan te leren of tijd aan hobby’s te besteden.

Eén contractor vertelt dat de contracting-tarieven hem in staat stellen om het equivalent te verdienen van een jaarsalaris in zes maanden. Dit geeft hem de kans om de resterende zes maanden van het jaar aan andere interesses te besteden of zich verder persoonlijk te ontwikkelen.

Is contracting iets voor jou?

Of contracting geschikt is voor iemand hangt sterk af van persoonlijke omstandigheden en karakter. Sommige mensen vinden verandering stressvol. Telkens weer opnieuw nieuwe mensen leren kennen, nieuwe processen aanleren en wennen aan een nieuwe omgeving kan voor sommigen lastig zijn.
 
De druk op contractors is ook groter om direct prestaties te leveren. In tegenstelling tot nieuwe werknemers in vaste functies die niet echt productief zullen zijn de eerste drie tot zes maanden.

Het vermeende gebrek aan financiële stabiliteit kan ook moeilijk zijn. Contractors profiteren niet van betaalde vakantiedagen en andere zakelijke voordelen zoals ziektekostenverzekering en pensioen, hoewel hun veel hogere netto inkomen deze voordelen meer dan compenseert.

Veel kandidaten zijn blij met het vooruitzicht minder betrokken te zijn bij kantoorpolitiek en niet de constante druk hebben om carrière te maken. Dit is zeker een voordeel van contractor zijn. “Contractors kunnen zich richten op waar ze het beste in zijn in plaats van afgeleid te worden door de druk om promotie te maken of bezig te zijn met loopbaanontwikkeling. Er is geen druk van leidinggevenden afgezien van het aanleveren van wat we hebben afgesproken.” benadrukte de contractor ook. 

Wilt u graag meer informatie of een carrière starten als IT Contractor, neem dan contact op uw expert.
 

Volg Hays op social media

Zoek vacatures

Wet DBA

Rapport: Soft Skills in IT Contracting