Leren van atleten

Leren van atleten

Leren van atleten - Hays.nl
Leestijd: 2½ minuut | Door Hays HR

Naast een hoge amusementswaarde heeft het kijken naar sport nog een andere belangrijke eigenschap: het inspireert. Voor business professionals is het dan ook de moeite eens in te zoomen op een aantal karakteristieken van topsporters en hun werk.

Om te beginnen laat (top)sport goed zien hoe belangrijk delegeren is. Of je nu een winnend team of een succesvolle individuele sporter bent: een goede coach is een conditio sine qua non om de top te halen en te winnen. De eigenschap die bij zo’n coach niet mag ontbreken is de vaardigheid om te kunnen delegeren.

Een echt goede manager is in staat om zijn of haar team - en de individuele leden – te laten floreren en moet daarvoor de randvoorwaarden creëren. Net als dat binnen een organisatie het geval is stelt het toedelen van taken en het toekennen van verantwoordelijkheid niet alleen de sterspelers maar ook de rest van het team in staat te winnen.

Een echte leider - zowel in sport als in business  - kan dan ook de verleiding tot micromanagen weerstaan en laat goede mensen zelf aan de bal.

Randvoorwaarden

Voor veel atleten hangt de mate waarin zij succesvol zijn op het veld, in de ring, op de baan of elders, wel sterk af van de randvoorwaarden waaronder zij hun sport op topniveau kunnen uitoefenen.

Denk aan trainingsfaciliteiten, verzorging, mentale steun, et cetera. Succes tijdens de wedstrijd wordt sterk bepaald door de momenten ervoor en erna. Voor moderne (kantoor)professionals geldt hetzelfde. Zij halen alleen het beste uit zichzelf als ze in een prettige omgeving kunnen werken, maar bovendien door hun werkgever worden gestimuleerd voldoende tijd over te houden voor andere zaken dan werk.

Tegenstander

Ook waar het gaat om competitie zijn er natuurlijk treffende paralellen tussen de sportwereld en de zakenwereld. Om als topsporter te kunnen winnen is gedegen kennis van de tegenstander een must.

Neem een voetbalelftal, dat zijn kans op winnen sterk ziet toenemen als eerdere strategische en tactische keuzes van de tegenstander op het veld goed zijn bestudeerd. Dat is voor ondernemingen niet anders. Aan de leider van een team of een onderneming om vast te stellen hoeveel tijd en energie er gaat zitten in het observeren van de concurrentie en wie zich daarop concentreert. De tegenstander moet ook weer geen obsessie worden.

Karakter

Tot slot misschien wel het belangrijkste onderdeel waarop we van sporters kunnen leren: hun karakter.

Sporters inspireren niet alleen door hun fysieke prestaties, maar zeker ook door hun mentale. Sterker nog, de twee kunnen niet zonder elkaar.

Een belangrijk onderdeel van die mentale kracht is het kunnen omgaan met teleurstellingen. Hoe hard er ook getraind is, hoe goed de sport ook wordt beheerst: er kunnen oorzaken zijn waarom een medaille uitblijft. Opstaan en weer doorgaan moet dan het credo zijn, anders is er de zekerheid dat er de volgende keer ook niet wordt gewonnen.

Ook voor organisaties en professionals is het van groot belang om ‘mentaal robuust’ te zijn. Dat wil zeggen: tegen kritiek en verlies kunnen, in staat zijn terug te veren en door te gaan.

Werk hoeft geen topsport te zijn, maar het kan geen kwaad het in essentie wel zo te benaderen. Samen met Manchester City bekijken wij de parallelen tussen topsport en de zakewereld.

Lees hier diverse managementtips of scroll door ons loopbaanadvies.

Recruiting now widget NL

When you need the right talent, we have the expertise to help

Register your vacancy (non-binding)

block zoek vacatures

Search jobs

We believe the right job can change your life.

block volg hays op social

Follow us on social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Follow Hays on Facebook - Hays.nl
Follow Hays on Instagram - Hays.nl