Leercontracten

Leercontracten: een oplossing voor de overgekwalificeerden en de onervaren

Universitaire diploma's zijn nog steeds nodig voor de meeste banen, maar afgestudeerden hebben een evenwicht nodig tussen opleiding en werkervaring om te voorkomen dat zij overgekwalificeerd of onervaren zijn.

Leercontracten - Hays.nl
Leestijd: 4 minuten | Door: Hays HR

Er zijn een aantal beroepen waar het hebben van een diploma van het grootste belang is, zoals die binnen de accountancy & finance, juridische, technische en life sciences sector. Werkgevers die op zoek zijn naar kandidaten in deze sectoren, verlangen dat kandidaten de basis academische kwalificaties of diploma’s hebben die ervoor zorgen dat ze over de nodige technische vaardigheden en kennis beschikken om de taak uit te voeren. Echter, ervaring weegt ook zwaar.

Verkrijg een voorsprong

Het is geen geheim dat universitair afgestudeerden, die beschikken over goede werkervaring, opvallen tijdens het zoeken naar werk. Werkervaring geeft afgestudeerden een duidelijk voordeel ten opzichte van degenen die dat niet hebben.

Werkervaring is ook van cruciaal belang voor degenen die een MBA of verdere kwalificaties onmiddellijk na het behalen van hun diploma overwegen. De eisen voor een MBA  zijn meestal dat je een zekere mate van werkervaring als bagage moet hebben.

Voor degenen die te vroeg in hun carrière of nog voordat ze zich begeven op de arbeidsmarkt doorstuderen - zoals postdoctoraal -, is er een risico dat hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt zal worden belemmerd omdat ze te academisch gekwalificeerd zijn en niet voldoende commerciële ervaring en scherpzinnigheid hebben.

In het Verenigd Koninkrijk werd onlangs onthuld dat er een 2,2 procent daling was van het aantal afgestudeerden in de leeftijd 21 tot 30 in geschoold werk, vergeleken met een jaar eerder. Daarom is het geen verrassing dat het aantal 18-jarigen met leercontracten in het Verenigd Koninkrijk is gestegen met bijna 20 procent sinds 2010.

Leercontracten kunnen de oplossing zijn

Het Verenigd Koninkrijk heeft een geavanceerd en doeltreffend systeem van leercontracten dat wordt geroemd door landen over de hele wereld. In China wil de regering de niveaus van vaardigheden verbeteren om het kritische tekort daaraan binnen de high-skill beroepen in te vullen. Het Chinese Ministerie van Onderwijs heeft een beleid geïntroduceerd om met verschillende leercontracten het Britse model na te streven, met als doel de kwaliteit van de werknemers te verhogen.

ER IS EEN MISMATCH TUSSEN DE BESCHIKBARE EN DE BENODIGDE VAARDIGHEDEN

Niet alleen in China of Azië, maar over de hele wereld is er een mismatch tussen vaardigheden die nodig zijn op de arbeidsmarkt en die van het beschikbare talent. Leercontracten kunnen de oplossing zijn om het gat naar vaardigheden te dichten, jeugdwerkloosheid te beëindigen en professionals te ontwikkelen die zijn uitgerust met de vaardigheden die werkgevers nodig hebben in onze wereld van werk.

Werkgevers zoeken talenten met vaardigheden en ervaring om op een rijdende trein te stappen, en die direct waarde toe kunnen voegen aan hun organisatie. Leercontracten zijn een bijzonder gunstige oplossing in sectoren zoals de bouw, waar je wordt uitgerust met de praktische vaardigheden die werkgevers op de werkvloer nodig hebben. Deze vorm van training, of soortgelijke branche-specifieke programma's, combineert meestal klassikaal leren met on-the-job training om een duidelijk carrière ingangspunt te verschaffen.

Leercontracten werden door onze CEO Alistair Cox gezien als een belangrijk onderdeel van een oplossing voor het tekort aan vaardigheden, waarin we ook schrijven in de Hays Global Skills Index. Alistair legt uit: "Onderwijs en opleidingsprogramma's moeten beter worden afgestemd op wat de economie nodig heeft".

Houdingen ten opzichte van leercontracten

De Hays Global Skills Index identificeerde enige tijd geleden een dreigend tekort aan vaardigheden in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Spanje, Japan en ga zo maar door, maar hoe kwamen we tot dit punt?

Sommige mensen achten het tekort aan vaardigheden het resultaat van een onderwijssysteem dat er niet aan heeft voldaan jongeren voor te bereiden op het beroepsleven. Terwijl anderen menen dat werkgevers zich te weing inspannen om werknemers te trainen tot academici.

Een recente studie, uitgelicht in de Hays Journal, suggereert dat gebrek aan kennis bij ouders over leercontracten, een barrière kan zijn bij studenten om dit te overwegen als een optie. Uit de Barclays Apprenticeships Study onder 1.000 universitaire studenten bleek dat 42 procent zei dat hun ouders de belangrijkste beïnvloeder waren bij het nemen van beslissingen over de verdere opleiding en werk. Maar van de 1.000 ondervraagde ouders hadden slechts acht procent vertrouwen in hun kennis over leercontracten, terwijl 65 procent geloofde dat de universiteit de beste optie was voor hun kind.

Kan de voorkeur voor universitair onderwijs de kansen op de arbeidsmarkt van de volgende generatie verstikken?

Wat brengt de toekomst ons?

Veel werkgevers hebben met succes leercontracten gebruikt om entry-level talent binnen te loodsen en ze te trainen in de vaardigheden die ze nodig hebben. Hoewel door de technologische vooruitgang een aantal van de carrièremogelijkheden komt te vervallen -denk maar aan banen in de landbouw en industrie die nu worden uitgevoerd door robots en machines- biedt het ook een fantastische kans om nieuwe of aangepaste beroepen te creëren, zoals onderzocht in de nieuwste Hays Journal.

VOOR ELKE 20 BANEN VERLOREN DOOR AUTOMATISERING, ZULLEN ER 13 WORDEN VERKREGEN

Leslie Wilcocks, hoogleraar Technologie, Werk en Globalisering aan de London School of Economics (LSE), wordt geciteerd in de Hays Journal met: "Voor elke 20 arbeidsplaatsen die verloren gaan door het gecombineerde effect van de technologie, digitale fabricage, Internet of Things, big data, kennis van automatisering en robotica, zullen er 13 voor in de plaats komen ".

Samen met deze nieuwe en geëvolueerde rollen komt een kans voor bedrijven om hun leercontracten te verbeteren, aan te passen en te verfijnen. Leercontracten worden waarschijnlijk meer op maat gemaakt, ingewikkelder en, uiteindelijk de moeite waard.

Samenvattend

Heden ten dage zullen werkgevers en werkzoekenden de voordelen van een leercontract moeten erkennen. Voor werkgevers verminderen zij het vaardighedentekort en creëren duurzame trajecten voor de ontwikkeling hiervan. Voor werkzoekenden bieden ze een solide basis voor het gekozen beroep en leren werkzoekenden de vaardigheden die werkgevers nodig hebben zodat zij niet alleen toe kunt treden, maar ook kunt uitblinken in de wereld van werk.

[Een deel van dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in de Classified Post Career Guide / Career Doctors sectie, hier te lezen]

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.
 

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.