Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Hays ontmoet:

Contact of feedback?

Hays ontmoet Jamie Richards, sr. Management Accountant bij Manchester City
#matchyourambition

Als onderdeel van onze #MatchYourAmbition serie, spreken we met de top medewerkers van Manchester City over hun rol bij de club. Ze geven ons een kijkje in de keuken, vertellen ons hoe zij zich inzetten voor Manchester City en hoe zij hun carrièreambities waarmaken.
 

Jamie Richards, sr Management Accountant bij Manchester City - Hays.n

In het eerste deel van deze serie ontmoeten we Jamie Richards in zijn rol als Senior Management Accountant bij Manchester City.

Hoe lang werk je nu bij Manchester City en waarom heb je gekozen voor deze club?

Ik ben sinds november 2014 in dienst. Als voetbalfan was ik vanzelfsprekend bekend met de club en haar recente successen op het veld.

Pas toen ik me ging verdiepen in de club, ontdekte ik hoe ambitieus en vooruitstrevend de club eigenlijk is. Het bleek de ideale plek te zijn om mijn ervaring in financiën te combineren met mijn liefde voor voetbal.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Binnen de club ben ik het centrale aanspreekpunt voor financiën op alle commerciële gebieden, waaronder partnerships, retail, merchandise, media en marketing.

Als je kijkt naar dagelijkse werkzaamheden, zijn mijn dagen nooit doorsnee. Elke dag is weer anders. Over het algemeen ben ik veel bezig met commerciële overeenkomst nakijken vanuit een financieel standpunt. Daarnaast check ik contracten en onderhandel ik veel met potentiële partners, licentiehouders en andere mogelijke mediadeals.

Ik ben veel in gesprek met onze andere clubs en kantoren over de hele wereld – naast Manchester City, werken we ook met clubs in New York, Melbourne en Yokohama. We hebben ook een kantoor in Singapore en het Midden Oosten.

Het is echt een internationale organisatie. Omgaan met financiële vraagstukken vanuit verschillende kantoren is een belangrijk onderdeel van mijn takenpakket.

De financiële kant van de job houdt in dat er veel gerapporteerd moet worden aan de business- en de commerciële managers. Dit zorgt voor ervoor dat zij weten hoe ze dit jaar of deze maand presteren tegenover de budgetten.

Welke aspecten van jouw rol dagen je het meeste uit en hoe overwin je deze uitdagingen?

Voetbal is een wereld die continu in beweging is. Eén van de grootste uitdagingen die ik tegenkom in mijn functie is dat je eigenlijk nooit weet hoe het volgende project eruit ziet.

Om deze uitdaging te overwinnen is teamwork essentieel. Omdat ik op financieel en commercieel gebied werkzaam ben, heb ik het geluk dat twee teams mij ondersteunen. 

In hoeverre komt het beeld dat er bestaat over accountants overeen met de realiteit?

Vaak wordt er gedacht dat een accountant alleen maar bezig is met geld tellen en Excel sheets opmaken. In realiteit zijn accountants en de financiële afdeling juist een vitaal onderdeel van elke business.

Op commercieel gebied, mijn expertise, is financiële input voor partnercontracten of merchandise-deals onmisbaar. Zo zijn alle betrokken partijen verzekerd van de beste voorwaarden en dat is in ieders belang. Daarnaast moet de club haar financiële verplichtingen nakomen richting de stakeholders, de fiscus en de regelgevende organisaties.

Hoe verschilt jouw baan als accountant bij één van ’s werelds grootste voetbalclubs met andere sectoren en industrieën?

Het grootste deel van mijn carrière werkte ik bij een van de grotere firma’s in accountancy.  Vergeleken met mijn huidige baan is het net als appels en peren vergelijken. Voetbal is een zeer commerciële wereld die continu in de belangstelling staat. Je moet dus snel en correct weten te reageren op onvoorziene situaties.

Als je kijkt naar stakeholders, dan heb je bij een accountancy firma te maken met de eigen partners en je klant. Bij een club als Manchester City ben je niet alleen bezig met cliënten, aandeelhouders en eigenaren, maar is er ook een groot emotioneel aspect aan verbonden.

Het betrekken van fans is één van de fundamentele onderdelen van de industrie: dat is het grootste verschil naar mijn idee.

Welk advies zou jij geven aan iemand die op zoek is naar een soortgelijke rol als de jouwe?

Wees vastbesloten. Het milieu is zeer competitief, met veel high profile functies waarop gesolliciteerd wordt. Vastberadenheid en focus heb je absoluut nodig.

Daarnaast is ervaring heel belangrijk. Misschien niet in exact dezelfde rol, maar wel op hetzelfde vlak. Functies in media en marketing zijn niet altijd voetbal-gerelateerd, maar ervaring in beide gebieden is zeker waardevol.

En netwerken is ook belangrijk. Voetbal is zo’n wereldje waarin iedereen elkaar lijkt te kennen. Een uitgebreid netwerk helpt je om kansen aan te grijpen en zo nieuwe functies te overwegen, waardoor je weer ervaring opdoet.

jamie_richards_quote.png

Hoe heeft Hays jouw carrière geholpen?

Op het moment dat deze functie beschikbaar kwam, was ik in Glasgow werkzaam voor de Commonwealth Games. Hays was één van de recruiters die ik frequent sprak, dus zodra ik deze functie zag via Hays op de Manchester City website heb ik direct gesolliciteerd.

Ik sprak met de recruitment consultant, die zeer vriendelijk en behulpzaam was. Hij sprak vervolgens met de club, waarna we telefonisch een gesprek hadden. Hierop volgde een persoonlijk gesprek in Londen in het Hays kantoor.

Hays was zeer behulpzaam gedurende het proces, met heldere communicatie en door mijn vragen goed te beantwoorden.

Had je altijd al de wens om te werken in de sport-industrie?

Ik heb inderdaad altijd deze intentie gehad. In mijn tijd bij de universiteit kwam ik tot de conclusie dat ik echt interesse en passie moest hebben voor hetgeen ik ging doen. Sport, en voetbal in het bijzonder, is waar ik het grootste deel van de dag mee bezig was, dus het leek me een goede match.

Na mijn afstuderen heb ik een Master in Sport Business Management behaald. Hierdoor begon ik mijn netwerk op te bouwen en steeds verder af te kaderen wat ik daadwerkelijk wilde met mijn carrière.

Ik sprak met een aantal carrière-adviseurs, die mij adviseerden om te starten buiten de industrie om ervaring en kwalificaties op te bouwen. Dat is precies wat ik gedaan heb.

Vervolgens heb ik gewerkt bij de Commonwealth Games in een financiële functie, waar ik heb geleerd over de eigenaardigheden van de sportwereld. En door deze ontwikkeling en focus ben ik zover gekomen als waar ik nu ben.

Heb je een plan om jouw educatie en kwalificaties naar een hoger niveau te tillen? Hoe investeer je in jouw continue professionele ontwikkeling?

Als volledig gekwalificeerd accountant, wordt er van je verwacht dat je continu blijft ontwikkelen op professioneel vlak. De regelgeving wordt regelmatig aangepast of zelfs compleet opnieuw opgesteld.

Via professionele instanties hou ik mijn kennis up-to-date, wat ongelofelijk waardevol is in mijn carrière.
 

|

Gelijkenissen tussen de wereld van voetbal en de wereld van werk