De razendsnelle ontwikkeling van Risk & Compliance

De razendsnelle ontwikkeling van Risk & Compliance

In de financiële sector hadden compliance officers en risk managers in het verleden weinig aanzien. Na de financiële crisis in 2008 veranderde dat drastisch. De vraag naar hooggekwalificeerde interne controleurs en risicomanagers steeg (net als hun salaris). De functies van risk & compliance horen bij elkaar, maar staan ook steeds meer op zichzelf. En deze groeien uit tot misschien wel de meest kansrijke en gewilde posities in de sector.

risk & compliance - Hays.nl

Na de crisis in 2008 lag de financiële sector onder een vergrootglas. Politici, klanten en samenleving eisten verandering. Als gevolg kreeg de branche te maken met strengere wetten en aangescherpte regelgeving. Toezichthouders grijpen bovendien sneller en harder in wanneer het misgaat. instellingen worden omgezet in beleid en aantoonbaar worden nageleefd.

Het nieuwe risk & compliance

Daarmee steeg niet alleen de vraag naar hoogopgeleide specialisten op het gebied van risk & compliance, maar veranderden de functies zelf ook. Risk & compliance werden bredere vakgebieden en staan door de toegenomen complexiteit steeds meer op zichzelf. “Dat vraagt om wezenlijk nieuwe risk & compliance functionarissen”, zegt Diederick Kavelaars, manager Finance & Banking bij Hays. “Iets waar grote organisaties zich steeds meer bewust van worden. Het back office karakter dat deze functies hadden, is veranderd in een veelzijdige benadering. Communicatievaardigheden en het vermogen om te gaan met een veelheid aan belanghebbenden, onder wie klanten en investeerders, zijn nu net zo wenselijk in deze functies als een gedegen begrip van wetgeving en risico’s.”

Regels en risico’s

Naast de druk van wet- en regelgeving en de vraag naar nieuwe vaardigheden, zitten ook de producten in de financiële wereld veel ingewikkelder in elkaar dan vroeger. Volgens Kavelaars nog een reden voor scheiding van de functies: “Als risk manager of compliance officer moet je inhoudelijk op de hoogte zijn van de risico’s of regels rond nieuwe producten. Door de toegenomen complexiteit vraagt dit in toenemende mate om professionals met een specialisme. Toppers die alles weten van de risico’s of juist van de regels, het is teveel om overal diepgaand van op de hoogte te zijn.”

CRO en CCO

Dat risk & compliance serieus worden genomen, is ook af te leiden aan de positie van de hoogste functionaris op dit gebied in een organisatie. Die bevindt zich steeds vaker op het niveau van de Raad van Bestuur (Chief Risk Officer), waar dit voorheen nog vaak in de portefeuille van de CFO zat. In de Verenigde Staten gaan sommige corporates al een stap verder en heeft ook de Chief Compliance Officer een direct lijntje met de CEO. Kavelaars: “In Amerika zien we een duidelijke trend waarbij niet alleen de CRO, maar ook de CCO die rechtstreeks rapporteert aan de CEO. De CCO maakt soms zelfs deel uit van de board. Dit zal in de nabije toekomst ook bij ons vaker gaan gebeuren.”

Van ‘sukkel’ naar ‘ster’

De financiële sector gaat door een periode van grote reorganisaties. De werkgelegenheid in de branche staat op vrijwel alle gebieden onder druk. Dankzij de druk van samenleving en toezichthouders, is het vakgebied van risk & compliance de uitzondering op de regel. Hier groeit de vraag naar compliance officers en risk managers met inhoudelijke en sociale skills juist sterk. Zo transformeert de voormalige ‘sukkel van de sector’ die vaak ‘nee’ moest verkopen, naar de nieuwe ‘ster van sector’ die zorgt voor accountability, transparantie en een geloofwaardig verhaal naar klanten en samenleving.

block volg hays op social

Follow us on social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Follow Hays on Facebook - Hays.nl
Follow Hays on Instagram - Hays.nl

Block SFMC contact fomr

Get in touch for a free consultation

  •  
     By submitting this form you indicate that you are aware of our privacy policy that explains what we do with your personal data.

block ik heb een vacature

Recruiting now?

We believe the right person can transform your business.