Skip to content
Hays Recruiting experts worldwide
  1. Ik ben
    Ik ben
  2. Heb je al een login voor hays.nl of hays-response.nl log dan in met je bestaande gegevens

Stijging aantal vacatures: streeft Noord-Brabant de Randstad in 2016 voorbij?

Als expert op het gebied van recruitment houden wij u graag op de hoogte van de trends en ontwikkelingen in uw vakgebied. Als werknemer doet u er goed aan om voortdurend op de hoogte te blijven van deze trends en ontwikkelingen, ook als u op dit moment niet op zoek bent naar een andere baan.

In dit artikel leest u wat het marktaandeel in aantal vacatures van uw vakgebied is, in combinatie met het gegeven of dit is gegroeid of is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast gaan we ook in op de verdeling tussen de provincies: waar groeit het aantal vacatures en waar daalt dit aantal?

In het derde kwartaal van 2016 werden er in totaliteit ruim 485.000 nieuwe online vacatures geplaatst, dit is een stijging van 31,7% ten opzichte van het derde kwartaal in 2015 en een groei van 5,6% ten opzichte van Q2 in 2016. Hoewel het aantal vacatures in totaliteit dus is gestegen, is het aandeel van vacatures voor hoger opgeleiden gedaald: van 47% in Q3 2015 naar 43% in Q3 2016.

Vacatures marktaandeel per provincie - Hays.nl
 

Zoals in de bovenstaande grafiek te zien is, is het marktaandeel van vacatures in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht gedaald, iets dat wellicht tegen de verwachting ingaat. Opvallend is verder het feit dat Noord-Brabant als enige van de top 3 een stijging in het marktaandeel heeft ondergaan, en dit betreft daarbij nog eens de grootste stijging van alle provincies, namelijk 0,7%. Het is al langer bekend dat Noord-Brabant hard aan de weg timmert, door gezond ondernemerschap te stimuleren. De vraag is dus of Noord-Brabant binnenkort de Randstad voorbij gaat streven.
 

vacatures marktaandeel per specialisme - hays.nl

In de bovenstaande grafiek is te zien dat het verschil in marktaandeel van de beroepsklassen ICT en Verkoop & Handel, nummer 1 en 2, steeds kleiner wordt ten opzichte van de andere beroepsklassen. De beroepsklassen Engineering en Verzekeringen & Financiën dalen echter ook. De beroepsklasse ‘Gezondheidszorg en welzijn’ stijgt het snelst, met een stijging van 0,8% ter opzichte van een jaar geleden, terwijl het marktaandeel van de grootste beroepsklasse ICT het hardst afneemt, namelijk met 1,7%.

Bron: Hays baseert zich in deze analyse op cijfers van Jobfeed, dat het unieke aantal online geadverteerde vacatures in Nederland in kaart brengt. Jobfeed is een initiatief van Textkernel B.V. Download hier het volledige rapport.


Wij hopen dat u het bovenstaande advies nuttig heeft gevonden. Wij publiceerden eerder: