Vrouwen en mannen hebben gelijke carrierekansen

Vrouwen en mannen hebben gelijke carrierekansen

Jolanda Sappelli werkt al jaren in de financiële sector, altijd in het vakgebied van Human Resources. Succes hebben en carrière maken, heeft voor haar te maken met de wil om ervoor te gaan en jezelf geen beperkingen op te leggen. Flexibel werken is voor haar een vanzelfsprekendheid. Dat doet ze als directeur zelf ook.

Leestijd: 4 minuten | Een interview met Jolanda Sappelli - Directeur HR bij a.s.r.

Welke (leiderschaps)rollen hebt u zelf vervuld?
“Ik heb verschillende rollen en verantwoordelijkheden gehad, zowel nationaal als internationaal, voor kleinere en grote organisaties. Ik bleek leidinggeven leuk te vinden en ontwikkelde de competenties om dit goed te doen. Mijn internationale rollen vond ik erg uitdagend, omdat je werkt met verschillende culturen. In Nederland zijn wij toch wat ‘broodje kaas’. Wat me veel voldoening geeft in mijn huidige functie is de samenwerking met alle onderdelen van het bedrijf. Het wordt onderkend dat wij toegevoegde waarde leveren, daar werken we hard voor.”

Was een leidende rol een duidelijk doel in uw carrière?
“Leidinggeven was geen specifieke keuze, ik rolde erin. Ik werk graag samen met mensen. In het begin van mijn carrière werkte ik als bedrijfsjurist en ik kwam via een omweg terecht in HR en zo in een leidinggevende positie. Daarin heb ik mij steeds verder ontwikkeld. Op een bepaald punt wordt leidinggeven dan ook een ambitie.”

29% van de Nederlandse vrouwen zegt in het onderzoek dat zij in hun huidige functie onvoldoende ruimte ervaart om hun ambities te communiceren. Van de mannen zegt 33,3% dit. Verbazen deze cijfers u?
“Ja, zelf heb ik die belemmering niet ervaren. Voor mij is het moeilijk om hier een onderscheid tussen mannen en vrouwen te zien. Waarom zouden vrouwen in ons land minder kansen hebben dan mannen? Ga er gewoon voor en leg jezelf geen beperkingen op. Vrouwen denken soms lang na over een promotie. Gaan ze wikken en wegen. Zich afvragen of ze het wel kunnen. Mannen roepen gewoon ‘ja’ en zien vervolgens hoe het uitpakt. Vrouwen worstelen meer met de combinatie van werk en gezin. Daar krijgen ze ook continu vragen over. Vragen die mannen nooit horen. Mijn advies aan die vrouwen: regel het. Ik geloof dat je alles kunt bereiken door het te organiseren.”

29,6% van de Nederlandse vrouwen vindt dat ze succesvol zijn als ze de positie van ‘middle manager’ bereiken. Terwijl slechts 20,6% van de mannen zich dan al succesvol noemt. Een duidelijk verschil.
“Ik vind dit een raar statement. Waarom die focus op het middle management? Waarom ben je niet succesvol als je een professionele specialist bent? Het gaat er volgens mij om of je voldoening haalt uit je werk. Heb je het naar je zin, word je erkend voor wat je doet, kun jij je ontplooien? Dat vind ik belangrijker dan dat je een ‘middle manager’ bent. Wellicht geeft dit ook de realiteitszin van vrouwen weer. Mannen roepen al snel dat ze naar de top gaan, vrouwen doen het liever stap voor stap. Zijn bedachtzamer.”

Plannen mannen en vrouwen hun carrière op een andere manier? En wat ziet u in de financiële sector?
“Nee, ik denk het niet. Vrouwen willen hooguit flexibeler zijn in hun planning wanneer er kinderen komen. In de financiële sector zie ik hierin niet veel verschillen tussen mannen en vrouwen.”

Hebt u in uw werk te maken gehad met gendergerelateerde uitdagingen?
“Misschien zie ik het niet, maar dat heb ik nooit meegemaakt. Wat je aandacht geeft, groeit. Ik ben daar helemaal niet mee bezig in mijn carrière. Begrijp me niet verkeerd: ik denk dat het nog altijd beter kan, maar volgens mij zijn we op de goede weg.”

56% van de respondenten – zowel man als vrouw – denkt dat beide seksen gelijk worden beloond. Hoe kijkt u daar tegenaan?
“Is dat hoog of laag? Geen idee. Ik ben het in mijn carrière niet tegengekomen. Ik zie vrouwen die hetzelfde of meer verdienen dan mannelijke collega’s. Ik herken het niet en ga altijd uit van gelijke monniken, gelijke kappen.”

20% van de Nederlandse vrouwen denkt dat zij niet dezelfde carrièrekansen heeft als mannen.
“20% is een relatief laag percentage, maar ik vind het onzin. Volgens mij heeft iedereen dezelfde carrièrekansen. Als je er maar voor gaat. Wanneer er verschillen ontstaan, creëren vrouwen die zelf door te denken in beperkingen.”

"PLAATS- EN TIJDONAFHANKELIJK WERKEN IS IN ONTWIKKELING EN HET PERCENTAGE FUNCTIES DAT JE NIET FLEXIBLE KUNT INVULLEN WORDT STEEDS KLEINER"

87,8% van de respondenten vindt flexibel werken belangrijk, maar 31,7% zegt hiertoe geen mogelijkheden te krijgen. Wat vindt u hiervan?
“Plaats en tijdonafhankelijk werken is in ontwikkeling en het percentage functies dat je niet flexibel kunt invullen, wordt steeds kleiner. Je moet werkelijk aan een fysieke werkplaats zijn gebonden, wil flexibel werken niet mogelijk zijn. Dus volgens mij moet dit binnen handbereik zijn voor een grotere groep.”

37,9 % van de vrouwen stelt dat flexibel werken beperkend werkt voor je carrièrekansen. Van de mannen vindt 48,2% dit. Een groot verschil.
“Dit vind ik onzin. Ik ben directeur HR en ik werk flexibel. De ene keer kom ik na de file binnen, de andere keer zit ik al heel vroeg op kantoor. Op dinsdag werk ik regelmatig thuis, soms doe ik dat op vrijdagmiddag. Dan werk ik weer vroeg in de ochtend om vervolgens juist wekenlang tot ’s avonds laat door te gaan. Ik ben bereikbaar in het weekend. Kortom: ik zie dit verband niet. Ga je van vijf naar vier werkdagen, dan is flexibel werken geen issue. Maar ga je van vier naar drie, dan wordt het mogelijk lastiger.”

Denkt u dat de houding ten opzichte van flexibel werken in de toekomst verandert?
“Plaats- en tijdonafhankelijk werken zal alleen maar toenemen. Medewerkers opereren steeds onafhankelijker en zolang je de klant centraal stelt, is er veel mogelijk. Het zorgaspect verdient enige aandacht. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het fenomeen dat we altijd bereikbaar zijn. We moeten ook zorgen dat we ons af en toe helemaal kunnen ontspannen.”

21,4% van de ondervraagden – mannen en vrouwen – zegt dat hun organisatie een programma rond diversiteit en inclusie heeft, maar slechts 10,3% denkt dat dit wordt nageleefd.
“Dit had ik niet verwacht. Binnen ons bedrijf hebben we een beleid en daar handelen we ook naar. Diversiteit en inclusie zien wij breder dan de verhoudingen man-vrouw. Denk aan de participatiewet, mensen met achterstand op de arbeidsmarkt of diversiteit in culturen. Maar ook aan verschillen in competenties en werkstijlen.”

In het Verenigd Koninkrijk zijn plannen om regels op te stellen voor grote bedrijven: zij moeten dan aantonen dat ze vrouwen en mannen gelijk betalen. Welke impact heeft dit soort regelgeving?
“Ik geloof niet zo in regels en quota. Dat wordt al snel een administratieve last. Persoonlijk zie ik meer in belonen dan in straffen.”

Wat is uw advies voor vrouwelijke professionals die een leidinggevende rol ambiëren?
“Blijf authentiek, blijf bij jezelf. Behandel een ander zoals je zelf graag behandeld wilt worden. Authenticiteit, daar draait het om. Zelf heb ik veel plezier in het stimuleren van anderen en hen tot bloei laten komen. Als je dat mooi vindt en er energie van krijgt, dan kun je ook een goede leidinggevende worden.”

Dit interview is gepubliceerd in het Hays Onderzoek naar Genderdiversiteit

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.
 

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.