Lastige vragen tijdens sollicitatiegesprek

Lastige vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Je zit midden in een gesprek en alles verloopt naar wens. Je hebt je goed voorbereid op de meest gestelde vragen, maar dan vraagt de interviewer een eenvoudige vraag: “Bent u getrouwd?” of “Heeft u een kinderwens?”. Mogen zij deze vraag stellen? En hoe antwoord je daarop?

Lastige of onwettige vragen sollicitatiegesprek - Hays.nl

In de meeste gevallen wordt zo'n vraag in alle onschuld gesteld, en is het puur een interesse-vraag. Maar, de vraag heeft niets te maken met jouw kwaliteiten en geschiktheid.

Onwettige vragen

De wet tegen seksuele discriminatie en rassendiscriminatie verbiedt elke vorm van discriminatie door werkgevers op basis van geslacht, ras, nationaliteit of handicap.

Wanneer je weet welke soort vragen wettig en onwettig zijn, en je kent de techniek om dergelijke antwoorden te onderscheppen, dan kan je efficiënt antwoorden in dergelijke situaties.

Omgaan met discriminerende of lastige vragen tijdens je sollicitatiegesprek

Hoe ga je nu om met een situatie waarin tijdens het sollicitatiegesprek een gevoelige of discriminerende vraag wordt gesteld, met betrekking tot geslacht, ras of handicap? 

Hier volgen enkele antwoorden op vragen die niet gesteld mogen worden, zoals “Bent u gelovig?”, “Valt u op mannen of vrouwen?”, “Bent u zwanger, of van plan dit te worden?” of “In welk land bent u geboren?":

  • Vertel de interviewer beleefd dat je op een dergelijke ongepaste of onwettige vraag niet wenst in te gaan. Je mag hem er gerust vriendelijk op wijzen dat hij een dergelijke vraag niet stellen mag.
     
  • Antwoord als volgt: “Het spijt me, dit verbaast me, ik begrijp niet wat deze vraag met mijn carrièreplannen te maken heeft?”
     
  • Negeer de ongepaste vraag en ga dieper in op de bezorgdheid die aan de basis ervan ligt. Je kan bijvoorbeeld zeggen “Ik denk dat wat u vraagt ... is”. Jij kiest het antwoord dat je aan de interviewer wenst te geven.
     
  • Het is belangrijk om te beseffen dat, hoewel het gerechtvaardigd zou zijn om het antwoord op een ongepaste vraag te weigeren, dit zou kunnen betekenen dat je geen baan aangeboden krijgt. Geef jouw gesprekspartner het voordeel van de twijfel voor de duur van het gesprek. Beslis daarna of je voor de organisatie wenst te werken.

Behoud de controle

Hoewel onwettige vragen vaak ontstaan uit een echte interesse, moet je op je hoede blijven voor andere drijfveren.  

Het is essentieel dat je je rechten kent en dat je weet hoe je ongepaste, lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek kunt onderscheppen. Wees tactvol en je behoudt de controle over het gesprek. Antwoord bondig en ga verder naar een volgend onderwerp, of negeer de vraag volledig en breng het gesprek op een ander onderwerp.

Lees hier wat de meest gestelde vragen zijn tijdens het sollicitatiegesprek of hoe je antwoord geeft op de vraag Waarom wil je hier werken?