This site uses cookies. If you continue you consent to this but you may change your cookie settings at any time.

Persbericht

Contact

Baan van de Toekomst
Logistiek & Supply Chain

Digitalisering, altijd en overal toegang hebben tot informatie, andere manieren van samenwerken en flexibilisering van arbeid; het zijn voorbeelden van trends die grote impact hebben op onze arbeidsmarkt.
 

Bovenstaande ontwikkelingen gelden zeker in de sector van logistiek & supply chain.

De logistiek is een specialistische sector met een brede impact, die iedereen raakt. Op diverse thema’s zoals milieu, leefbaarheid, digitalisering, deeleconomie, transport en personenvervoer. De logistieke & supply chain sector heeft daarmee een duidelijke maatschappelijke betekenis. Die betrokkenheid zien wij terug bij de bedrijven en professionals in de markt. De sector innoveert en digitaliseert

Ruim 350 respondenten gaven hun visie op de toekomstige logistieke en supply chain sector. Zij deelden hun kennis van en visie op de ontwikkeling van werkgelegenheid binnen de sector en de toekomst van hun eigen functiegroep.

Hieronder worden de belangrijkste conclusies uit het onderzoek uitgelicht. Voor meer infomatie leest u het volledige onderzoeksrapport, of een samenvatting van de onderzoeksresultaten.

Highlights Baan van de Toekomst Logistieke sector

  • De grootste concurrentie in 2030 wordt verwacht van bedrijven binnen de branche
  • 61% acht het reëel dat drones in de toekomst worden ingezet in de logistiek
  • 73% van de respondenten vindt automatisering en robotisering in warehouses en productiefaciliteiten noodzakelijk om 24/7 te kunnen draaien
  • Volgens 96% zijn slimme logistieke processen nodig om steden in 2030 leefbaar te houden
  • 60% voorziet dat menselijke chauffeurs in de toekomst (deels) worden vervangen door computers in het wegvervoer
  • Volgens 59% bestaan er in 2030 geen bedrijven meer die grote voorraden aanhouden
  • Twee derde denkt dat in 2030 10% tot 30% van het huidige aantal banen in de sector is verdwenen
  • 37% denkt dat de politiek aanstuurt op een arbeidsmarkt met voornamelijk flexibele banen
     

Banen van de toekomst

Baan van de Toekomst in de logistieke & supply chain sector - hays.nl

Logistieke programmeur-planner

Automatische processen en autonome vervoersmiddelen bieden veel mogelijkheden voor snelle, efficiënte en milieuvriendelijke logistiek. Deze processen moeten echter worden ingericht door slimme professionals met verstand van ICT, logistiek en planning. De logistieke programmeur-planner brengt de verschillende werelden samen en zorgt met creatieve oplossingen dat alles op rolletjes verloopt. De logistiek planner van de toekomst programmeert planningen in de systemen. Hij zorgt voor de verbindingen tussen warehouses, mobiliteitssystemen en klantsystemen.

Voorspellende supply chain data-analist

Dankzij ubiquitous connectivity (IoI), automatisering en koppeling van logistieke processen, komt er steeds meer data vrij. Deze data zijn een bron van informatie voor het optimaliseren van de logistieke & supply chain: de keten verbeteren. De supply chain analist verzamelt en analyseert deze data en weet dit om te zetten in waardevolle stuurinformatie voor directies en management. Inzet van ‘predictive data’ wordt hierin de kern. Marktinformatie, weersvoorspellingen en consumentsentimenten worden gecombineerd en verwerkt naar essentiële informatie voor transport. In de toekomst worden ‘predictive data’ een steeds belangrijker deel van onze date en wordt de analist in toenemende mate een voorspeller. Dit zal uiteindelijk leiden tot accurate voorspellingen waarmee klanten precies worden bediend en kosten bespaard.

Auditor circulaire logistiek

Consumenten, bedrijven en de maatschappij als geheel, kijkt steeds meer naar de impact van een product of dienst op het milieu. Hoe vriendelijk is een bedrijf of organisatie voor zijn of haar omgeving? Wat draagt het bij en welke schade breng het toe? Logistieke processen zullen in de toekomst transformeren van ‘milieuvervuilers’ naar ‘energie-opwekkers’. Auditors in circulaire logistiek gaan deze nieuwe business modellen ontwerpen en de effecten van logistiek op de maatschappij uitleggen en transparant maken voor de maatschappij.

High tech transport verkeersleider

Zoals de verkeersleider vliegtuigen begeleidt, controleert de high tech transport verkeersleider de autonome transportsystemen. De mens controleert zo de systemen die uiteindelijk de transportsystemen controleren. De professional als laatste redmiddel wanneer zaken fout gaan. De high tech verkeersleider heeft als taak ongelukken te voorkomen en zal onder een hoge werkdruk moeten presteren en veel verantwoordelijkheid kunnen nemen.

|

Ontvang een exemplaar

Visie op recruitment

Trends & Opinie