IT’er kiest met detachering voor groei en interessante opdrachten

IT’er kiest met detachering voor groei en interessante opdrachten

IT’er kiest met detachering voor groei en interessante opdrachten - Hays.nl
Leestijd: 2½ minuut | Door Hays IT Contracting

De afgelopen jaren zijn steeds meer professionals actief geworden als ZZP’er. Ook in de IT-sector. Maar door de voortslepende onzekerheid rond de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties), zijn opdrachtgevers huiverig geworden om ZZP’ers aan te trekken. Detachering wordt als contractvorm juist steeds populairder. En een groot deel van de IT-professionals vindt dat prima.

Opvallend?

Op het eerste gezicht misschien wel. Wie wil zijn verworven zelfstandigheid opgeven voor een detacheringscontract? Maar zelfstandigheid is een gevoel en een hoog uurtarief niet heilig. Wie in dienst is bij een detacheerder krijgt daar veel voor terug.

Voor IT-professionals is opleiding en certificering bijvoorbeeld van groot belang om interessante opdrachten te kunnen blijven uitvoeren. Daarbij vinden veel IT’ers de rompslomp die bij een eigen onderneming komt kijken maar niets en werken zij graag voor grote organisaties die door complexe IT-trajecten gaan.

Juist deze corporates huren door de onzekerheid rond de wet DBA minder ZZP’ers meer in en halen vaker experts binnen via detacheringsbureaus.

ZZP = MKB

Opdrachtgevers en IT’ers overwegen dus steeds vaker diverse contractvormen. Niet alleen detachering, maar ook modellen waarbij de professional (op termijn) stopt als ZZP’er en via andere constructies interessante opdrachten blijft doen.

Bijvoorbeeld via een payroll- of een temp-to-perm-constructie. In beide gevallen komt de IT’er (na verloop van tijd) in dienst bij de opdrachtgever en is zelfstandige af. Natuurlijk zal een deel van de ZZP’ers dit als onwenselijk beschouwen. En voor wie zelf voldoende opdrachtgevers heeft en met kwalitatieve modelovereenkomsten werkt, is dat prima. Je ziet bovendien dat ZZP’ers in toenemende mate voor opdrachtgevers in het MKB-segment gaan werken.

Passende oplossing

Momenteel zie ik dat opdrachtgevers kritisch kijken naar een passende oplossing voor hun vraag. Zijn zij op zoek naar ‘extra capaciteit’ of juist naar ‘externe expertise’? Waarbij de capaciteitsvraag vaak via diverse contractvormen kan worden opgelost en voor expertise juist een beroep wordt gedaan op ZZP’ers.

Professionals zelf durven ook breder te denken. Een groeiende groep IT’ers staat er voor open om de ZZP-status in te ruilen voor een andere contractvorm. En dat is niet zo vreemd. Projecten in de IT-branche hebben vaak een lange looptijd. Dit betekent dat professionals jaarlijks maar een beperkt aantal opdrachtgevers hebben, soms zelfs maar één. En dat is een probleem met de huidige wetgeving die vereist dat je als ondernemer meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd bedient.

Daarnaast is bijblijven op gebied van scholing zeer belangrijk in de IT-sector. Wie een jaar niet aan opleiding doet en bijvoorbeeld certificeringen mist, wordt snel minder waardevol voor de markt. Wie in dienst is bij een detacheerder krijgt de benodigde opleiding en scholing aangeboden en blijft gegarandeerd op niveau.

Ook de administratie wordt gedaan door het bureau, waardoor de IT’er zich kan concentreren op de inhoud en kan groeien als professional. Op deze manier blijven IT’ers waardevolle experts die door opdrachtgevers ook voor toekomstige, uitdagende projecten gevraagd zullen worden.

Flexibel blijven

Als recruitmentorganisatie helpen wij IT-professionals in hun ontwikkeling en werkgevers bij de zoektocht naar de juiste technologische talenten. Voor professionals is het vaak de afweging: willen ze per se verder als ZZP’er, of staan ze ook open voor andere contractvormen als bijvoorbeeld detachering of temp-to-perm?

En werkgevers moeten zich bij het rekruteren van nieuwe medewerkers afvragen waar zij nu echt naar op zoek zijn. Is dat extra capaciteit, speciale expertise of advies? Om pas daarna te bekijken wat de beste contractvorm is.

Zo blijven beide partijen flexibel, zonder in dogma’s te vervallen. Die flexibiliteit is keihard nodig en past in een moderne arbeidsmarkt waar projectmatig wordt gewerkt en expertise wordt ingehuurd naar behoefte. Daarin hebben we zowel detachering als ZZP hard nodig. Door daar met een open blik naar te kijken, sluiten opdrachtgevers en professionals in de IT-sector aan bij de moderne arbeidsverhoudingen.

Onze voorspelling is dat de IT-markt iets minder ZZP en wat meer detachering wordt. En dat zowel werkgevers als IT-professionals daar geen enkele moeite mee hebben.

block volg hays op social

Follow us on social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Follow Hays on Facebook - Hays.nl
Follow Hays on Instagram - Hays.nl

block zoek vacatures

Search jobs

We believe the right job can change your life.

Block SFMC contact fomr

Get in touch for a free consultation

  •  
     By submitting this form you indicate that you are aware of our privacy policy that explains what we do with your personal data.

block ik heb een vacature

Recruiting now?

We believe the right person can transform your business.