block carriere advies logo

Career coach - Hays.nl

block sollicitatiegesprekken alle onderwerpen

Hoe maak je indruk tijdens een video interview

Video interview - tips voor een vlot sollicitatiegesprek

Voor sommigen is het idee van een video interview spannend. Er is immers geen 'echt' persoonlijk contact. Lichaamstaal is een groot onderdeel van communicatie, en zonder dat heeft u misschien het gevoel zich minder te kunnen uiten.

Video interview - Hays.nl

Het is belangrijk dat u dit en andere onconventionele aspecten van een video interview tegen gaat, door de nodige aanpassingen aan uw interviewstijl te maken. Met de volgende tips zal het video interview vlotjes verlopen:

1. Heb alles voor het video interview tijdig op orde

Bij video-interviews bent u voor een groot deel afhankelijk van technologie. Zorg ervoor dat u geen technische problemen hebt door tijdig de nodige programma's en software te installeren en weet wat u moet doen als het fout gaat.

  • Test uw verbinding en video-software een paar keer met een test-call en controleer daarbij beeld- en geluidskwaliteit.
  • U kunt zich voorbereiden op het gesprek en de vragen die waarschijnlijk gesteld gaan worden, maar het is echt aan u om ervoor te zorgen dat de technologie niet wankelt.
  • Kleed u formeel voor video interviews, zelfs als u het interview vanuit uw woonkamer doet.
  • Zoek een nette, overzichtelijke plek om het interview te doen; verwijder alle niet relevande objecten uit het frame. Wanneer u werkt met een recruiter kunt u zelfs worden uitgenodigd om het interview te doen vanuit hun kantoor, in welk geval er geen zorg hoeft te zijn over dit laatste punt.

2. Word comfortabel met de technologie

Het is belangrijk dat u er comfortabel mee bent om te kijken naar een camera en te spreken in een microfoon.

In de camera kijken is belangrijk om oogcontact met de interviewer te maken, terwijl duidelijk spreken handig is voor het vermijden van herhaling.

Weersta de verleiding van het kijken naar uw eigen afbeelding op het scherm en vergeet niet te lachen. Lachen is zeer effectief en kan, terwijl u dat misschien niet denkt, zelfs aan de telefoon worden herkend.

Luister heel goed naar de vragen die de interviewer u stelt en behoud uw rust, er kan namelijk een vertraging zitten in het videobellen of op de netwerkaansluiting. Door het interview te repeteren met een familielid of vriend zal u bekend raken met vertragingen die de technologie mogelijk heeft.

3. Straal vertrouwen uit en blijf kalm

Tijdens een video interview kan het moeilijk zijn om de gebruikelijke lichaamstaal te tonen, die laat zien dat u luistert, geïnteresseerd en enthousiast bent, dus zorg ervoor dat u dit overbrengt in wat u zegt, terwijl u bewust blijft van uw bewegingen.

Het stellen van vragen is altijd positief, bereid er vooraf een aantal voor.

Professioneel en rustig blijven zal u helpen om de vragen correct te beantwoorden. Zorg dat uw antwoorden duidelijk en beknopt zijn.

Tot slot: communiceer met vertrouwen, want vertrouwen is nog meer een beslissende factor in video interviews dan tijdens normale face-to-face interviews.

block sollicitatiegesprekken alle onderwerpen

block volg hays op social

Are we already connected?

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Finding your next job

We believe the right job can change your life.

block carrièreplan training

Free cv template

We developed a free resume template for you to download.