De IT'er wordt steeds meer een teamplayer

De IT'er wordt steeds meer een teamplayer

IT'er wordt steeds meer een teamplayer - Hays.nl
Leestijd: 1 minuut | Door Rob Teeuwen - MSP Manager, voormalig sr. Section Manager IT

Van oudsher was het gebruikelijk dat de technische specialisten in de IT sector overwegend solistisch opereerden. Bij veel organisaties is de IT'er echter een teamplayer geworden en dat heeft alles te maken met veranderende organisatiemodellen en werkvormen.

Neem de succesvolle software development methode ‘agile/scrum’ om tot productontwikkeling te komen, waarbij ‘leren door te doen’ centraal staat. Dat wil zeggen: leren van elkaars initiatieven, expertise, successen en fouten. Binnen de methode zijn er onder andere zogenaamde sprintsessies: korte, intensieve trajecten die direct worden geanalyseerd om te inventariseren of en waar er eventuele verbeterpunten zijn.

Dit ‘kort op de bal zitten’ en intensief samenwerken doet een beroep op de social skills van de verschillende teamleden. Het is een uiterst effectieve manier om mensen beter samen te laten werken, elkaar te coachen, om hulp te vragen en dat ook aan te bieden. Het zorgt er enerzijds voor dat mensen de kans krijgen binnen een team te excelleren, maar laat het ook direct zien als er te weinig collegialiteit wordt getoond.

Het stereotype beeld van de IT'er die in de kelder van het gebouw zijn of haar werk doet is natuurlijk al lang achterhaald, maar de realiteit is wel dat de technisch specialistische IT'ers gemiddeld genomen niet de grootste teamplayers zijn. Dat is de afgelopen jaren flink veranderd en het is onze verwachting dat deze ontwikkeling verder doorzet.

De praktijk laat zien dat het intensief samenwerken van IT’ers in teams de all-over prestaties van een organisatie aanzienlijk kan verbeteren. Ondernemingen doen er dan ook goed aan veel aandacht te besteden aan de optimale samenstelling van hun teams. Ook op het gebied van recruitment is dat een uitdaging en een kans.

Lees ons rapport: soft skills binnen IT of ga direct naar de soft skill samenwerken, communicatieve vaardigheden of aanpassingsvermogen.

Block over de schrijvers Rob Teeuwen

Over de schrijver

Rob Teeuwen - MSP Manager bij Hays

Rob Teeuwen - Hays.nl

Eind 2007 is Rob vanuit de Sport & Lifestyle branche overgestapt naar recruitment. Bij Hays heeft hij zich gespecialiseerd in het bemiddelen van IT professionals. Een specialisme dat altijd in ontwikkeling is en diepgang vraagt voor het maken van de juiste match. Hij was verantwoordelijk voor het hele IT team en daarnaast ook voor ons Sales & Marketing team. Momenteel is Rob MSP Manager, inhouse bij één van onze klanten.

"Recruitment is complex. Gedurende de jaren heb ik de vaardigheden eigen gemaakt om succesvol te zijn in een vak waar alleen de nummer 1 positie telt. Daarom is recruitment voor mij net topsport waar ik veel plezier aan beleef."

Blogs van Rob:

Recruiting now widget NL

When you need the right talent, we have the expertise to help

Register your vacancy (non-binding)

block zoek vacatures

Search jobs

We believe the right job can change your life.

block volg hays op social

Follow us on social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Follow Hays on Facebook - Hays.nl
Follow Hays on Instagram - Hays.nl