Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Wat zijn de meest gevraagde programmeertalen per provincie?

De IT-arbeidsmarkt was in de afgelopen drie kwartalen enorm in beweging en de ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Dit zorgt ervoor dat developers zich continu moet blijven ontwikkelen, om zo aantrekkelijk te blijven voor (toekomstige) werkgevers. Maar ook andere werknemers doen er goed aan om te leren programmeren.

Leestijd: 2  minuten | Door: Hays IT


Met behulp van de statistieken van Jobfeed, kijken we niet alleen naar de meest gevraagde programmeertalen, maar onderzoeken we ook de trends en ontwikkelingen van de online vacatures in de verschillende provincies. In welke provincies worden bijvoorbeeld de meeste Java ontwikkelaars gezocht?

Voor dit artikel keken we naar de vacatures op hbo- & w.o. niveau, met een plaatsingsdatum tussen 1 januari 2016 en 30 september 2016. Het aantal online vacatures is tot stand gekomen door rekening te houden met zowel de vacatures van de directe werkgever als die van personeels- en wervingsbureaus.

Welke programmeertalen vormen de top 3?

In ons eerdere artikel ‘Streeft Noord-Brabant de Randstad in 2016 voorbij?’ was al te lezen dat de beroepsgroep IT het grootste marktaandeel qua online vacatures in Nederland had. Het marktaandeel van IT neemt overigens wel af ten opzichte van de andere beroepsgroepen. Het aantal gevraagde developers blijft echter nog steeds groeien, zo valt ook te lezen in de Hays Heartbeat IT.

Programmeertalen - Hays.nl
In de bovenstaande grafiek is te zien dat PHP de meest gevraagde programmeertaal is, maar dat het verschil met Java en .NET veranderlijk is. In het tweede kwartaal van 2016 werden er bijvoorbeeld meer .NET programmeurs dan Java ontwikkelaars gezocht, terwijl dit in het derde kwartaal andersom was.

Wat zijn de provinciale ontwikkelingen van de programmeertalen?

Er zijn per provincie veel verschillen tussen het aantal online vacatures, zo ook op het gebied van gevraagde programmeertalen. Noord-Holland is de provincie waar zich de meeste online vacatures voor PHP Programmeurs en Java Developers bevinden, maar voor diegenen die .NET beheersen is Zuid-Holland de ‘place to be’. Het verschil in het aantal online vacatures voor PHP Programmeurs en Java Developers in de verschillende provincies wordt gedurende het jaar steeds kleiner, terwijl er op het gebied van .NET Programmeurs al nauwelijks verschillen te bespeuren zijn tussen Zuid-Holland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Utrecht.

PHP Programmeur - Hays.nl
Op het gebied van PHP Developer vacatures is een opmerkelijke trend zichtbaar. Hoewel er in bijna elke provincie in Q3 minder vraag naar PHP Programmers was, steeg de vraag naar deze professionals juist in Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Java Developer - Hays.nl
Het aantal online Java Developer vacatures neemt vooral in Noord-Holland af, terwijl deze in de andere provincies nagenoeg gelijk blijft. De verschillen tussen de provincies neemt vooral in het derde kwartaal af.

.NET Programmeur - Hays.nl
Zoals aangegeven zijn de verschillen tussen de provincies qua online .NET Programmeurs vacatures niet groot. Er is een groot verschil te zien tussen de provincies waar veel om .NET Programmeurs gevraagd wordt ten opzichte van de provincies waar nauwelijks naar deze profielen wordt gevraagd.

Tot slot…

Zoals te zien is in de bovenstaande grafieken is de markt enorm in beweging. Onze IT consultants adviseren u graag over toekomstige mogelijkheden.

Mocht u bovenstaand artikel met interesse hebben gelezen, zijn de volgende artikelen wellicht ook wat voor u:

Hays baseert zich in deze analyse op cijfers van Jobfeed, dat het unieke aantal online geadverteerde vacatures in Nederland in kaart brengt. Jobfeed is een initiatief van Textkernel B.V.

|

Lees ook artikelen over andere branches