Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

FAQ

Van VAR naar Wet DBA

Op 1 mei 2016 is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in werking getreden en de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verdwenen. De periode tot 1 juli 2018 zal als een overgangsperiode dienen waarin de Belastingdienst coulant omgaat met overtredingen.
 
Hays Modelovereenkomst, wet DBA - hays.nlHays DBA Scan, wet DBA - hays.nl


Hoe werkt de Wet DBA in de praktijk?

Per mei 2016 kunnen ZZP’ers werken met ‘modelovereenkomsten’ die vooraf door de Belastingdienst dienen te worden goedgekeurd. In deze overeenkomst staat de relatie tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer zodanig beschreven, dat deze niet leidt tot een dienstbetrekking. Zolang beide partijen daarna ook in de praktijk werken conform de bepalingen uit de modelovereenkomst, hebben zij vooraf de zekerheid dat de relatie niet als een arbeidsrelatie binnen dienstbetrekking zal worden beoordeeld.

Mocht de Belastingdienst bij een controle toch constateren dat partijen niet conform de goedgekeurde modelovereenkomst samenwerken en er daardoor sprake is van een dienstbetrekking, kan de opdrachtgever een naheffing ontvangen voor het betalen van loonbelasting en sociale premies en een eventuele boete. Een zelfstandige heeft dan mogelijk (met terugwerkende kracht) geen recht op zelfstandigenaftrek en eventuele fiscale voorzieningen. Naleving van de goedgekeurde modelovereenkomst is dus essentieel.

Hays heeft een goedgekeurde modelovereenkomst die inhoudelijk goed aansluit bij de gewenste samenwerking tussen alle betrokkenen. Gecombineerd met de Hays DBA Scan adviseert Hays u graag hoe de samenwerking kan worden aangepast zodat deze voldoet aan de eisen van de Wet DBA.

Bekijk het seminar Wet DBA

Hays heeft een seminar gegeven over de Wet DBA. In dit seminar spraken fiscale en arbeidsrechtelijke specialisten van Deloitte en AKD over de actuele stand van zaken en heeft Hays als recruitment organisatie en medeoprichter van branche-organisatie Bovib de zaak bezien vanuit het licht van de recruitment sector. Bekijk hier een samenvatting van het seminar.

Hays Modelovereenkomst

Hays beschikt over een goedgekeurde modelovereenkomst, waardoor u veilig en praktisch ZZP'ers kunt blijven inhuren.

Hays Modelovereenkomst

Hays DBA Scan

Krijg eventuele risico's in uw organisatie zichtbaar en verklein ze met onze Wet DBA Scan.

Hays DBA Scan

Neem contact met mij op.

Wilt u meer informatie of heeft u interesse in een DBA-scan? Wij nemen graag contact met u op.

Ik heb een vacature

Hays Talent Solutions