Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Hays IT

it_182x182.jpg
De Europese technologiesector een grote groeimarkt vol onbenut potentieel. IT vormt de pijler van de Europese economie en het tekort aan digitale capaciteit op de arbeidsmarkt vormt een serieuze bedreiging voor de economische groei van de Europese Unie.


In Europa zijn er ruim 700 duizend vacatures binnen de ICT-sector en het aantal banen, groeit ondanks de crisis nog altijd met 3% per jaar.

Het aantal gespecialiseerde ICT-ers dat toetreedt tot de arbeidsmarkt en het aantal ervaren ICT-ers met up-to-date ervaring dalen aanzienlijk. Niet voor niks roept de Europese Commissie bedrijven, overheden en scholen op om er voor te zorgen dat meer mensen worden warmgedraaid en opgeleid voor de zogenoemde ‘digitale banen’. Met de vergrijzing in het vizier en het negatieve imago van ICT onder jongeren is er nog veel werk te doen.

ICT Nederland, de branchevereniging van ict bedrijven in Nederland, voorspelt dat in 2014 de bestedingen aan Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) met 2,1% zullen groeien. Software en cloud-gerelateerde hardware zijn de grote aanjagers, met groeiverwachtingen van ruim 5 % en de grootste uitschieter zijn de Cloud diensten met groeipercentages van tientallen procenten. Wij zien de gevolgen van deze ontwikkeling nu al op de arbeidsmarkt terug.

Softwareontwikkelaars en –architecten behoren traditioneel nog altijd tot de meest gewilde it professionals, hetzelfde geldt voor java specialisten en hooggeschoolde ERP en SAP consultants. Maar de meest recente ontwikkelingen op het gebied van clouddiensten, en de opkomst van wearable technology vragen echter alweer om een nog specifiekere, nieuwe skill set. Trends als big data maken datawarehouse specialisten onmisbaar op de it afdeling van elke organisatie die serieus met data aan de slag wil. Maar denk ook aan de huidige complexe beveiligingsvraagstukken en –uitdagingen die maken dat de vraag naar cybercrime experts toeneemt.

Ons advies aan organisaties is tweeledig maar komt eigenlijk op één ding neer: kijk verder dan je een paar jaar geleden hoefde te doen. Een absolute prioriteit moet zijn een strategische benadering van het werven van talent. Zorg voor een talent pipeline, en denk in mogelijkheden in plaats van grenzen. Beoordeel talent op hun vermogen om te leren en snel kennis te absorberen in plaats van ze mogelijk af te wijzen op een gebrek aan een bepaalde vaardigheid. En kun je het talent in Nederland niet vinden, of niet opleiden waag dan de stap en zoek over de landsgrenzen heen. Het werven van talent in het buitenland wordt met de juiste hulp steeds eenvoudiger, en gaat steeds sneller.

Kandidaten kunnen zich onderscheiden door goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied en door dat ook goed te kunnen presenteren. Soft skills lijken ook binnen de IT sector een steeds belangrijkere rol in te nemen. Zorg dat de certificeringen op orde zijn en geef in het CV en tijdens de sollicitatiegesprekken duidelijk aan wat je ervaring is en wat je wensen zijn. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om online goed zichtbaar te zijn. Een overzichtelijk LinkedIn profiel met duidelijk functie, taken en successen weergegeven.


Rob Teeuwen
Teamleader - expert in IT

Nieuwsbrief IT

Hays IT Contracting

Baan van de Toekomst