Sales engineer

Een carrière als Sales Engineer?

We zien een toename van het aantal sales engineer vacatures. 10% van het huidige totaal aantal engineering vacatures bij Hays Nederland zijn salesgerichte vacatures.

Sales engineer | Sales engineer vacature - Hays.nl

De huidige economische situatie maakt dat organisaties hard en creatief aan de slag moeten om nieuwe klanten binnen te halen. Bij organisaties uit de techniekbranche neemt dan ook de vraag naar sales engineers toe.

Wat is een sales engineer?

Een sales engineer is verantwoordelijk voor het adviseren over, en verkopen van, complexe technische producten. Een sales engineer heeft verstand van technische producten én beschikt over sterke commerciële vaardigheden.

De perfecte kandidaat voor een sales engineer vacature

Werkgevers hebben de voorkeur voor een kandidaat die een technische opleiding afgerond heeft en daarnaast een gevoel heeft ontwikkeld voor commercie.  

Deze kandidaten zijn echter schaars. Een techneut pur sang, met een hoog genoten technische opleiding wil uitgedaagd worden op technisch vlak, en wordt over het algemeen niet geïnspireerd door salesplannen, targets en  verkoopcijfers.

De perfecte kandidaat vinden voor een sales engineer vacature is dus niet gemakkelijk.

De geboren Sales Engineer

Uit ervaring blijkt dat een succesvolle sales engineer echter niet altijd een afgeronde technische studie hoeft te hebben. Affiniteit met techniek en het hebben van kennis van de markt zijn wél randvoorwaarden voor succes.

Soft skills, zoals een flinke dosis doorzettingsvermogen, sterke overtuigingskracht, en goede communicatieve vaardigheden, zijn daarnaast onmisbaar in elke salesfunctie.

Veel van de kandidaten die via Hays als sales engineer aan het werk gaan, zijn kandidaten die in het verleden de mts, of een soortgelijke opleiding hebben gevolgd. Ze hebben een start gemaakt met een technische opleiding maar kozen later voor een andere studierichting of carrière. Niet zelden zijn de vervolgopleidingen algemener of commerciëler van aard.

Zo ontstaat eigenlijk het perfecte sales engineer profiel. Een kandidaat met basiskennis van techniek, affiniteit met de branche en in het bezit van de gewenste commerciële en communicatieve vaardigheden

Ben ik een Sales Engineer?

Niet elke engineer heeft het in zich om een sales engineer te worden. Verkopen en adviseren moet je liggen.

Ben je een echte techneut en wil je je niet met verkoopcijfers bezighouden? Dan moet je dat ook niet doen. Mensen stijgen pas boven zichzelf uit als ze doen wat ze leuk vinden.

Engineers die zich wel aangetrokken voelen door het salesvak en graag anderen adviseren over hun passie, zullen op zoek moeten gaan naar een werkgever die bereid is te investeren in hun talent.

Een engineer, met technische kwaliteiten en interesses, en daarnaast  de motivatie en de bereidheid om zich te ontwikkelen tot sales engineer is enorm waardevol voor een organisatie. Zij zijn de perfecte kandidaat voor de sales engineer vacature.

Een inhoudelijk advies en een gesprek op maat met een sparringpartner van niveau spreekt tenslotte iedere (nieuwe) klant aan.

Ben je op zoek naar meer loopbaanadvies, zoals tips voor je sollicitatiegesprek of het downloaden van een cv template? Klik dan hier.

block volg hays op social

Follow us on social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Follow Hays on Facebook - Hays.nl
Follow Hays on Instagram - Hays.nl

block zoek vacatures

Search jobs

We believe the right job can change your life.

block carriere advies logo

Career coach - Hays.nl

Usp's candidates

Why candidates choose us

Why people choose Hays